Podcast: Motivational • Τα καλύτερα Podcasts

Travel destinations as seen in

English
Έχεις ακούσεις ποτέ έως τώρα τη θεωρία για τα 3 είδη αγάπης;
Η θεωρία των τριών στάδιων της αγάπης:
16 Ιανουαρίου 2021


✍ Σήμερα - είναι νομίζω η κατάλληλη μέρα - να μιλήσουμε για τη διάσημη θεωρία The Tree Loves Theory (Τα 3 στάδια της αγάπης και των ερωτικών σχέσεων) της Έλεν Φίσερ, αμερικανίδας ανθρωπολόγου, ερευνητή της ανθρώπινης συμπεριφοράς και συγγραφέα βιβλίων αυτοβοήθειας.

Πριν εμβαθύνουμε σε αυτή τη θεωρία Three Loves Theory κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε πρώτα στο τι άλλο γνωρίζουμε για την επιστήμονα που τη δημιούργησε.

Σύμφωνα με μια γρήγορη ματιά στη Βικιπαίδεια η Helen Fisher αναφέρει ότι όταν άρχισε την έρευνα για τη διατριβή της, θεώρησε ότι το ένα πράγμα που όλοι οι άνθρωποι έχουν κοινό - είναι η αναπαραγωγική τους στρατηγική.

Μάλιστα εμβάθυνε τόσο από τότε που πλέον θεωρείται η πιο συχνά αναφερόμενη ερευνήτρια στην επιστημονική κοινότητα της αγάπης και τψν ανθρωπίνων σχέσεων.

Το 2005, προσλήφθηκε από το match.com για να βοηθήσει στη δημιουργία του ιστότοπου chemistry.com, για το οποίο χρησιμοποιήθηκε η έρευνα και η εμπειρία της στο να δημιουργεί συστήματα αντιστοίχισης και εύρεσης του καταλληλότερου συντρόφου, με βάση τις ορμόνες μας και την προσωπικότητα μας.

Υπήρξε μία από τους κύριους ομιλητές στο συνέδριο TED του 2006 (Γιατί αγαπάμε, γιατί απατάμε), του 2008 (Ο εγκέφαλος στην αγάπη) και στο συνέδριο TED του 2016(Γιατί η τεχνολογία δεν άλλαξε την αγάπη).

Στις 30 Ιανουαρίου 2009, εμφανίστηκε σε ένα ειδικό πρόγραμμα των ABC News 20/20, αναλύοντας το ερώτημα Why Him? Why Her? (Για ποιους λόγους επιλέγουμε τον ερωτικό μας σύντροφο ή την ερωτική μας σύντροφο;) και το θέμα The Science of Seduction (Η τέχνη της αποπλάνησης), όπου συζήτησε και την πιο πρόσφατη έρευνά της σχετικά με τη εγκεφαλική χημεία δύο ανθρώπων αλλά και τη ρομαντική αγάπη.

Επίσης εμφανίστηκε στο ντοκιμαντέρ του 2014 σχετικά με την ερωτική απογοήτευση και τη μοναξιά, με τίτλο Sleepless in New York και το 2017 στο PBS Nova Special σχετικά με τα ραντεβού που κλείνονται online, «How to Find Love Online» και για το πώς μπορείς να γνωρίσεις τον έρωτα μέσα από το διαδίκτυο.


Τα τρία στάδια της αγάπης | Έλεν Φίσερ


Στο βιβλίο της Έλεν Φίσερ Γιατί Αγαπάμε: Η φύση και η χημεία που προάγουν την ρομαντική αγάπη υποστήριξε ότι η ανθρωπότητα έχει αναπτύξει τρία βασικά εγκεφαλικά στάδια που καθορίζουν το ζευγάρωμα και την αναπαραγωγή:

1. Πόθος – η σεξουαλική ορμή, λαγνεία ή λίμπιντο, που περιγράφεται επίσης ως borogodó ή ερωτική τρέλα.
2. Έλξη – η έντονη ρομαντική αγάπη σε πρώιμο στάδιο.
3. Προσκόλληση ή δέσμευση – τα βαθιά συναισθήματα που προκύπτουν από τη σεξουαλική και συναισθηματική ένωση με έναν μακροχρόνιο ερωτικό σύντροφο.


