Υγεία: Εξέταση • Μαγνητική Μαστογραφία

Travel destinations as seen in

GR | EN
MRI | Πληροφορίες εξέτασης
(η δική μου εμπειρία)
Μαγνητική Μαστογραφία:✍️ Δεν είμαι γιατρός, γυναικολόγος ή ειδικός.
Ό,τι διαβάσεις παρακάτω αφηγείται και περιέχει (χρήσιμες πιστεύω) πληροφορίες από τη δική μου προσωπική εμπειρία για την εξέταση της μαγνητικής μαστογραφίας.


Κιτ Κατ Ruby Ροζ σοκολάτα Εξέταση Μαγνητικής Μαστογραφίας


Η μαγνητική μαστογραφία ή μαγνητική τομογραφία στήθους είναι η νεότερη απεικονιστική εξέταση για τη διάγνωση των παθήσεων του μαστού.

Προσφέρει υψηλή ευαισθησία στην ανίχνευση διηθητικού καρκινώματος σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς και στη διάγνωση της τοπικής υποτροπής ή νέας νόσου καθώς και στην ακριβή προεγχειρητική προσέγγιση της έκτασης της νόσου, ώστε να προγραμματίζεται η καταλληλότερη θεραπευτική αντιμετώπιση .

Στην μαγνητική τομογραφία μαστών δεν χρησιμοποιείται ιονίζουσα ακτινοβολία (ακτίνες Χ), οπότε είναι ασφαλής σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και στην εγκυμοσύνη (αν και στο πρώτο τρίμηνο της κύησης χρησιμοποιείται με σύνεση) καθώς το σκιαγραφικό υγρό που απαιτήται δεν είναι εντελώς ακίνδυνο.

Η μαγνητική μαστογραφία μπορεί να δείξει πότε ένα αδιευκρίνιστο ογκίδιο μαστού χρειάζεται βιοψία ή αν είναι δικαιολογημένο απλώς να το παρακολουθήσουμε στις σπάνιες περιπτώσεις όπου η ψηφιακή μαστογραφία και ο υπέρηχος μαστών δεν μας δίνουν αρκετές πληροφορίες.
Επίσης με την μαγνητική μαστογραφία μικρότερος αριθμός γυναικών υποβάλλεται σε βιοψία, εξαιτίας της εξαιρετικής ευκρίνειας.

Υπάρχει και η Προληπτική Ταχεία (διαρκεί συνολικά μόνο 3 λεπτά) Μαγνητική Μαστογραφία (Ultra Fast Breast MRI), η οποία μπορεί να εντοπίσει ακόμη και καρκίνους που είναι δύσκολο να εντοπιστούν, ειδικά σε πυκνούς μαστούς.
Κοστίζει περίπου 120 ευρώ, το μισό χρηματικό ποσό από την κλασική μαγνητική μαστογραφία, αλλά δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία (δεν μπορεί αν στη γράψει γιατρός ώστε να πληρώσεις μόνο ποσοστιαία συμμετοχή).
Προληπτική Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία μπορείς να κάνεις και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στο Μαρούσι.
Για ραντεβού κάλεσε το τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας στα τηλέφωνα 210 6862212-213, καθημερινά από τις 08:00 μέχρι τις 21:00.


Κατά την εξέταση της Μαγνητικής Μαστογραφίας δεν θα πρέπει ο/η εξεταζόμενος/η να:

Φέρει βηματοδότη,
Συγκεκριμένα χειρουργικά ή μεταλλικά μοσχεύματα,
Συγκεκριμένους τύπους τατουάζ,
Εδώδιμες ίνες 1.4g,
Πρωτεΐνες 6.5g και
Αλάτι 0,21g.Lily's tips:
με βάση τη δική μου μαγνητική μαστών:


Γιατί Μαγνητική Μαστογραφία;


Με παρέπεμψαν σε μαγνητική μαστών μετά από μια ψηφιακή μαστογραφία που θεωρήθηκε από ακτινολόγους και γυναικολόγο «θολή» και υπέρηχο μαστών που έδειξε συμπαγή μάζα του αριστερού, διαστάσεων 2Χ2,1Χ0,8 εκατοστών.

