Ταξίδι: Φιλιππίνες • Πώς να φτάσετε στο El Nido

Travel destinations as seen in

English
Σχεδιάζεις το ταξίδι σου στο El Nido?
• Πώς θα φτάσεις στο ονειρικό El Nido?
Οι καλύτεροι τρόποι για να ταξιδέψεις στο Ελ Νίντο


✍️ Το El Nido είναι ο πιο τουριστικός δήμος στην επαρχία του νησιού Palawan στις Φιλιππίνες. Απέχει περίπου 420 χιλιόμετρα (260 μίλια) νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Μανίλα και περίπου 238 χιλιόμετρα (148 μίλια) βορειοανατολικά του Πουέρτο Πρίνσεσα, την πρωτεύουσα του Παλαουάν.
Το El Nido είναι μια προστατευόμενη περιοχή, προστατευόμενων φυσικών πόρων και είναι ευρέως γνωστή για τις παραλίες της με λευκή άμμο, τους κοραλλιογενείς υφάλους της και τους ασβεστολιθικούς βράχους που φτάνουν ως την πύλη του τροπικού αρχιπελάγους Μπακουί.
Το El Nido βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νο4 της λίστας του Condé Nast Traveller με τις 20 πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο.
Επίσης στο CNNgo το El Nido ψηφίστηκε ως η καλύτερη παραλία και νησί στις Φιλιππίνες για την «εξαιρετική φυσική λαμπρότητα και το οικοσύστημά του».


• Ο πιο οικονομικός τρόπος για να πας στο El Nido στο νησί Palawan είναι αν κάνεις έγκαιρη κράτηση αεροπορικού εισιτηρίου (οι ηλεκτρονικές κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων που γίνονται αρκετά εκ των προτέρων συνήθως σου δίνουν τη δυνατότητα να κερδίσεις χρήματα πετυχαίνοντας οικονομικές προσφορές με μειωμένους αεροπορικούς ναύλους) από τη Μανίλα (ή την πόλη του Κεμπού) στην πόλη Puerto Princesa και από εκεί πάρε ένα τοπικό λεωφορείο για το El Nido.

• Οι αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν συνήθως αυτό το ταξίδι από τη Μανίλα είναι η Cebu Pacific (συνδεδεμένη με την Tiger Airways), η Zest Air (συνδεδεμένη με την Air Asia) ή η Philippine Airlines.
Από την πόλη του Cebu στο Puerto Princesa θα βρείτε μόνο τις Cebu Pacific και Philippine Airlines.
Όλες οι παραπάνω αεροπορικές εταιρείες δεν είναι τόσο ακριβές αν ταξιδεύεις «ελαφριά» (δηλαδή με όχι πολλές βαλίτσες και περιττές αποσκευές μαζί σας, που θα σου κοστίσουν επιπλέον χρήματα).Lily's Tips:
Οι καλύτεροι τρόποι:

The cheapest way, the quickest way and the adventurous way to get to the famous El Nido


✍️ • Ο πιο οικονομικός τρόπος για να πας στο El Nido στο νησί Palawan είναι αν κάνεις έγκαιρη κράτηση αεροπορικού εισιτηρίου (οι ηλεκτρονικές κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων που γίνονται αρκετά εκ των προτέρων συνήθως σου δίνουν τη δυνατότητα να κερδίσεις χρήματα πετυχαίνοντας οικονομικές προσφορές με μειωμένους αεροπορικούς ναύλους) από τη Μανίλα (ή την πόλη του Κεμπού) στην πόλη Puerto Princesa και από εκεί πάρε ένα τοπικό λεωφορείο για το El Nido.

• Οι αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν συνήθως αυτό το ταξίδι από τη Μανίλα είναι η Cebu Pacific (συνδεδεμένη με την Tiger Airways), η Zest Air (συνδεδεμένη με την Air Asia) ή η Philippine Airlines.
Από την πόλη του Cebu στο Puerto Princesa θα βρείτε μόνο τις Cebu Pacific και Philippine Airlines.
Όλες οι παραπάνω αεροπορικές εταιρείες δεν είναι τόσο ακριβές αν ταξιδεύεις «ελαφριά» (δηλαδή με όχι πολλές βαλίτσες και περιττές αποσκευές μαζί σας, που θα σου κοστίσουν επιπλέον χρήματα).Πώς θα φτάσεις στο El Nido κατά την έξοδο σου από το αεροδρόμιο (Puerto Princesa):


1) Πάρε ένα τρίκυκλο στον τερματικό σταθμό λεωφορείων San Jose (15 περίπου λεπτά απόσταση από το αεροδρόμιο που θα σου κοστίσει περίπου 150 πέσος) και επιβιβάσου σε κάποιο κλιματιζόμενο λεωφορείο της εταιρείας RoRo ή σε κλιματιζόμενο λεωφορείο της εταιρείας Cherry με κατεύθυνση προς το σταθμό λεωφορείων El Nido (Corong-corong).