Πώς μπορεί να προκύψει το κάθε στάδιο και τι σημαίνει ακριβώς;


1ο Στάδιο Σχέσης
ΠΟΘΟΣ ή ΕΡΩΤΙΚΗ ΤΡΕΛΑ:


Η τεστοστερόνη (που αναπτύσεται κυρίως στους άντρες) και τα οιστρογόνα (γυναικείες ορμόνες).

Η ερωτική τρέλα είναι στιγμιαία, προέρχεται από τον εγκέφαλο και είναι η καθαρή, ενστικτώδης αναπαραγωγική και φυσική έλξη προς το αντικείμενο του πόθου σας.
Αποκτάτε εμμονή για αυτό, το ονειρεύεστε συνέχεια, το σκέφτεστε όλη την ώρα και δεν μπορείτε να απομακρυνθείτε από εκείνο.

Συνήθως αυτή η φάση διαρκεί περίπου έξι μήνες έως ένα χρόνο.

Οπότε η Λαγνεία ή ο σεξουαλικό ερεθισμός είναι συναισθήματα διαφορετικά από τη μακροχρόνια αγάπη - στην οποία οι περισσότεροι άνθρωποι στοχεύουμε - και σίγουρα είναι διαφορετικά συναισθήματα από την αφοσίωση και τη μακροχρόνια προσκόλληση στο σύντροφό μας.
Δεύτερο Στάδιο Σχέσης
Ο νόμος της ΈΛΞΗΣ:


Αυτή είναι η πιο ερωτική φάση, η φάση του έρωτα, το παθιασμένο αλλά και συνάμα ρομαντικό στάδιο της αγάπης.

Ο έρωτας μπορεί να κάνει δύο άτομα να μένουν ξύπνια μέχρι τις 4:00 τα ξημερώματα για να μιλάνε μαζί, να λαχταρούν ο ένας τον άλλον και να θέλουν να περνούν κάθε ώρα, κάθε ημέρας παρέα.

Ο έρωτας στην αγάπη φέρνει μερικές από τις πιο υπέροχες εμπειρίες της ζωής. Η ρομαντική αγάπη ενέπνευσε τους ποιητές για αιώνες και αποτελεί βασικό θέμα πολλών θεατρικών έργων, ερωτικών τραγουδιών, ρομαντικών ταινιών και αφορμή ή και αιτία κάθε άλλης δημιουργικής ή καλλιτεχνικής προσπάθειας που μπορεί κάποιος να φανταστεί.

Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι ολόκληρη η ιστορία:
Οι ερωτικές σχέσεις στην πορεία τους μέσα στο χρόνο, περνούν από σκαμπανεβάσματα, έχουν τα πάνω-κάτω τους, η αγάπη συχνά συνοδεύεται από ζήλια, παράλογη συμπεριφορά και ανορθολογισμό, μαζί με μια σειρά από άλλα αρνητικά συναισθήματα και διαθέσεις που δυστυχώς φέρνουν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα στις ανθρώπινες σχέσεις.
Τρίτο Στάδιο Σχέσης
ΑΦΩΣΙΩΣΗ και ΔΕΣΜΕΥΣΗ:


Τελικά - αργά ή γρήγορα - ο ρομαντισμός ξεθωριάζει και μένουμε με μια σταθερή, προσωποποιημένη δέσμευση προς τον σύντροφό μας και τη ζωή μας μαζί του.

Η ερωτική αφοσίωση και η δέσμευση ακολουθεί το στάδιο της αρχικής έλξης για όλες τις σχέσεις που πρόκειται να διαρκέσουν στο χρόνο, συνοδευόμενη από ανθρώπινα συναισθήματα ηρεμίας, ασφάλειας αλλά και συναισθηματικής ένωσης με τον σύντροφο μας.
Το σύνολο αυτών των συναισθημάτων που βοηθάει τη συναισθηματική πληρότητα και ολοκλήρωση είναι αυτό που η επιστημονική κοινότητα αποκαλεί Ώριμη Αγάπη.

Η ώριμη αγάπη είναι το είδος της αφοσίωσης που συναντάμε στις μακροχρόνιες σχέσεις και στους επιτυχημένους γάμους και εκείνο φαίνεται να διευκολύνει τη συνύπαρξη δύο διαφορετικών προσωπικοτήτων χωρίς περιττές προστριβές και συγκρούσεις.