Η μαγνητική μαστογραφία όπως και η ψηφιακή μαστογραφία αλλά και ο υπέρηχος μαστών, πρέπει να γίνονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τη διάρκεια του κύκλου της εμμήνου ρύσεως. Αναλόγως το ιατρικό κέντρο που θα πραγματοποιηθούν και τον επιβλέπων γιατρό, κάποιοι λένε από την 4η ημέρα του κύκλου έως την 10η αλλά στην πορεία ανακάλυψα ότι άλλοι γιατροί στηρίζουν το χρονικό διάστημα της 8ης ημέρας έως και της 14ης (για να υπάρχουν αληθή ευρήματα και το στήθος να μην είναι διογκωμένο από την αναμονή της περιόδου).

Καλό θα είναι πριν προχωρήσεις σε κάποια από τις παραπάνω εξετάσεις να έρθεις σε συνεννόηση με τον ή την γυναικολόγο σου και το ιατρικό κέντρο όπου θα πραγματοποιήσεις τις εξετάσεις.

Σημαντικό επίσης είναι να ξέρεις ότι για ψηφιακή μαστογραφία ενδέχεται να βρεις ραντεβού και 5 ημέρες πριν πάρεις τηλέφωνο στο ιατρικό κέντρο που επιθυμείς να πραγματοποιηθεί αλλά για τον υπέρηχο και την μαγνητική μαστογραφία (την οποία σε έναν τακτικό έλεγχο δεν θα χρειαστείς αρχικά – συνήθως στις περισσότερες περιπτώσεις γυναικών ακολουθεί ιδιαίτερο εύρημα της ψηφιακής και του υπερήχου) σίγουρα θα χρειαστείς περισσότερες ημέρες πριν, ειδικά αν πηγαίνεις μέσω κάποιου δημόσιου ασφαλιστικού ταμείου και όχι ιδιωτικά.

Συγκεκριμένα, μέσω Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εμένα μου ζητούσαν σχεδόν όλα τα ιατρικά κέντρα της Αθήνας, να είμαι διαθέσιμη για εξέταση μετά από 3 εβδομάδες (το νωρίτερο ραντεβού που βρήκα) του τηλεφωνήματος.

Όλες οι παραπάνω εξετάσεις: Ψηφιακή μαστογραφία, υπέρηχος μαστού και μαγνητική μαστογραφία γράφονται στο βιβλιάριο από τον/την γυναικολόγο σου και υπάρχει δική σου οικονομική (ποσοστιαία)συμμετοχή στο ταμείο.

Την ψηφιακή μαστογραφία και τον υπέρηχο επειδή τα βιαζόμουν δεν μπόρεσα με ταμείο να βρω εγκαίρως (στις σωστές ημέρες του κύκλου μου) ραντεβού με το δημόσιο και έτσι εγώ τις έκανα ιδιωτικά – με κόστος (πληρώνοντας από την τσέπη μου) 70 ευρώ, στο μαιευτήριο ΡΕΑ (το Ιασώ ήταν πολύ πιο ακριβό).

Για την ψηφιακή μαστογραφία, επειδή έφτανα στη 10η ημέρα του κύκλου, βρήκα με χίλια ζόρια και ΠΟΛΥ ψάξιμο, διαθέσιμο ραντεβού στην Βιοιατρική Πεύκης (στη Λυκόβρυση).

Το ποσοστό/κόστος συμμετοχής μου στην ψηφιακή μαστογραφία (εκτός από τη συνδρομή του ταμείου) ήταν συνολικά 75 ευρώ (κόστος εξέτασης και κόστος για το σκιαγραφικό).

