Υγεία: Υπογονιμότητα • Δικαιολογητικά Επιτροπής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Travel destinations as seen in


Σκέφτεστε την εξωσωματική με οικονομική βοήθεια ΕΟΠΠΥ;
Ποια τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείς να παρουσιάσεις;

Επιτροπή Εξωσωματικής Γονιμοποίησης
Βασισμένα στην προσωπική μου εμπειρία με την επιτροπή.


✍ Παρακάτω σου καταθέτω τη δική μου εμπειρία μαζί με μια στοιχεία που υπάρχουν στο σάιτ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την επιτροπή της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, τις εξετάσεις και τις βεβαιώσεις που θα χρειαστείς και τι πιστεύω θα πρέπει να γνωρίζεις από πριν (για να το προσέξεις, αν το αποφασίσεις να κάνεις την αίτηση).

Είναι πλέον ευρέως γνωστό πως τα απαραίτητα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις θεραπείες της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχουν αρκετά υψηλό κόστος και σε συνδυασμό με την αμοιβή του γιατρού και του μαιευτηρίου, πολλές φορές η υποψήφια μητέρα και τα ζευγάρια με προβλήματα υπογονιμότητας, προβληματίζονται περαιτέρω γι' αυτό το επιπλέον σημαντικό κόστος.

◉ Ωστόσο μέσω του ΕΟΠΥΥ κάθε ασφαλισμένη μπορεί να προμηθευτεί τα φαρμακευτικά σκευάσματα (που αφορούν μόνο το κομμάτι των ενέσεων) δωρεάν, κατόπιν αίτησης στην ειδική Επιτροπή Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.

Η Επιτροπή Εξωσωματικής Γονιμοποίησης εξετάζει κάποια έγγραφα και εξετάσεις(που θα σας ζητηθούν να έχετε συγκεντρώσει από πριν και να της τα παρουσιάσετε σε φάκελο) και εγκρίνει τη δωρεάν χορήγηση των σκευασμάτων για 4 συνολικά προσπάθειες Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.

Η κάθε έγκριση ωστόσο αφορά δύο προσπαθειών χορήγησης φαρμάκων μέσα σε χρονικό διάστημα ενός χρόνου και με ελάχιστη χρονική απόσταση μεταξύ τους 4 μηνών.

Η αρχή της πρώτης προσπάθειας ξεκινάει από την ημερομηνία της ωοληψίας και από την μέρα εκείνη πρέπει να περάσουν 4 μήνες για τη δεύτερη προσπάθεια, όχι από όταν η επιτροπή εξωσωματικής θα σας εγκρίνει (με ειδικό – επίσημο χαρτί) τη δωρεάν χορήγηση των φαρμάκων.


Δικαιολογητικά Επιτροπής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ΕΟΠΥΥ Επιτροπή Εξωσωματικής ΓονιμοποίησηςLily's Tips:


Πριν πάμε στα χαρτιά και τις εξετάσεις που θα χρειαστείς για να περάσεις την έγκριση της Επιτροπής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, σκέφτηκα επίσης ότι πρέπει να σε ενημερώσω – γα να γνωρίζεις - ότι από την ώρα που θα καλέσεις τηλεφωνικώς στο (τηλέφωνο) 2108110500 για να κλείσεις ημερομηνία εξέτασης από την επιτροπή, μπορεί να σου κλείσουν ραντεβού έως και 3 μήνες μετά (όπως συνέβη σε εμένα) και επειδή δεν στο λένε αυτό πουθενά, θεωρώ ότι οφείλεις να το ξέρεις καθώς σε αρκετές περιπτώσεις ζευγαριών που θέλουν να καταφύγουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, ο χαμένος ή ανεκμετάλλευτος χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας.

Παρακάτω παρατίθενται τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα για την επιτροπή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανάλογα με τη θεραπεία, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας και τους Νόμους που ορίζουν την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στην Ελλάδα
(με βάση την επίσημη ανακοίνωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. «28/07/2020: ΝΕΟ! ΝΕΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ»):ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ:1. ΑΙΤΙΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ (αναφέρατε συγκεκριμένα : απόφραξη σαλπίγγων, εκτομή σαλπίγγων, ενδομητρίωση μετά θεραπεία, σοβαρή ολιγοσπερμία, ασθενοσπερμία, αζωοσπερμία, τερατοσπερμία, OATS, κρυοσυντήρηση ωαρίων - σε ειδικές περιπτώσεις, προεμφυτευτική διάγνωση, κ.α.)

