English

ΤΑΞΙΔΙΑ: Ελλάδα • Οδηγός επιβίωσης • Μελτέμια

Travel destinations as seen in

Καλοκαίρι με αέρα
στο νησί

(Μελτέμια: Οδηγός επιβίωσης)
Summer's wind✍️ Έχω δυσάρεστα νέα.
Λογικά θα το έχεις πλέον καταλάβει κι εσύ.
Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή νομίζω μετατρέπει (ανάμεσα στα άλλα) και την καλοκαιρινή διάθεση του καιρού στη χώρα μας σε τροπική.
Τι σημαίνει αυτό (εν μέρει);
​Ότι αν αύριο γεννηθεί ένα παιδί, στα χρόνια που θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται καταστάσεις, να αναπτύσσει κριτικές ικανότητες, να συνδέει έννοιες και να ταυτίζει εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες με εμπειρίες, αναμνήσεις και τη δική του ζωή, θα θεωρεί ηλίου φαεινότερο ότι τα ελληνικά καλοκαίρια με την «Πάντα Ζέστη» που έχουμε γνωρίσει εμείς οι μεγαλύτεροι, θα περιέχουν οπωσδήποτε εναλλαγές από κατακλυσμού​ς​, σε καύσωνες, ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία που μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούσαμε φθινοπωρινή.

Τι κάνεις όμως όταν έχεις πάει λίγες μέρες διακοπές, έχει αέρα και θες να πας να φας κοντά στη θάλασσα ή να κάνεις μπάνιο σε κάποια παραλία;Μελτέμια Αιγαίο Φωτογραφία από παραλία της Νάξου


✒ ΠΟΥ ΦΥΣΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;


Αρχικά να διαχωρίσουμε τους αέρηδες.
Άλλη επίδραση έχει ο δυνατός καλοκαιρινός αέρας αν είσαι σε νησί του Ιονίου και άλλη επίδραση αν είσαι σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα ή τέλος πάντων κάποιο νησί του Αιγαίου. Και η αλήθεια είναι ότι αν φυσάει καλοκαιριάτικα σε όλη την Ελλάδα, στο Αιγαίο θα περάσεις πιο δύσκολα από ότι στο Ιόνιο.
Γιατί το Αιγαίο έχει τα γνωστά σε όλους μας Μελτέμια, ένας καιρός πεισματάρης και δύσκολος που μπορεί να σου δυσκολέψει την περίοδο των διακοπών όπως ακριβώς ένας ιδιότροπος φίλος (που από την καλή σου την καρδιά ή την αφέλειά σου) πήρες να ταξιδέψετε μαζί.✒ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ;

Οι αέρηδες φίλε μου σε συνδυασμό με τα πολλά μικρά νησάκια, κάνουν όλη τη «ζημιά».
Αν το Αιγαίο ήταν μια ανοικτή θάλασσα όλα θα κυλούσαν ομαλά, οι αέρηδες δεν θα «παγιδεύονταν» στα εκατοντάδες νησιά και δεν θα είχαμε αντιστοίχως απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα.
Όμως έχουμε πολλά νησιά (ευτυχώς από την άλλη) γεγονός που κάνει τον αέρα να βρίσκει εμπόδια και τον αναγκάζει να αλλάζει διαδρομή, να γυρνάει πίσω ή να ψάχνει άλλες διεξόδους για να κινηθεί, δημιουργώντας αυτόν τον «καλοκαιρινό χαμό» σε θάλασσα, βουνά και ακτή.
Εγκυκλοπαιδικά πάντως - για να ξέρεις - το φαινόμενο του αέρα που περνάει ανάμεσα σε δύο νησιά, ονομάζεται «Καναλισμός» και προσδίδει στον αέρα μεγαλύτερη ένταση και πίεση, ενώ όταν ανεβαίνει στα ψηλότερα σημεία του νησιού, ρίχνει και τη θερμοκρασία.
✒ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΛΤΕΜΙΑ:


Η ετυμολογία της λέξης «Μελτέμι» για κάποιους είναι τουρκικής προέλευσης, άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από το λατινικό «Mal tempo» (μαλ τέμπο) που σημαίνει «κακός καιρός». Οι Αρχαίοι Έλληνες πάντως ονόμαζαν αυτόν τον αέρα «Ετήσιο» (πληθυντικός: «Ετησίες») και τον κατέτασσαν στην κατηγορία των ετήσιων εποχικών ανέμων.
Τα Μελτέμια κάποιες χρονιές αρχίζουν αρχές του Μαΐου (πρώιμα Μελτέμια) και επεκτείνονται έως τα τέλη Σεπτέμβρη (όψιμο Μελτέμι). Φυσιολογικά πάντως (αν υπάρχει πλέον λογική στη φύση με αυτά που της έχουμε κάνει εμείς οι άνθρωποι) τα Μελτέμια ξεκινούν από τέλη Ιουνίου έως και τα τέλη Αυγούστου (και ναι, όπως είπαμε είναι ΜΟΝΟ στο Αιγαίο).
✒ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΩ ΤΑ ΜΕΛΤΕΜΙΑ ΠΡΙΝ ΕΠΙΛΕΞΩ ΔΙΑΚΟΠΕΣ;