Το σκιαγραφικό υγρό που χρειάζεσαι για αυτή την εξέταση σε βάζουν να το πάρεις εσύ από κάποιο φαρμακείο και να τους το φέρεις (η τιμή του σκιαγραφικού από φαρμακείο σε φαρμακείο μπορεί να διαφέρει, θέλει λίγο ψάξιμο αν δεν έχεις λεφτά για χάσιμο αλλά έχεις χρόνο και διάθεση).


Η εξέταση:

Στην Βιοιατρική σου παίρνουν ιατρικό ιστορικό πρώτα, στη συνέχεια σου ζητάνε να γδυθείς από τη μέση και πάνω και να αφαιρέσεις μεταλλικά αντικείμενα που πιθανόν βρίσκονται στο σώμα σου καθώς και κοσμήματα ή αξεσουάρ.

Στη συνέχεια ξαπλώνεις σε ένα ειδικό κρεβάτι και βρίσκουν φλέβα στο χέρι σου (από όπου θα κάνουν την προετοιμασία) για να περάσει το σκιαγραφικό υγρό.

Ακολούθως σε βάζουν να ξαπλώσεις σε ένα κρεβάτι μπρούμυτα, με το πρόσωπο χωμένο σε ένα ειδικό (τρύπιο - δες παραπάνω σχετική φωτό) μαξιλαράκι σαν αυτά που το βάζεις όταν πας για να κάνεις μασάζ και το οποίο κρεβάτι έχει παρόμοιες θέσεις /θήκες για τους δύο σου μαστούς.

Σου δίνουν και ακουστικά να βάλεις στα αυτιά σου για να τα προστατεύσεις από τον έντονο θόρυβο που κάνει το μηχάνημα, ένα μπαλονάκι πανικού να κρατάς στο χέρι και να το πιέσεις κατά τη διάρκεια της εξέτασης αν νιώσεις κάπου άβολα ή άσχημα.

Σου εξηγούν ρητώς ότι όπως ακριβώς σε βάζουν να ξαπλώσεις μπρούμυτα, έτσι θα πρέπει να μείνεις κατά τη διάρκεια όλης της εξέτασης (που διαρκεί περίπου 35 ολόκληρα λεπτά) χωρίς να κουνηθείς στο ελάχιστο – γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να πάει την εξέταση στράφι – και μάλιστα χωρίς να αναπνέεις και πολύ έντονα (αναπνοές πανικού).

Σου προτείνεται κατά τη διάρκεια της εξέτασης να σκέφτεσαι χαλαρά και καθόλου αγχωτικά πράγματα και - χωρίς πάλι να κουνηθείς καθόλου – να έχεις το νου σου ότι περίπου 8 λεπτά πριν τελειώσει ο χρόνος, θα μπει ο αρμόδιος γιατρός και θα σου βάλει το σκιαγραφικό (πάλι εσύ δεν πρέπει να κουνηθείς ή να αγχωθείς).

Σαν εξέταση είναι δύσκολη, όχι γιατί πονάει – δεν πόνεσα από την εξέταση στιγμή – αλλά λόγω της επιβεβλημένης νεκρικής ακινησίας, του θορύβου του μηχανήματος, του πανικού κλειστοφοβίας που μπορεί να σε πιάσει κατά τη διάρκειά της (το μηχάνημα θυμίζει στο στυλ τα κλειστά κουβούκλια του σολάριουμ) και σαν επιπλέον μικρή ενόχληση ίσως νιώθεις λίγο αέρα στην πλάτη σου, όπως είσαι ξαπλωμένη μπρούμυτα.

Δεν υπάρχει επιπλέον ενόχληση από το στήθος που βρίσκεται στις ειδικές κενές θήκες, δεν έχεις ζαλάδα ή οποιαδήποτε αισθητή παρενέργεια με το τέλος της εξέτασης.