2. Υστεροσαλπιγγογραφία τελευταίας πενταετίας ή έκθεση λαπαροσκόπησης / πρακτικό χειρουργείου με έλεγχο διαβατότητας σαλπιγγών.

3. Χειρουργικές επεμβάσεις σχετικές με την υπογονιμότητα να πιστοποιούνται από το σχετικό πρακτικό χειρουργείου (πρωτότυπο ή ακριβές αντίγραφο) και να συνοδεύονται με αντίστοιχες ιστολογικές εξετάσεις σε περίπτωση λήψης βιοψίας.

4. Δύο πλήρη σπερμοδιαγράμματα σου συζύγου / συντρόφου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 75 ημερών το ένα από το άλλο με το παλιότερο να μην απέχει περισσότερο από ένα έτος (365 ημέρες) από την ημερομηνία εξέτασης του περιστατικού από την επιτροπή.
Τα προσκομιθέντα σπερμοδιαγράμματα να έχουν γίνει σε συμβεβλημένο διαγνωστικό εργαστήριο του ΕΟΠΥΥ ή δημόσιο νοσοκομείο και να είναι υπογεγραμμένα από ιατρό βιοπαθαλόγο - μικροβιολόγο.
Σε καμία περίπτωση και τα δύο σπερμοδιαγράμματα από το ίδιο συμβεβλημένο εργαστήριο εκτός κι αν πρόκειται για δημόσιο νοσοκομείο.

5. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΠΕΡΜΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΟΥΡΟΛΟΓΟ Ή ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟ (ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΦΥΣΙΑΚΟΥ ΥΠΟΓΟΝΑΔΙΣΜΟΥ) ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΕΙΣΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΝΑΙ ΟΧΙ

6. ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΈΣΩ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ (με αναλυτική περιγραφή και απεικόνιση ενδομητρίου, μυομητρίου και ωοθηκών) τελευταίου εξαμήνου από ακτινολόγο ή γυναικολόγο με άδεια εκτέλεσης υπερήχων της ειδικότηατς από το ΚΕΣΥ.

7. Έλεγχος του ζεύγους για τους ιούς της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV-1, HIV-2), ηπατίτιδας Β και C και σύφιλης τελευταίου εξαμήνου.

8. ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ τελευταίου τριμήνου (οιστρογόνων, γοναδοτροπινών, προλακτίνης και θυροειδικών ορμονών) υπογεγραμμένος από διευθυντή εργαστηρίου κρατικού νοσοκομείου ή άλλης δομής ΠΕΔΥ, με ειδικότητα βιοπαθολόγου - μικροβιολόγου ή βιοχημικού - κλινικού χημικού ή βιολόγου ή πυρηνικού ιατρού για εργαστήρια πυρηνικής ιατρικής, ή από ιατρό ενδοκρινολόγο, υπεύθυνο ορμονολογικού εργαστηρίου κρατικού νοσοκομείου.
Για τα αντίστοιχα ιδιωτικά εργαστήρια απαιτείται σύμβαση με τον ΕΟΠΠΥ.

9. Εξέταση Β΄ χοριακής γοναδοτροπίνης έως και 15 ημερών προ του ραντεβού προσέλευσης στην επιτροπή.

10.α ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΟΛΟΓΗΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΛΟΓΩ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΖΩΟΣΠΕΡΜΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ (ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΠΕΡΜΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ) Η ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙΣΑΣ ΒΙΟΨΙΑΣ ΟΡΧΕΩΝ ΓΙΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΩΝ.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΒΙΟΨΙΑΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΖΕΥΓΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΕΑΝ ΘΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΕ ΕΤΕΡΟΛΟΓΗ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ.

10.β ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΤΕΡΟΛΟΓΗΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ (ΔΟΤΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ), ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ.
ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ.
10.γ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΤΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΜΦΥΤΕΥΤΙΚΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ.

11. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΕΩΝ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ(-ες) ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΗ(-ες) ΑΠΟ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΟΣ ΙΑΤΡΟΥ.

12. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας / διαβατηρίου ή άλλου αντίστοιχου εγγράφου.

13. Ληξιαρχική πράξη γάμου τελευταίου εξαμήνου.
Σε περίπτωση ξενόγλωσσου αντίστοιχου εγγράφου θα χρειαστεί η επίσημη μετάφρασή του, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας ΕΟΠΥΥ.