Το άλλο άτομο γίνεται τώρα τόσο σημαντικό μέρος της ζωής μας που σχεδόν αδυνατούμε να την φανταστούμε τη χωρίς αυτό.

Το να γερνάς μαζί με τον σύντροφό σου, μπορεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο και να σε βοηθήσει να μάθεις από τις εμπειρίες σου, να αναπτύξεις ισχυρούς δεσμούς μαζί του και να αποδεχτείς τις προσωπικές σου αδυναμίες, δημιουργώντας σου ίσως ταυτόχρονα και την επιθυμία να τις βελτιώσεις.


Είναι αυτό το είδια ςτης αγάπης που ζητάμε όλι μας;
Κριτικές: "Αν θέλετε πυροτεχνήματα και συγκεκριμένες ρομαντικές εμπειρίες ρομαντικής στην αγάπη, διαβάστε μυθιστορήματα και άρλεκιν. Εάν όμως θέλετε να γνωρίσετε και να κατανοήσετε την ποιότητα της ανθρώπινης ερωτικής φύσης στα θεμέλιά της, διαβάστε το βιβλίο της Helen Phisher "Why We Love."
— Edward O. Wilson
Lily's Tips: Η εγκεφαλική χημεία μπορεί να αποτελεί τη βάση μιας ισχυρής σεξουαλικής σχέσης ή μιας καλής ερωτικής ιστορίας αλλά σίγουρα δεν αποτελεί την απόδειξη ότι η σχέση αυτή πρόκειται να διαρκέσει.
Ακόμα κι αν σε όλα χρόνια της ενήλικης ζωής μας, βιώσουμε μεγάλους έρωτες και σχέσεις με ανθρώπους που θα θυμόμαστε μέχρι τα βαθειά μας γεράματα (πιθανόν για διαφορετικούς λόγους τον κάθε ένα από αυτούς), σπανίως θα έχουν διάρκεια στο χρόνο και ακόμα πιο δύσκολα θα γεράσουμε μαζί αγαπημένοι, περπατώντας στο δρόμο χέρι - χέρι.
Η Έλεν Φίσερ μιλά με πιο επιστημονικό τρόπο για τους τρεις τύπους ή τα στάδια της αγάπης και μας βοηθά να καταλάβουμε γιατί και πώς ερωτεύονται οι άνθρωποι.
Στο κεφάλαιο - έρευνα "Taking Control of Passion" του βιβλίου της Why We Love: The Nature and Chemistry of Romantic Love - η Φίσερ παρουσιάζει μερικές πολύ χρήσιμες και πρακτικές προτάσεις για το πώς να κάνετε τη σχέση σας να διαρκέσει και πώς να βρείτε γαλήνη και την εσωτερική σας ηρεμία μέσω αυτής.
Στείλτε μου τα σχόλιά σας και τις σκέψεις σας για τη Θεωρία των Τριών Σταδίων της Αγάπης από την Έλεν Φίσερ εδώ.Σημαντικό:

Αν σου άρεσε αυτό το ενημερωτικό άρθρο και θες να βλέπεις συχνότερα νέα κι ενημερώσεις μας γύρω από τη μόδα και το στυλ, το φαγητό, τη διατροφή, την ομορφιά και φυσικά τα ταξίδια (σε Ελλάδα και εξωτερικό) - μη ξεχάσεις να κάνεις εγγραφή στις ενημερώσεις μας και να ακολουθήσεις τη Λίλη (Lily) στα social media.


Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σας!

💋 Φιλιά!Love Always
Lily (WasHere)


Έχεις άποψη;
Θες να συμμετέχεις;
Στείλε τη γνώμη σου, κριτικές και προτάσεις:Στείλε μας τη γνώμη σου

wE-mail
more style and beauty

• INteresting STORIES •more popular

• δημοφιλή άρθρα •
Tags: Τεχνολογία | Αυτοκίνητο

•moreMOREmore•Follow Lily on social media:


Facebook LilyWasHere.gr

Instagram LilyWasHere.gr

YouTube LilyWasHere.gr

Twitter LilyWasHere.gr