Ταξίδια: Ζαγοροχώρια • Βίκος

Travel destinations as seen in

GR | EN
Ο Βίκος
(και το φαράγγι του Βίκου)
Vikos and Vikos Gorge


✍️ Συνήθως όταν αναφέρουμε το όνομα Βίκος αναφερόμαστε είτε στο ομώνυμο Ζαγοροχώρι, είτε στο ομώνυμο εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό με το εργοστάσιο παραγωγής είτε στο διάσημο φαράγγι του Βίκου, στην βόρειο - δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην οροσειρά της Πίνδου, στα περίφημα Ζαγόρια της Ηπείρου (δες εδώ περισσότερες δραστηριότητες για το Ζαγόρι και τα Ζαγοροχώρια).

◉ Το φαράγγι του Βίκου αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου, στην περιοχή του οποίου βρίσκει καταφύγιο μεγάλη ποικιλία σπάνιων ειδών χλωρίδας (θεραπευτικά βότανα Βικογιατρών) και πανίδας (όπως οι καφέ αρκούδες) ενώ σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness είναι το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως.

Το φαράγγι που έχει μήκος 20 χιλιόμετρα και σε πολλά σημεία του το βάθος ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα αποτελεί δημοφιλή διαδρομή περιηγητών.
Η περιήγηση για μία έμπειρη ομάδα στο φαράγγι διαρκεί περίπου 5 με 6 ώρες, προσφέροντας θαυμάσιες εικόνες στους πεζοπόρους.
Από το οργανωμένο τουριστικά χωριό Βίτσα, το χωριό Βραδέτο στη θέση Μπελόη, όπως και από τη θέση Οξιά, η θέα προς το φαράγγι είναι πανοραμική.
Ο παραπόταμος του Αώου - ο Βοϊδομάτης - που διατρέχει το φαράγγι του Βίκου, έχει νερό μόνο εποχικά.Η θέα σε φαράγγι και χαράδρα ΒίκουΗ θέα σε φαράγγι • χαράδρα Βίκου


Lily's tips:


Τι παραπάνω ξέρουμε για τη χαράδρα και το φαράγγι του Βίκου;

Από πού ξεκινάει η διαδρομή για το φαράγγι του Βίκου: Το οργανωμένο τουριστικά χωριό Βίτσα του Ζαγοριού, το οποίο βρίσκεται αμφιθεατρικά στη χαράδρα του Βίκου είναι ένα καλό σημείο αφετηρίας της διαδρομής.
Ένα ακόμα σημείο εισόδου στη χαράδρα και το φαράγγι του Βίκου είναι το (επίσης ανεπτυγμένο τουριστικά) χωριό Μονοδένδρι.Πότε είναι ο καλύτερος καιρός να κάνω τη διαδρομή στη χαράδρα του Βίκου; Τους χειμερινούς μήνες το ποτάμι του Βίκου, ο Βοϊδομάτης είναι απρόβλεπτος ενώ έχει πολύ νερό μέχρι και τον Ιούνιο γι' αυτό και καλό θα ήταν η πεζοπορική σας διαδρομή στη χαράδρα του Βίκου να συνοδεύεται πάντα από έμπειρους επαγγελματίες.


Ποια είναι η γεωλογική ιστορία του φαραγγιού; Τo φαράγγι του Βίκου έχει ηλικία 5 - 6 εκατομμύρια χρόνια ενώ ο σχηματισμός του έγινε στην αρχή από παγετώνες και στη συνέχεια από ένα μεγάλο ορμητικό ποτάμι που κυλούσε ανάμεσά τους.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής σου στο φαράγγι του Βίκου μπορεί να βρείτε απολιθώματα από κοχύλια, που σημαίνει ότι όλη αυτή η περιοχή σχηματίστηκε παλιότερα με τη βοήθεια του νερού.ΠΟΙΟ ΕίΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟΠάΤΙ ⓪③;

Το μονοπάτι 03 δεν είναι μόνο το μονοπάτι της χαράδρας του Βίκου.
Είναι ένα εθνικό μονοπάτι που ξεκινάει από τα Γιάννενα, διασχίζει όλη την οροσειρά της Πίνδου μέχρι το Πάπιγκο και μετά γυρίζει βόρεια, περνάει το Χρυσοχώρι, το όρος Σμόλικα και φτάνει στο χωριό Ζούζουλη Καστοριάς, όπου συναντιέται με το διεθνές μονοπάτι Ε6.
Αν βρεθείς σε κάποια ορειβατική διαδρομή της περιοχής να έχεις χαθεί και το βρεις μπροστά σου, με σωστή (και μόνο αίσθηση προσανατολισμού) ακολούθησέ το μονοπάτι 03 και θα σε οδηγήσει πίσω στο σημείο που επιθυμείς.