14. Αν η υποβοήθηση αφορά άγαμη γυναίκα, συναίνεση αυτής με συμβολαιογραφική πράξη τελευταίου εξαμήνου.
Σε περίπτωση ελεύθερης ένωσης, συναίνεση του συντρόφου για την υποβοήθηση αναπαραγωγής με συμβολαιογραφικής πράξη τελευταίου εξαμήνου.

15. Κέντρο στο οποίο θα διεξαχθεί η προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής επωνυμία / περιοχή:

16. Έκθεση προηγούμενων προσπαθειών (αν υπάρχει).

17. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΕΝΘΕΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΟΡΙΖΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 1458 ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ.

18. ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΟΡΟΘΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΝΟΣΟΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ, ΠΛΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙΚ. 2/2008 - ΦΕΚ 170/Β’/6.2.2008).

19. ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΟ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ μέσω ΑΤΛΑΣ.
Προσωπικά δεν έχω χρόνια το βιβλιάριο υγείας μου αλλά τύπωσα μια ηλεκτρονική βεβαίωση μέσω της υπηρεσίας ΑΤΛΑΣ (θα χρειαστείς τους κωδικούς εισόδου σου στα στοιχεία TAXIS ή τη χρήση κωδικών eIDAS καθώς και το ΑΜΚΑ σου) και το τυπωμένο έγγραφο - που αποδείκνυε την ασφαλιστική μου ικανότητα - το παρουσίασα τυπωμένο στην επιτροπή.

20. Η επιτροπή δύναται να ζητήσει οποιοδήποτε συμπληρωματικό δικαιολογητικό, σύμφωνα με την κρίση της.

21. Επιβεβαίωση ότι ΌΛΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΛΕΓΧΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑ ΙΑΤΡΟ.

Αν θες να δεις τα παραπάνω από τον επίσημο ιστότοπο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μπορείς να τα δεις (σε μορφή PDF) εδώ.


Επίσης, σε περίπτωση που το χρειαστείς στις PDF σελίδες περιέχονται:

• Το ειδικό έντυπο παραπομπής προς την επιτροπή εξωσωματικής,
• το ειδικό έντυπο παραπομπής προς την επιτροπή - πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας,
• το ειδικό έντυπο παραπομπής προς την επιτροπή-χορήγηση γοναδοτροπινών σε άντρες και
• η έκθεση προηγούμενων προσπαθειών IVF ή ICSI.

Την υπεύθυνη δήλωση σε έντυπη μορφή μπορείς να την προμηθευτείς / τυπώσεις από εδώ αν είναι να φέρει το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ (αφού φυσικά πρώτα τη συμπληρώσεις).

Ωστόσο – από θέμα χρόνο, ευκολίας και δυσκολιών υγείας) ιδανικότερη λύση – προσωπικά – θεωρώ, το να τυπώσεις ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση με ταυτοποίηση στοιχείων και το γνήσιο της υπογραφής από το gov.gr


Για την ηλεκτρονική έκδοση υπεύθυνης δήλωσης μπορείτε να μπείτε στην υπηρεσία με δύο τρόπους:

• Με τoυς προσωπικούς σας κωδικούς web banking σε Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank ή Τράπεζα Ηπείρου.
• Με τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet (αφού πρώτα μπείτε μία φορά με τους κωδικούς web banking, για να επιβεβαιώσετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου).

Στη συνέχεια, θα λάβετε κωδικούς επιβεβαίωσης με SMS στο κινητό σας.

Η υπεύθυνη δήλωση που θα εκδώσετε είναι νομικά ισοδύναμη με υπεύθυνη δήλωση που φέρει το γνήσιο της υπογραφής και μπορείτε είτε να την αποστείλετε ηλεκτρονικά, είτε να την εκτυπώσετε και να την καταθέσετε σε δημόσια υπηρεσία.

Στην επιτροπή εξωσωματικής γονιμοποίησης του ΕΟΠΥ, την παραπάνω υπεύθυνη ηλεκτρονική δήλωση από το gov.gr, χρειάζεστε να μόνο να την παρουσιάσετε τυπωμένη (μία για εσάς και μία με τα στοιχεία του συζύγου / συντρόφου σας).

Εάν η αίτηση απορριφθεί, η ασφαλισμένη δικαιούται εκ νέου υποβολή αίτησης μετά από 6 μήνες.
Ωστόσο εάν η αίτηση αναβληθεί, λόγω έλλειψης κάποιον δικαιολογητικών ή ανάγκης διευκρίνησης τους, μπορεί να οριστεί νέο ραντεβού από την επιτροπή μέσα σε χρονικό διάστημα από 1 περίπου εβδομάδα και μετά (μπορεί ωστόσο να φτάσει και 3 ή 4 εβδομάδες μετά, αναλόγως τις συνθήκες που επικρατούν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο).