Αυτά τα λεωφορεία εκτελούν δρομολόγια ανάμεσα στο αεροδρόμιο Πουέρτο Πρινσέσα και του Ελ Νίντο με επιστροφή, καθημερινά από τις 5:00 π.μ. έως τις 6 μ.μ., με διαλείμματα 1-2 ωρών μεταξύ των ταξιδιών.

Η διάρκεια του συγκεκριμένου ταξιδιού με αυτόν τον τρόπο είναι 6-7 ώρες επειδή υπάρχουν πολλές - πολλές στάσεις σε αυτά τα λεωφορεία για την παραλαβή και την αποβίβαση των επιβατών καθ 'όλη τη διάρκεια της διαδρομής τους μέχρι τον τελικό προορισμό.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι περίπου 480 - 500.00 PHP (δηλαδή θα σου κοστίζει περίπου 11.00 USD το άτομο).

Μόλις φτάσετε στον τερματικό σταθμό λεωφορείων Corong-corong στο El Nido ίσως χρειαστεί να πληρώσεις επιπλέον μια διαδρομή με τρίκυκλο (περίπου 50 πέσος) για να πας στο ξενοδοχείο σου μαζί με τις αποσκευές σου.


2) Υπάρχουν πολλά ιδιωτικά πούλμαν που θα σε πάνε από τον σταθμό λεωφορείων San Jose (κοντά στο αεροδρόμιο Πουέρτο Πρινσέσα) στο Ελ Νίντο μέσα σε 4-5 περίπου ώρες.
Οι πιο διάσημες και καλά οργανωμένες εταιρείες με τέτοια ιδιωτικά πούλμαν μεταφοράς είναι οι Lexus και Eulen Joy. Η τιμή του εισιτηρίου τους για τη διαδρομή προς Ελ Νίντο είναι περίπου 600.00 PHP (USD 13.00).

Σε περίπτωση που δεν μπορείς να πάρεις τα βαν τους απευθείας από το αεροδρόμιο, πρέπει να κατευθυνθείς προς τον τερματικό σταθμό San Jose Bus, όπου υπάρχουν επίσης και πολλά λεωφορεία που πηγαίνουν στο El Nido - όπως ανέφερα παραπάνω.

Επειδή πάντως έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς κάποια σημαντικά παράπονα ως προς την εξυπηρέτησή τους και τους οδηγούς ταχύτητας των ιδιωτικών φορτηγών Eulen Joy και Lexus καλύτερα να ψάξεις τις τελευταίες κριτικές και τα σχόλια άλλων επιβατών που ταξίδεψαν με τις ίδιες εταιρείες, πριν κανονίσεις το ταξίδι σου μαζί τους.3) Εάν είστε τουλάχιστον 5 άτομα που πραγματοποιείτε το ίδιο ταξίδι ταυτόχρονα, συνεπώς και την ίδια διαδρομή, πάρτε ένα πούλμαν της εταιρείας Day tripper έξω από το Puerto Princesa για να φτάσετε στο El Nido σε περίπου 5 - 6 ώρες (συνήθως περιλαμβάνονται δύο στάσεις στη διαδρομή – μία για φαγητό και μία για τουαλέτα).

Κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης θα μπορούν να σας παραλάβουν από το αεροδρόμιο και να σας μεταφέρουν μέχρι το τερματικό σταθμό λεωφορείων Corong-corong, επειδή δεν επιτρέπεται η μετακίνηση φορτηγών, λεωφορείων ή άλλων μεγάλων οχημάτων μέσα στην πόλη El Nido.

Η εταιρεία Daytripperpalawan.com χρησιμοποιεί μεγάλα ευρύχωρα φορτηγά με άνετα καθίσματα με ζώνες ασφαλείας και όλοι οι οδηγοί της μιλούν αγγλικά.

Επισκεφτείτε τον ιστότοπό τους για να δείτε τα δρομολόγια τους και να φροντίστε εγκαίρως για τις κρατήσεις των εισιτηρίων σας μέσω ίντερνετ.

Η τιμή εισιτηρίου για one way διαδρομή είναι περίπου 950.00 PHP (USD 21.00) το άτομο και το κόστος για το φαγητό σου από τη στάση που θα κάνετε (σε κάποιο εστιατόριο στο Roxas) δεν περιλαμβάνεται σε αυτή.

Εάν θέλετε να φάτε σε κάποιο συγκεκριμένο εστιατόριο στο Ρόξας, ενημερώστε τον οδηγό σχετικά. Κλείσε τις θέσεις σας και πληρώστε τα εισιτήριά σας εκ των προτέρων εάν σκοπεύετε να επισκεφθείτε το Ελ Νίντο κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου.

