Ταξίδι: Ελλάδα • Γαστρονομικός τουρισμός

Travel destinations as seen in

GR | EN
Η Ελλάδα και το φαγητό της
Αφιέρωμα του Lonely Planet✍️ Η αλήθεια είναι ότι το Lonely Planet κάνει συχνά αφιερώματα για πάρα πολλούς ταξιδιωτικούς προορισμούς, είτε με προτάσεις της συντακτικής του ομάδας, είτε βασισμένο σε προτάσεις των αναγνωστών του.

◉ Πολλές φορές, μέσα σε αυτά τα ταξιδιωτικά αφιερώματα, ξεχωρίζει και η Ελλάδα μας.
Οφείλουμε ωστόσο να πούμε πως μερικά από αυτά δημιουργούνται γιατί στηρίζονται σε χορηγίες από σπόνσορες.
Όμως το να αναφέρεις επίσης συχνά την Ελλάδα ως ιδανικό τουριστικό προορισμό χωρίς καμία χορηγία, μόνο και μόνο για την αξία της, είναι αναμενόμενο και απολύτως κατανοητό λόγω του φυσικού της πλούτου, των νησιών, του φαγητού, της φιλοξενίας και φυσικά των ανθρώπων της.

Παρακάτω λοιπόν θα δούμε την Ελλάδα να ξεχωρίζει για άλλη μια φορά, για το γαστρονομικό της μεγαλείο και κυρίως για την ικανότητά της - μέσω αυτού - να παραμένει πράσινος τουριστικός προορισμός.Lonely Planet:


«Καθώς ο κόσμος μας φέτος οδηγήθηκε σε πλήρη στάση, κοιτάξαμε στον καθρέφτη για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να εμψυχώσουμε τους αναγνώστες μας να ταξιδεύουν υπεύθυνα και να γίνουν αρωγοί και φορείς θετικών αλλαγών.
Και συνειδητοποιήσαμε ότι για να επαναπροσδιορίσουμε τα ταξίδια μετά το 2020, χρειαζόμασταν να επαναπροσδιορίσουμε εκ νέου τον εαυτό μας πρώτα, οπότε ενημερώσαμε τις συντακτικές πρακτικές μας για να επισημάνουμε περισσότερες τοπικές και διαφορετικές φωνές.
Αποφασίσαμε επίσης να κάνουμε το Best in Travel φέτος διαφορετικό αναγνωρίζοντας μέρη και άτομα που δείχνουν μια πραγματική δέσμευση στη βιωσιμότητα, την κοινότητα και την ποικιλομορφία. Και αυτή είναι μόνο η αρχή. Χαιρετίζουμε όλους τους νικητές!»

— LUIS CABRERA, PRESIDENT & CEOΑυτά δήλωσε - με την ευκαιρία του αφιερώματος Best in Travel 2021 - ο Luis Cabrera, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Lonely Planet.


Για την Ελλάδα ανέφερε:Η Ελλάδα ως βιώσιμος προορισμός τροφίμων:

Σύμφωνα με το αφιέρωμα του Lonely Planet η Ελλάδα μπορεί να μην είναι γνωστή παγκοσμίως για την εφαρμογή επίσημων πρωτοβουλιών σχετικά με βιώσιμες πρακτικές - αλλά ανεπίσημα - οι Έλληνες είναι πράσινοι εδώ και αιώνες.

Η πανάρχαια συνήθεια της καλλιέργειας λαχανικών, του μαζέματος της ελιάς και της δημιουργίας εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου αλλά και του μαγειρέματος με φρέσκιες ντομάτες, φρέσκο ψάρι και άγρια χόρτα είναι ο κανόνας για τους περισσότερους Έλληνες, είτε ζουν σε νησί είτε στην ηπειρωτική χώρα.

Εάν ένα χωριό δεν δημιουργεί ένα μοναδικό πιάτο χρησιμοποιώντας κάποιο άγριο βότανο ή λαχανικό που παράγεται στην περιοχή του, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα έχουν τη δική τους πράσινη εκδοχή για ένα πιο παραδοσιακό, εθνικό πιάτο.

Αλλά τίποτα δεν είναι πιο γνήσιο από την εξυπηρέτηση του ελληνικού τουρισμού και την ελληνική φιλοξενία που απευθύνεται σε όλους.

Είναι ένας τρόπος ζωής για τους Έλληνες.

Είναι ενσωματωμένο στο DNA τους και σε ολόκληρη τη χώρα, γενναιόδωροι και παθιασμένοι ντόπιοι μοιράζονται τις γνώσεις τους με τους ταξιδιώτες, συνδυάζοντας φανταστικό φρέσκο μαγείρεμα με δραστηριότητες στη φύση, όπως πεζοπορία σε διαφορετικά τοπία.