Η ομάδα του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών αναλαμβάνει να σας καθοδηγήσει με απλά βήματα ώστε να περάσετε με επιτυχία την επιτροπή του ΕΟΠΥΥ το συντομότερο δυνατόν.

Η Επιτροπή Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Αθηνών βρίσκεται στην οδό Αποστόλου Παύλου 12, στο Μαρούσι Αττικής.

Στο τηλέφωνο 210 8110500 θα τους βρείτε επιλέγοντας στο ηχογραφημένο μήνυμα, πρώτα τον αριθμό 1 και στη συνέχεια το 8.

Είναι μέχρι τις 15.00 καθημερινά από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή αλλά προτείνω να μην επιδιώξετε η τηλεφωνική σας συνομιλία να πραγματοποιηθεί στην εκπνοή του χρόνου τους που απαντούν στο κοινό.


Τι γίνεται αφού πάρεις την έγκριση της επιτροπής;

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι αφού πάρεις το χαρτί της έγκρισης χορήγησης των φαρμάκων - το οποίο καλύπτει δύο προσπάθειες με διαφορά τουλάχιστον τεσσάρων μηνών η μία από την άλλη (η πρώτη ημέρα κάθε προσπάθειας θεωρείται η μέρα που θα σου κάνουν την ωοληψία) είναι να ΤΟ ΦΥΛΑΞΕΙΣ ΣΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ.

Το πρωτότυπο αντίγραφο δεν το δίνεις πουθενά, ούτε στο γιατρό σου, ούτε στο φαρμακείο της επιτροπής, το έχεις ωστόσο μαζί σου μαζί με φωτοτυπίες που θα το έχεις βγάλει.

Το δεύτερο βήμα είναι να πας στον γιατρό σου για να σου γράψει τα φάρμακα.
Με τη συνταγή του γιατρού σου, το πρωτότυπο χαρτί έγκρισης χορήγησης φαρμάκων της Εξωσωματικής Επιτροπής του ΕΟΠΥΥ και την ταυτότητά σου, πας στο τρίτο βήμα, δηλαδή στο κεντρικό φαρμακείο του ΕΟΠΠΥ στην Αθήνα βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με την Επιτροπή Εξωσωματικής, στην οδό Αποστόλου Παύλου στο Μαρούσι), πρωινές ώρες και σου δίνουν τα φάρμακα.

Τα φάρμακα για τις ενέσεις θέλουν ψυγείο, μην ρισκάρεις να τα πάρεις και να τα αφήσεις εκτός, ειδικά με ζέστη αλλά για όλα αυτά θα σε ενημερώσουν και στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.
Εν ανάγκη, μέχρι να πας σπίτι, ζήτα να σου δώσουν - αν έχουν διαθέσιμη - μια παγοκύστη μαζί.ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ:Τέλος μόλις ολοκληρώσεις την προσπάθειά σου - για την οποία σου εύχομαι ολόψυχα να πάνε όλα τέλεια - έχε υπόψη σου ότι με τα παρακάτω έγγραφα:

1) Την έντυπη και υπογεγραμένη βεβαίωση του θεράποντα γιατρού σου από την οποία θα προκύπτει ότι υπεβλήθηκες σε εξωσωματική γονιμοποίηση, ποιες φάσεις αυτής πραγματοποιήθηκαν (ωοληψία και εμβρυομεταφορά), καθώς και τις ημερομηνίες πραγματοποίησης αυτών,

2) Εξοφλητική απόδειξη παροχής υπηρεσιών στην οποία θα αναφέρονται οι ολοκληρωμένες φάσεις της εξωσωματικής γονιμοποίησης (ωοληψία και εμβρυομεταφορά),

3) Την πρωτότυπη απόφαση της Επιτροπής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης για τη διενέργεια αυτής, μαζί με ένα φωτοαντίγραφο της,

4) Μια φωτοτυπία του τραπεζικού σου βιβλιαρίου από τη σελίδα που αναγράφεται ο αριθμός του,

δικαιούσαι χρηματικό επίδομα συνολικού ποσού 352,16€ από τον ΕΟΠΥΥ για τις προσπάθειες ωοληψίας (ποσό επιδόματος ωοληψίας ύψους 176,08€) και εμβρυομεταφοράς (ποσό επιδόματος εμβρυομεταφοράς ύψους 176,08€), το οποίο θα εισπράξεις - μέσω τραπέζης - από τον ΟΑΕΔ στον οποίο ανήκεις, αφού προσκομίσεις εκεί όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά.