Λάβε υπόψη σου ότι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και όλων των μεγάλων επίσημων αργιών ή διακοπών της χώρας, όλα τα λεωφορεία και τα φορτηγά αλλάζουν το πρόγραμμά τους και δεν εκτελούν τα προκαθορισμένα δρομολόγιά τους τόσο συχνά.
Ο πιο γρήγορος τρόπος για να φτάσετε στο El Nido:


Ο πιο γρήγορος τρόπος για να πάτε στο El Nido είναι να πάρεις μια απευθείας πτήση προς το αεροδρόμιο του El Nido. Μπορεί να πληρώσεις κάτι σαν PHP 6750,00 (USD 150.00) το άτομο για one way διαδρομή ή 11.500 -12.000 pesos (για διαδρομή που περιλαμβάνει και το εισιτήριο της επιστροφής) αλλά θα σου εξοικονομήσει σχεδόν 2 ημέρες χρόνου ταξιδιού σε σχέση με το να πετάξεις προς το αεροδρόμιο Πουέρτο Πριγκίπισσα και να χάσεις 7 ώρες σε κάποιο λεωφορείο ή ιδιωτικό πούλμαν για κάθε διαδρομή.

Οι πτήσεις από το αεροδρόμιο της Μανίλα ή του Cebu προς το El Nido εξυπηρετούνται μόνο από την Air Swift*

Ο χρόνος πτήσης είναι 55 λεπτά. Μετά την προσγείωση θα χρειαστείς περίπου μια επιπλέον διαδρομή 15 λεπτών με κάποιο τρίκυκλο ή τζίπνι / jeepney** για να σε πάει εκεί ακριβώς που θες μέσα στην πόλη του El Nido.Ο πιο περιπετειώδης τρόπος για να φτάσετε στο περίφημο El Nido:

Έτσι, για την ιστορία του ταξιδιού αξίζει να σου αναφέρω ότι υπάρχουν επίσης μερικοί τρόποι για να πας στο El Nido από τη Μανίλα με πλοίο αλλά καθώς δεν υπάρχουν απευθείας δρομολόγια πλοίων από τη Μανίλα προς το Ελ Νίντο, θα χρειαστείς από πολλές ώρες έως και αρκετές ημέρες για να φτάσεις στον τελικό προορισμό σου.

Κατά τη γνώμη μου - χρειάζεται να είσαι πραγματικά περιπετειώδης ταξιδιώτης, να έχεις βρε παιδί μου την περιπέτεια την ίδια μέσα σου ή να έστω να έχεις πολύ χρόνο να ξοδέψεις στη διάθεσή σου, για να επιλέξεις αυτόν τον τρόπο ταξιδιού, καθώς δεν θα σου εξοικονομήσουν στην πραγματικότητα και τόσα πολλά χρήματα (υπολόγισε ότι θα χρειαστεί να πληρώσεις τουλάχιστον 3.800 PHP για αυτό το θαλάσσιο ταξίδι).

Οφείλω ωστόσο να πω ότι το ταξίδι με πλοίο ή φέριμποτ με καλό καιρό είναι ονειρικό, αφού με το πλοίο θα έχεις την ευκαιρία να δεις τα μικρότερα τροπικά νησιά που βρίσκονται μεταξύ του Coron και του El Nido.* Η Air Swift είναι η ιδιωτική αεροπορική εταιρεία ναύλωσης των El Nido Resorts. Οι πτήσεις προσγειώνονται απευθείας στο αεροδρόμιο Λίο, που βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Στο αεροδρόμιο θα σας περιμένουν οδηγοί παραδοσιακών τρικύκλων και θα χρειαστεί να διασχίσετε μια απόσταση περίπου 20 λεπτών για να φτάσετε στην πόλη του Ελ Νίντο και στο ξενοδοχείο σας. Μπορείτε βέβαια να ελέγξετε εκ των προτέρων - επικοινωνώντας με το ξενοδοχείο σας - εάν μπορούν να οργανώσουν την παραλαβή για εσάς.


** Τα Jeepneys (στα Φιλιππινέζικα: Dyipni), μερικές φορές θα τα βρεις και ως απλά τζιπ, είναι τα τοπικά λεωφορεία και τα πιο δημοφιλή μέσα μαζικής μεταφοράς πανταχού παρόντα σε ολόκληρες τις Φιλιππίνες. Είναι γνωστά για τα πολυάριθμα καθίσματα και τις κιτς διακοσμήσεις τους, που τα έχουν μετατρέψει σε ένα ευρέως διαδεδομένο σύμβολο πολιτισμού και τέχνης των Φιλιππίνων.

Σημαντικό:


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο και θες να βλέπεις συχνότερα νέα κι ενημερώσεις μας γύρω από το lifestyle, τη μόδα και το στυλ, το φαγητό, τη διατροφή, την ομορφιά και φυσικά τα ταξίδια (σε Ελλάδα και εξωτερικό) - μη ξεχάσεις να κάνεις εγγραφή στις ενημερώσεις μας και να ακολουθήσεις τη Λίλη (Lily) στα social media.


Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σας!

💋 Φιλιά!Love Always
Lily (WasHere)


Έχεις άποψη;
Θες να συμμετέχεις;
Στείλε τη γνώμη σου, κριτικές και προτάσεις:Στείλε μας τη γνώμη σου

wE-mail
more style and beauty

• INteresting STORIES •more popular

• δημοφιλή άρθρα •
Tags: Τεχνολογία | Αυτοκίνητο

•moreMOREmore•Follow Lily on social media:


Facebook LilyWasHere.gr

Instagram LilyWasHere.gr

YouTube LilyWasHere.gr

Twitter LilyWasHere.gr