Διάβασε περισσότερα: εδώΣτο αφιέρωμα Best in Travel 2021 του Lonely Planet - εκτός της Ελλάδας - ξεχώρισαν επίσης:


1. Η ταξιδιώτισσα και Storyteller Soraya Abdel-Hadi, η οποία αφού συμπλήρωσε έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να ταξιδεύει με αεροπλάνα, προσπαθεί να κάνει κάθε ταξιδιώτη υπεύθυνο για το αποτύπωμα που αφήνει στη γη με το κάθε του ταξίδι αλλά και να ανακαλύψει και να δείξει σε πολλούς ανθρώπους που μένουν περιορισμένοι εξαιτίας το λοκντάουν, νέα μονοπάτια που θα τους συνδέσουν με τη φύση και τις χαρές της ζωής.2. Οι δρόμοι του Δάντη, μια απολαυστική ταξιδιωτική διαδρομή σε μεσαιωνικά μονοπάτια, που εκτείνεται από τον τάφο του ποιητή στη Ραβέννα της Ιταλίας, μέχρι τη γενέτειρά του στη Φλωρεντία.

Το Le Vie di Dante στηρίζεται σε δύο εκπληκτικές πολιτισμικές πόλεις:
το θαυμάσιο βυζαντινό μωσαϊκό που είναι η Ραβέννα, όπου ο Δάντης εξήλθε, ολοκλήρωσε τη Θεία Κωμωδία και όπου βρίσκεται ο τάφος του
.
Και το αναγεννησιακό όνειρο το οποίο αποτελεί η Φλωρεντία, όπου το Museo Casa di Dante κάνει αθάνατο τον ποιητή στη γενέτειρά του.

Μεταξύ των δύο, λυρικά τοπία ξεδιπλώνονται: η Brisighella, με το πανέμορφό της φρούριο και ο San Benedetto στον καταρράκτη Acquacheta των Άλπεων, τον οποίο ο Dante περιέγραψε ως «ένα άλμα που τροφοδοτήθηκε ίσως από χίλιους χείμαρρους».3. Το Πρόγραμμα Βιώσιμης Άγριας Ζωής της Ρουάντα:

Ένα πρόγραμμα διατήρησης στη Ρουάντα συνέβαλε στη διάσωση του άγριου ορεινού γορίλλα που απειλείται με εξαφάνιση και σφυρηλατεί ένα νέο σχέδιο για τη βιώσιμη διατήρηση της άγριας ζωής σε αυτή τη διαδικασία.
4. Τα νησιά Αντίγκουα και Μπαρμπούντα:

Αφού καταστράφηκαν από τον τυφώνα Irma το 2017, τα δίδυμα νησιά της Καραϊβικής Αντίγκουα και Μπαρμπούντα έχουν κάνει έκτοτε πολλά βήματα για την προώθηση της βιωσιμότητας σε ολόκληρη τη χώρα.

Απαγόρευσαν τις πλαστικές σακούλες και τα προϊόντα πολυστερίνης και δημιούργησαν τον «Πράσινο Διάδρομο» - μια οικολογική συλλογή από φιλικά προς το περιβάλλον ξενοδοχεία, θέρετρα και επιχειρήσεις που εκτείνονται κατά μήκος της νοτιοδυτικής ακτής της Αντίγκουα έως το χωριό John Hughes.

Βρισκόμενες στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, οι χώρες της Καραϊβικής Αντίγκουα και Μπαρμπούντα έχουν καταστήσει το πράσινο προτεραιότητα.5. Το τρένο Rocky Mountaineer:

Για να διατηρήσει το μεγαλείο των απότομων καναδικών βράχων και βουνών, το τρένο Rocky Mountaineer έλαβε μέτρα για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, την αύξηση της ανακύκλωσης επί του τραίνου και τη συνεργασία του με οργανισμούς για την προστασία της τοπικής άγριας ζωής.

Καθώς το τρένο ανεβαίνει στα βουνά, το τοπίο που αποκαλύπτεται στον ταξιδιώτη είναι ασύλληπτης ομορφιάς και παγκόσμιας κλάσης ενώ οι ρύποι παραμένουν οι λιγότερο δυνατοί.6. Ποδηλατικές διαδρομές στα βουνά της Βιρτζίνια7. Το πολυτελές Grootberg Lodge που βρίσκεται στο όμορφο οροπέδιο Etendeka με χαμηλό αποτύπωμα στο περιβάλλον βρίσκεται στην απομακρυσμένη Ναμίμπια και βοηθά στη διατήρηση του πληθυσμού των λιονταριών και των μαύρων ρινοκέρων μέσω της ενδυνάμωσης της κοινότητας.8. Τα νησιά του Παλάου:

Το Παλάου την τελευταία δεκαετία εγκατέστησαν προστατευτικά μέτρα που θα διασφαλίσουν την πλούσια βιοποικιλότητα, την ενδημική άγρια ζωή και τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά, όλα αυτά προκειμένου να επιβιώσουν για τις μελλοντικές γενιές.