Το χρηματικό ποσό που δικαιούσαι για κάθε ολοκληρωμένη φάση της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης - που έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, κατατίθεται στον τραπεζικό σου λογαριασμό, από την ώρα που θα ολοκληρώσεις την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών εγγράφων στον ΟΑΕΔ που ανήκεις, μέσα σε διάστημα 3 εβδομάδων έως δύο μηνών (ενδέχεται ωστόσο αν μεσολαβεί Αύγουστος, Χριστούγεννα ή Πάσχα να υπάρξουν καθυστερήσεις).


Καλή επιτυχία σου εύχομαι από καρδιάς!

Οργανωθείτε με όλα τα έντυπα σωστά, σίγουρα θα χρειαστείτε και τη συμβολή / βοήθεια τους γιατρού σας αλλά αν το «τρέχετε» μόνοι σας, προσέξτε πολύ καλά να είστε εντός στα χρονικά περιθώρια των εξετάσεων που πρέπει να γίνουν, να είναι από συμβεβλημένα κέντρα και αν χρειαστείτε συμβολαιογραφική πράξη – αφού θα την πληρώσετε που θα την πληρώσετε – επειδή δεν υπάρχει επίσημο πρότυπο του ΕΟΠΥΥ και πολλοί συμβολαιογράφοι έχουν πλήρη άγνοια, μην σας τρέξουν σε δήθεν έτοιμα πρότυπα – πρέπει να αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα ότι τα ωάρια είναι της γυναίκας του ζευγαριού και όχι να υπάρχουν υπόνοιες για πιθανή δότρια γιατί η συμβολαιογραφική πράξη δεν θα γίνει δεκτή από την επιτροπή (στη δική μας περίπτωση το πάθαμε με δύο συμβολαιογράφους – όπου είχαν λάθος πρότυπο – κι επέμεναν ότι είναι το σωστό, με αποτέλεσμα να πάρουμε την έγκριση μετά από 3 αναβολές απόστασης τριών επιπλέον εβδομάδων της αρχικής ημερομηνίας εξέτασης από την επιτροπή εξωσωματικής).Άλλα άρθρα που μπορεί άμεσα να σε ενδιαφέρουν:
Γίνε ανάδοχος γονιός - Πώς η αναδοχή μπορεί να διευκολύνει την υιοθεσία παιδιού
Σημαντικό:


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο και σε απασχολούν παρόμοια θέματα υγείας ή αν θες να βλέπεις συχνότερα νέα κι ενημερώσεις μας γύρω από το lifestyle, τη μόδα και το στυλ, το φαγητό, τη διατροφή, την ομορφιά και φυσικά τα ταξίδια (σε Ελλάδα και εξωτερικό) - μη ξεχάσεις να κάνεις εγγραφή στις ενημερώσεις μας και να ακολουθήσεις τη Λίλη (Lily) στα social media.


Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή που μου δείχνετε!
Με βοηθάει να συνεχίζω!


💋 Φιλιά πολλά και μια μεγάλη διαδικτυακή αγκαλιά συμπαράστασης!Love Always
Lily (WasHere)

more lifestyle and beauty

• related stories •Story Time Κακή εμπειρία με μαστολόγο
Μαγνητική Μαστογραφία Μαγνητική Μαστογραφία
Καρκίνος του μαστού Καρκίνος του μαστού
C. Brinkley: Μυστικά ομορφιάς και νεότητας Tips νεότητας με βάση τη διατροφή
Avocado στη διατροφή Το avocado στη διατροφή
Πούλησε τα προϊόντα σου online χωρίς E-shop Πούλησε online χωρίς E-shopΈχεις άποψη;
Θες να συμμετέχεις;
Στείλε τη γνώμη σου, κριτικές και προτάσεις:Στείλε μας τη γνώμη σου

wE-mail
more style and beauty

• INteresting STORIES •more popular

• δημοφιλή άρθρα •
Tags: Τεχνολογία | Αυτοκίνητο

•moreMOREmore•Follow Lily on social media:


Facebook LilyWasHere.gr

Instagram LilyWasHere.gr

YouTube LilyWasHere.gr

Twitter LilyWasHere.gr