Για να μη σε μπερδέψω με μετεωρολογικούς όρους, ένας πιο ασφαλής τρόπος να επιλέξεις αν θα κάνεις διακοπές Ιόνιο ή Αιγαίο ένα ή δύο μήνες πριν είναι να δεις τον καιρό που κάνει στην δυτική Ευρώπη.
Αν π.χ. η δυτική Ευρώπη έχει μέσα στο καλοκαίρι βροχές και χαμηλές (για την εποχή και την αντίστοιχη χώρα) θερμοκρασίες, τότε κανόνισε σχεδόν άφοβα διακοπές στο Αιγαίο. Λογικά θα πετύχεις πολύ λίγα μελτέμια.
Αν όμως ο καιρός στις χώρες της δυτικής Ευρώπης βλέπεις ότι είναι με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, τότε φίλε / φίλη μου, τράβα για Ιόνιο, να σωθείς από την ταλαιπωρία και την «αμμοβολή» (γιατί ο αντικυκλώνας των Αζορών θα ευνοεί τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο και θα φυσάει έως και εκνευριστικά πολύ).
✒ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΩ ΤΑ ΜΕΛΤΕΜΙΑ ΠΡΙΝ ΕΠΙΛΕΞΩ ΔΙΑΚΟΠΕΣ;


Αν δεν είχες τη δυνατότητα, την ενημέρωση (αυτό όχι - αφού με διαβάζεις την έχεις) ή την άνεση βρε παιδί μου να πας διακοπές εκτός Αιγαίου σε καλοκαίρι που προβλέπονται συνεχή μελτέμια, σου έχω παρακάτω κάποιες χρήσιμες συμβουλές για τον οδηγό σου επιβίωσης στο νησί ή τέλος πάντων κοντά στην ακτή:


✒ ΤΙ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΦΥΣΑΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ;

Βασικό είναι να βρεις αν ο αέρας είναι π.χ. Βοριάς ή Νοτιάς. Αν φυσάει Βοριάς και είσαι σε νησί, προτίμησε να πας σε μια παραλία στην νότια πλευρά του νησιού, ώστε να είναι σχετικά προστατευμένη από τον αέρα και τα κύματα ή ακόμα καλύτερα σε κάποιον κολπίσκο της νότιας πλευράς του. Αν αντιθέτως φυσάει Νοτιάς, προτίμησε τις πιο Βόρειες παραλίες και ούτω καθεξής.


ΤΙ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΑΕΡΑ ΕΝΩ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ;

Νομίζω ότι αν ξαφνικά σηκώσει πολύ αέρα στη θάλασσα και δεν σου χαλάσει τόσο τη διάθεση ώστε να θέλεις να φύγεις από εκεί, βάζεις αρχικά τα πράγματά σου σε μέρος ασφαλές (προστατευμένο από τον άερα και τα πιθανά κύματα), ξεχνάς το να μπεις στη θάλασσα με θαλάσσιο στρώμα, κύκνο, φλαμίνγκο, μονόκερο και ούτω καθεξής - ειδικά αν φυσάει προς τα βαθιά - και γενικά αν μπεις στη θάλασσα, μην πολυαπομακρύνεσαι από τη στεριά.


Παραλία Χαβάη Νάξος Hawaii Με παίρνει ο αέρας στον Παπάφραγκα της ΜήλουReviews:
Οι απόψεις σας
Δικές σας κριτικές

Στείλε μας τη γνώμη σου

wE-mail

Οικονομικές διακοπές Ελλάδα


Να μπει κάνεις ή να μη μπει; 🌬 @lilywashere.gr

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Λίλη 📝 Lily (@lilytheakou) στις


🦄 @lilywashere.gr

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Λίλη 📝 Lily (@lilytheakou) στις


Βίντεο
Παραλία Βάρδια ⎜ Φολέγανδρος
You Tube:
Στην παραλία με αέρα και κύματα
( Χρόνος παρακολούθησης: 1.21')


Δημοφιλή:

Για βουτιές στον Καρά της Κιμώλου

● Για βουτιές στον Καρά της Κιμώλου more

Διαμονή στη Νάξο

● Πού να μείνεις για διακοπές στη Νάξο more

Οι καλύτερες παραλίες στη Φολέγανδρο

● Οι καλύτερες παραλίες στη Φολέγανδρο more
Tags: Αέρας, μελτέμια

Eνδιαφέροντα θέματα:

Lily Was Here Travels Truth or Dare?
Ταξίδια Ελλάδα Ταξίδια Ελλάδα!
Ταξίδια εξωτερικού (ταξίδια εκτός Ελλάδας) ↬ ✈ Ταξίδια εξωτερικού


Tag: Μελτέμι, αέρας, νησί

Ακολούθησέ με στα social media:Facebook LilyWasHere.gr

Instagram LilyWasHere.gr

YouTube LilyWasHere.gr

Twitter LilyWasHere.gr