Προσπάθησε να σκεφτείς κάτι πολύ θετικό και χαλαρωτικό.
Εμένα με βοηθούσε να σκέφτομαι ότι κάνω πρωινό μπάνιο (με την ανατολή) στην παραλία μου στο αγαπημένο μου νησί της Λευκάδας, συνήθεια λατρεμένη όταν βρίσκομαι εκεί, που πάντα με χαλαρώνει και με γεμίζει με αισιοδοξία για τη ζωή και πολύ καλή διάθεση.

Νύσταζα και λίγο και παρέμεινα ακίνητη σε όλη τη διάρκεια της μαγνητικής αλλά προσοχή – δεν πρέπει να κοιμηθείς γιατί έτσι ίσως κουνηθείς και η εξέταση θα καταστραφεί. Δεν έπαθα κλειστοφοβία γιατί κράτησα τα μάτια μου συνεχώς κλειστά και νοερά, δεν βρέθηκα δευτερόλεπτο εκεί, φαντάστηκα τον θόρυβο σαν μηχανή σκάφους και το αεράκι στην πλάτη σαν sea breeze.

Πριν την μαγνητική μου είχε ζητηθεί να φέρω τελευταίες εξετάσεις αίματος κρεατινίνης ορού και ουρίας (αν τις κάνεις χωρίς παραπεμπτικό ιατρού στη Βιοιατρική το κόστος είναι 8 ευρώ) καθώς και τις σχετικές εξετάσεις του μαστού (ψηφιακή μαστογραφία και υπέρηχο) τις οποίες και δυστυχώς μου κράτησαν για διάστημα 5-6 εργάσιμων ημερών, για να τις παραλάβω (αφού τις δούνε στα κεντρικά της Βιοιατρικής όλες μαζί με τα αποτελέσματα της μαγνητικής.

Βεβαιώσου πριν προβείς στη διαδικασία της μαγνητικής μαστογραφίας ότι είναι η εξέταση που όντως χρειάζεσαι εσύ (ως ιατρική περίπτωση) καθώς εμένα μου τη συνέστησαν δύο ακτινολόγοι και μία γυναικολόγος μετά από την ψηφιακή και το υπερηχογράφημα μαστών αλλά ένας ογκολόγος μαστού που μίλησα μετά μου είπε ότι ήταν χάσιμο χρόνου και χρημάτων, εκτός της σχετικής ταλαιπωρίας που μπορείς να υποστείς για αυτή.Αποτελέσματα μαγνητικής μαστών
(Εξέταση: 28/02/2019):Τμήμα Μαγνητικής Μαστού
Βιοιατρική
ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΣΤΩΝ

Η εξέταση έγινε με εγκάρσιες τομές τεχνικών Τ1 και Τ2 με ή χωρίς την καταστολή του σήματος του λίπους και με ειδική τεχνική μοριακής διαχύσεως. Η εξέταση συμπληρώθηκε με δυναμικές λήψεις τεχνικής Τ1 μετά την ενδοφλέβια χορήγηση παραμαγνητικής ουσίας.

Ο έλεγχος αφορά σε γυναίκα 39 ετών για την περαιτέρω διερεύνηση ψηλαφητού μορφώματος στο άνω έξω τεταρτημόριο του αριστερού μαστού. Είχαμε στη διάθεσή μας μαστογραφία και U/S από 26/02/2019.


Μαστοί με πυκνά αδενικά στοιχεία που εμφανίζουν ήπια παρεγχυματική ενίσχυση μετά την ενδοφλέβια έγχυση της σκιαγραφικής ουσίας.

Αντίστοιχα με το U/S εύρημα στον άξονα της 2ης ώρας του αριστερού μαστού, σε υποδόρια θέση αναδεικνύεται σαφών ορίων περιοχή ενδεικτικής εγκάρσιας διαμέτρου 2 εκ. με μορφολογικά και αιμοδυναμικά χαρακτηριστικά αντίστοιχα των παρακείμενων φυσιολογικών αδενικών στοιχείων ή περιοχή αδενώσεως χωρίς ειδικούς μορφολογικούς χαρακτήρες.