Φαράγγι ΒίκουΣτο Φαράγγι του Βίκου

Το Guinness World Records για το φαράγγι του Βίκου:

Κατά το βιβλίο των παγκόσμιων ρεκόρ Guinness το φαράγγι του Βίκου είναι το βαθύτερο φαράγγι στο κόσμο.
Η χαράδρα έχει μήκος 27 χιλιόμετρα και το μήκος του φαραγγιού φτάνει τα 1600 μέτρα.Από πού είναι η καλύτερη θέα στη χαράδρα και στο φαράγγι του Βίκου;
Ποια είναι τα καλύτερα σημεία ως προς τη θέα στη χαράδρα και το φαράγγι του Βίκου;
Γενικά για θέα θα σου πρότεινα 3 μέρη και είναι
α) Το ομώνυμο χωριό Βίκος,
β) Το Μονοδένδρι από την διαδρομή της Αγίας Παρασκευής και
γ) Το πλάτωμα της Οξυάς Μονοδενδρίου.

Δες παρακάτω με φωτογραφίες τι ακριβώς εννοώ.


Θέα φαραγγιού και χαράδρας ΒίκουΘέα φαραγγιού και χαράδρας Βίκου

Οι Βικογιατροί και τα βότανα του Βίκου:

Θεραπεύουν αρρώστιες; Στο φαράγγι του Βίκου, από τα παλιά χρόνια και την εποχή του Βυζαντίου, ευδοκιμούσε το επάγγελμα των Βικογιατρών οι οποίοι ήταν γιατροί που θεράπευαν ακόμα και πολύ σημαντικές - για την εποχή - ασθένειες βασισμένοι στα περίφημα φυτά της χλωρίδας του Βίκου και στις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Η ιστορία λέει ότι οι ξακουστοί Βικογιατροί "εξαφανίστηκαν" αφού ήρθαν σε σύγκρουση συμφερόντων με τους σύγχρονους γιατρούς που γνωρίζουμε τώρα και τις φαρμακοβιομηχανίες οι οποίοι τους χαρακτήρισαν κομπογιαννίτες.

Είναι όμως γνωστό ότι στις πλαγιές της Πίνδου και συγκεκριμένα γύρω από τον Βίκο - εάν γνωρίζεις από αυτά - θα βρεις θεραπευτικά βότανα για:

Παυσίπονα από ειδικά βότανα για τον πονόδοντο.
Το Κορακόχορτο που φημολογείται ότι ρυθμίζει ζητήματα της καρδιάς (όχι αισθηματικής φύσης).
Την ανακούφιση στην οστεοαρθρίτιδα ή φυσικές κάψουλες βιταμίνης C που προσφέρει ένας συγκεκριμένος καρπός άγριας τριανταφυλλιάς.
Βότανα με καθαρτικές, διουρητικές, αντισηπτικές ιδιότητες τα οποία σε ειδικό μείγμα φημολογούνται ότι θεραπεύουν τις πέτρες στα νεφρά, όπως είναι το βότανο Σκορπίδι. Μάλιστα το Σκορπίδι (είδος μικρής φτέρης) από την αρχαιότητα χρησιμοποιούταν επίσης για να θεραπεύει εκτός από τα νεφρά και τις παθήσεις της σπλήνας.
Για δερματικές θεραπείες, ενισχυτικό της πέψης, αντικαρκινικές ιδιότητες και τόνωση του οργανισμού όπως είναι το περίφημο βότανο Ιπποφαές.
Πάρα πολλά ακόμα άλλα ειδικά θεραπευτικά βότανα (καθώς πάνω από 2.000 είδη και υποείδη χλωρίδας έχουν καταγραφεί στο Ζαγόρι με περίπου 250 στον αριθμό από αυτά να θεωρούνται θεραπευτικά, μόνο στην περιοχή του Βίκου).Ποια είναι η ιδιαίτερη πανίδα του Βίκου;

Στην πανίδα του εθνικού δρυμού που εκτείνεται και γύρω από το φαράγγι του Βίκου, εκτός από την
καφέ αρκούδα ή φαιά αρκούδα ή κοινή αρκούδα (Άρκτος η άρκτος - Ursus arctos) που μπορείς να συναντήσεις και μέρα (σημείωσε ωστόσο ότι η αρκούδα κυνηγάει κυρίως τη νύχτα), μπορεί να δεις και την
αγριόγατα Felis silvestris,
τον γκρι λύκο (Canis lupus),
το αγριόγιδο,
το αγριογούρουνο (Sus scrofa),
την σπάνια και απειλούμενη με εξαφάνιση ευρασιατική βίδρα,
τον ασβό (Meles meles), την αλεπού (Vulpes vulpes) ή
ζαρκάδια (Capreolus capreolus), λαγούς (Lepus capensis),
τον λύκο (Canis Lupus) και τους σκαντζόχοιρους (Erinaceus concolor).