Το 2009, δημιούργησαν το πρώτο καταφύγιο καρχαρία στον κόσμο, το οποίο όρισε το 80% της θαλάσσιας επικράτειάς του ως θαλάσσιο προστατευόμενο καταφύγιο και ήταν η πρώτη χώρα που απαγόρευσε το αντηλιακό για τοξικούς σκοπούς.9. Η πράσινη πόλη Γκέτεμποργκ της Σουηδίας

Με φιλοδοξίες να είναι ανεξάρτητοι από μη φυσικές πηγές ενέργειας μέχρι το 2030, οι πράσινοι βλαστοί βιωσιμότητας αρχίζουν ήδη να εμφανίζονται στο Γκέτεμποργκ, τη δεύτερη πόλη της Σουηδίας.

Το Γκέτεμποργκ αξίζει έπαινο για την πρώτη θέση του παγκόσμιου δείκτη βιωσιμότητας προορισμού, με το 95% των ξενοδοχείων του να είναι πιστοποιημένα πράσινα, το 97% των δημόσιων μεταφορών του να τρέχουν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα οικολογικά σήματα να επιδεικνύονται σαν μεγάλα βραβεία σε εστιατόρια της πόλης.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα το Γκέτεμποργκ υπερηφανεύεται για βιώσιμες μάρκες όπως το Nudie Jeans, του οποίου το παντελόνι έρχεται με την υπόσχεση δωρεάν επισκευών για μια ζωή.

Ένα άλλο κατάστημα μόδας, η Thrive, διαθέτει μόνο μάρκες που προσφέρουν μισθούς στους εργαζόμενους, χρησιμοποιούν υλικά χωρίς τοξικά και, επίσης, φτιάχνουν εξαιρετικά κομψά ρούχα.Βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια εδώ


Advertising
Εξίσου σημαντικό:

Αν σου άρεσε αυτό το ταξιδιωτικό άρθρο και θες να βλέπεις συχνότερα νέα και ενημερώσεις μας γύρω από τη μόδα και το στυλ, το φαγητό, τη διατροφή, την ομορφιά και φυσικά τα ταξίδια (σε Ελλάδα και εξωτερικό) - μη ξεχάσεις να κάνεις εγγραφή στις ενημερώσεις μας και να ακολουθήσεις τη Λίλη (Lily) στα social media.


♡ Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σας!

💋 Φιλιά!Love Always

Lily
(WasHere)
Έχεις άποψη;
Θες να συμμετέχεις
Στείλε τη δική σου κριτική:Στείλε μας τη γνώμη σου

wE-mail


Έχεις Facebook;
Πες μας τη γνώμη σου:


more lifestyle and beauty

• για τη Λευκάδα •ΔΙΑΜΟΝΗ

Διαμονή στη Λευκάδα - Ξενοδοχεία, Δωμάτια, ΤιμέςΠληροφορίες διαμονής στη Λευκάδα σε οικονομικές τιμές more


Παραλία Αμμόγλωσσας

Η παραλία Αμμόγλωσσα στην πόλη της ΛευκάδαςΗ παραλία Αμμόγλωσσα στην πόλη της Λευκάδας more

Παραλία Κάθισμα

Η παραλία Κάθισμα της ΛευκάδαςΣτην παραλία Κάθισμα στη Λευκάδα χωρίς κόσμο more


Παραλία Αγιοφύλλι

Παραλία Αγιοφύλλι ΛευκάδαςΑγιοφύλλι Λευκάδας more

ΣΤΟ ΒΛΥΧΟ

Βλυχό, Βλιχο, Βλυχό Λευκάδα, Vlixo, Vluxo lefkada, Vlicho Lefkada,Ο γραφικός κόλπος του Βλυχού στη Λευκάδα more


Παραλία Πευκούλια

Η παραλία Πευκούλια της ΛευκάδαςΠευκούλια Λευκάδας more
more popular

• Δημοφιλή Θέματα •

Tags: Λευκάδα Πευκούλια

Eνδιαφέροντα θέματα:Ταξίδια στην Ελλάδα 「• Ταξίδια Ελλάδας •」

Ταξίδια εξωτερικού - Ταξίδι εκτός Ελλάδας 「• Γύρισε τον κόσμο •」
Beauty, Life and Style ❘「• Life✢Style •」❘
e-Shop Ψώνισε έξυπνα ❘「• SHOP •」❘

Ακολούθησέ με στα social media:Facebook LilyWasHere.gr

Instagram LilyWasHere.gr

YouTube LilyWasHere.gr

Twitter LilyWasHere.gr