Ολιγάριθμες μικρές κύστεις, λίγων χιλ. αναδεικνύονται αμφοτερόπλευρα.

Δεν απομονώθηκε εστιακή αλλοίωση με ύποπτα μορφολογικά χαρακτηριστικά ή περιοχή με διαταραχή αρχιτεκτονικής σε συνδυασμό με παθολογικό εμπλουτισμό από τον αμφοτερόπλευρο έλεγχο.

Δέρμα, θηλές χωρίς παθολογικά ευρήματα.

Δεν παρατηρήθηκαν διογκωμένοι λεμφαδένες στις μασχαλιαίες κοιλότητες.

Φυσιολογική η απεικόνιση του θωρακικού τοιχώματος.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Εξέταση αρνητική για ύποπτα κακοήθειας ευρήματα.
Νησίδα φυσιολογικών αδενικών στοιχείων (δδ περιοχή αδενώσεως) αναδεικνύεται αντίστοιχα με το U/S εύρημα.
Ολιγάριθμες μικρές κύστεις αμφοτερόπλευρα.
BIRADS 2.
Η επίσκεψή μου με τα αποτελέσματα
σε «γνωστή γιατρό»
(Χειρουργός Γυναικολόγος - Ειδική Μαστολόγος)


Ιατρικά κέντρα για
Μαγνητική Τομογραφία Μαστού
(MRI Μαστού):Ενδεικτικά αναφέρω τα παρακάτω ιατρικά κέντρα:

1. Βιοιατρική
Δέχεται ασφαλιστικά ταμεία

Για ραντεβού καλέστε:
Αθήνα: 210 6966000
Θεσ/νίκη: 2310 459660.

2. Κλινική Μαστού | ΡΕΑ
Δέχεται ασφαλιστικά ταμεία

Για ραντεβού καλέστε:
Αθήνα: 210 9495388,
και 210 9495447

1. Πρότυπο Κέντρο Μαστού
Δέχεται ασφαλιστικά ταμεία

Για ραντεβού καλέστε:
Θεσ/νίκη: 2310 858 060.

Advertising


Περισσότερες προσωπικές εμπειρίες και περιγραφές
από εξετάσεις μαγνητικής μαστογραφίας - τομογραφίας:

Η εμπειρία της Emma Scars and scarves
Στήριξε το pamemmazi.orgΈχεις άποψη;


Θες να συμμετέχεις;

Στείλε τη δική σου εμπειρία ή κριτική:


Στείλε μας τη γνώμη σου

wE-mail
Οικονομικές διακοπές στην Ελλάδα  |  Ξενοδοχεία, δωμάτια, φαγητό - τιμές


more lifestyle and beauty

• more stories •Avocado στη διατροφή Το avocado στη διατροφή
C. Brinkley: Μυστικά ομορφιάς και νεότητας 5 Tips νεότητας με κύρια βάση τη σωστή διατροφή
Couleur Locale bar restaurant Αθήνα Couleur Locale • Αθήνα
Έθνικ γεύσεις στο Etnico Έθνικ γεύσεις στο Etnico
Citizen bar restaurant Αθήνα Citizen bar • Αθήνα
Φαλάφελ στο Falafelas Φαλάφελ στο Falafelasmore popular

• Δημοφιλή Θέματα •


•moreMOREmore•Ταξίδια στην Ελλάδα 「• Ταξίδια Ελλάδας •」

Ταξίδια εξωτερικού - Ταξίδι εκτός Ελλάδας 「• Γύρισε τον κόσμο •」
Beauty, Life and Style ❘「• Life✢Style •」❘
e-Shop Ψώνισε έξυπνα ❘「• SHOP •」❘

Follow Lily on social media:


Facebook LilyWasHere.gr

Instagram LilyWasHere.gr

YouTube LilyWasHere.gr

Twitter LilyWasHere.gr