Τέλος στην περιοχή του Ζαγορίου και γύρω από τον Βίκο έχουν καταγραφεί 110 είδη πουλιών με πιο σπάνια από αυτά
τον ασπροπάρης (Neophoron percnopterus,)
την βουνοπαπαδίτσα (Parus montanus),
την μαυροτσικλιτάρα (Dryocopus martius),
τον νεροκότσυφας (Cinclus cinclus),
τον γύπα - όρνιο (Gyps fulvus),
τον πετρίτη (Falco peregrinus),
τη ποντικοβαρβακίνα (Buteo buteo),
τον σταυραετός (Hieraetus pennatus)
τον φιδαετό (Circaetus gallicus),
τη χιονότσιχλα (Turdus torquatus),
τον χρυσαετό (Aquila chrysaetos) και
τον χρυσογέρακα (Falco biarmicus) και σπάνιους τρυποκάρυδους όπως
ο black woodpecker Dryocopus martius και
ο βαλκάνιος Dendrocopos syriaca.


Το φαράγγι του Βίκου από την Οξιά Μονοδενδρίου Φαράγγι Βίκου απ' την Οξιά Μονοδενδρίου

Το φαράγγι του Βίκου από την Οξιά Μονοδενδρίου:

Η «Οξιά Μονοδενρίου» βρίσκεται σε απόσταση 6-7 χλμ. περίπου από το χωριό Μονοδένδρι Ζαγορίου και προσφέρει καταπληκτική θέα της χαράδρας του Βίκου από υψόμετρο 1300 μέτρων. Για να πας στο πάτημα της θέας ακολουθείς ένα σύντομο πέτρινο μονοπάτι (προσοχή μπορεί να γλιστράει) μέχρι το σημείο όπου μπορείς να θαυμάσεις τον «Μέγα Λάκκο» της Τύμφης να συναντά τη χαράδρα του Βίκου σε μια εντυπωσιακή ένωση.
Δεν συνιστάται για υψοφοβικούς ή ακροφοβικούς, επίσης θα πρέπει να προσέχεις να μην περάσεις την πινακίδα του χώρου που λέει ότι μπαίνεις με δική σου ευθύνη).
Πριν το μονοπάτι της Οξιάς που σε οδηγεί στη φαντασμαγορική θέα θα βρεις χώρο - ανοικτό πάρκινγκ για να αφήσεις το αυτοκίνητό σου ενώ σημείωσε ότι ανεβαίνοντας (υπάρχουν πινακίδες) από το χωριό του Μονοδενδρίου προς το ύψωμα της Οξιάς θα βρεις στα δεξιά σου το «Πέτρινο Δάσος» όπου μπορείς να σταματήσεις για φωτογραφίες.


Το φαράγγι του Βίκου από την Οξιά Μονοδενδρίου Φαράγγι Βίκου απ' την Οξιά Μονοδενδρίου

Το φαράγγι από την Αγία Παρασκευή Μονοδενδρίου:

Η ιερά μονή της Αγίας Παρασκευής Μονοδενδρίου, χτισμένη ακριβώς στο χείλος της χαράδρας του Βίκου, προσφέρει εντυπωσιακή θέα από το πίσω μπαλκόνι της στο φαράγγι ενώ δεν απέχει περισσότερο από 1 χιλιόμετρο (φαρδύς πέτρινος δρόμος) από την κεντρική πλατεία του Μονοδενδρίου.
Το πέτρινο μοναστήρι είναι χτισμένο περίτεχνα στην άκρη του γκρεμού, από το 1413 ενώ διατηρούνται ακόμη τμήματα της αγιογράφησης που έγινε τα χρόνια εκείνα ενώ αν είσαι τυχερός μπορεί να πετύχεις τον ερημίτη - αγιογράφο παππά που ζει εκεί και να σου δείξει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για το ιστορικό μοναστήρι.


Το φαράγγι του Βίκου από την Οξιά Μονοδενδρίου Φαράγγι Βίκου απ' την Οξιά Μονοδενδρίου


Σχετικά θέματα:
Στη γέφυρα της Αρίστης
Δύση στο Μικρό Πάπιγκο
Εκδρομή στα Ζαγοροχώρια

Χάρτης: Ζαγοροχώρια • Βίκος
Βίντεο
και εξωτερικοί σύνδεσμοι για το φαράγγι του Βίκου:
Έαν θέλεις να παρακολουθήσεις σχετικό βίντεο για τη χαράδρα και το φαράγγι του Βίκου με την Μάγια Τσόκλη από τα αρχεία της ΕΡΤ δες αυτόν τον σύνδεσμο ⇢ archive.ert.gr/Βίκος


Περισσότερες
φωτογραφίες

από τον Βίκο
και το φαράγγι του Βίκου:


Βίκος | Φαράγγι | Ζαγόρια
Βίκος | Φαράγγι Βίκου Χαράδρα Βίκος | Φαράγγι Βίκου
Βίκος | Φαράγγι Βίκου Χαράδρα Βίκος | Φαράγγι Βίκου
Βίκος | Φαράγγι Βίκου Χαράδρα Βίκος | Φαράγγι Βίκου
Βίκος | Φαράγγι Βίκου Χαράδρα Βίκος | Φαράγγι Βίκου
από το χωριό Βίκος:
Βίκος Ζαγοροχώρι ↕ Θέα σε χαράδρα & φαράγγι Βίκου απ' το χωριό Βίκος
Στο Φαράγγι του Βίκου Με θέα το Φαράγγι του Βίκου
Στο Φαράγγι του Βίκου Με θέα το Φαράγγι του Βίκου

Στο Φαράγγι του Βίκου Με θέα το Φαράγγι του Βίκου
Στο Φαράγγι του Βίκου Με θέα το Φαράγγι του Βίκου
Φαράγγι Βίκου Εκδρομή στον Βίκο
από το Μονοδένδρι:
Φωτογραφίες από το φαράγγι του Βίκου ↓ στο σημείο Οξιά Μονοδενδρίου


Εκδρομή στο Φαράγγι του Βίκου
Φαράγγι Βίκου από την Οξιά στο Μονοδένδρι Το Φαράγγι του Βίκου από το Μονοδένδρι
Φαράγγι Βίκου από την Οξιά στο Μονοδένδρι Το Φαράγγι του Βίκου από το Μονοδένδρι

Φαράγγι Βίκου από την Οξιά στο Μονοδένδρι Το Φαράγγι του Βίκου από το Μονοδένδρι
Φαράγγι Βίκου από το Μονοδένδρι Το Φαράγγι του Βίκου από το Μονοδένδρι

από την Αγία Παρασκευή Μονοδενδρίου:
Θέα σε χαράδρα & φαράγγι Βίκου ↕ από την Αγία Παρασκευή Μονοδενδρίου

Θέα χαράδρας Μονοδένδρι Βίκος Το Φαράγγι του Βίκου από την Αγία Παρασκευή
Θέα χαράδρας Μονοδένδρι Βίκος Το Φαράγγι του Βίκου από την Αγία Παρασκευή

Θέα από Αγία Παρασκευή Μονοδένδρι Βίκος Θέα Βίκου από Αγία Παρασκευή Μονοδενδρίου


Βίντεο
και εξωτερικοί σύνδεσμοι για το φαράγγι του Βίκου:
Έαν θέλεις να παρακολουθήσεις σχετικό βίντεο για τη χαράδρα και το φαράγγι του Βίκου με την Μάγια Τσόκλη από τα αρχεία της ΕΡΤ δες αυτόν τον σύνδεσμο ⇢ archive.ert.gr/ΒίκοςAdvertising

Δικές σας
φωτογραφίες
από τον Βίκο και το φαράγγι του:


Βίκος | Vikos GorgePhoto: visit-ioannina.gr Βίκος | Vikos GorgePhoto: naturallyzagori.gr
Οικονομικές διακοπές Ελλάδα
Βίκος | Vikos GorgePhoto: ellines.coml
Βίκος | Vikos GorgePhoto: tyrokomika giotismore style and beauty

• RElated STORIES •Φαράγγι και χαράδρα Βίκου Φαράγγι Βίκου
Στη γέφυρα της Αρίστης H γέφυρα της Αρίστης
Ζαγοροχώρια Στα Ζαγοροχώρια
Ηλιοβασίλεμα από το Μικρό Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια Δύση στο Μικρό Πάπιγκο


more photos and reviews

Έχεις άποψη;
Στείλε τη δική σου κριτική:


Στείλε μας τη γνώμη σου

wE-mail
more popular

• Δημοφιλή Θέματα •
•moreMOREmore•Ταξίδια στην Ελλάδα 「• Ταξίδια Ελλάδας •」

Ταξίδια εξωτερικού - Ταξίδι εκτός Ελλάδας 「• Γύρισε τον κόσμο •」
Beauty, Life and Style ❘「• Life✢Style •」❘
e-Shop Ψώνισε έξυπνα ❘「• SHOP •」❘

Follow Lily on social media:Facebook LilyWasHere.gr

Instagram LilyWasHere.gr

YouTube LilyWasHere.gr

Twitter LilyWasHere.gr