Πήλιο: Καλοκαιρινές διακοπές και παραλίες Πηλίου

Travel destinations as seen in

English
Καλοκαιρινές διακοπές, χωριά, φαγητά και παραλίες Πηλίου
Πήλιο • Καλοκαίρι
Καλοκαιρινές διακοπές 2021


Τι κι αν το έχεις ακουστά κυρίως ως χειμερινό προορισμό;
Οι Βολιώτες - και όχι μόνο - ξέρουν πως το Πήλιο έχει πάρα πολλά να προσφέρει εξίσου και το καλοκαίρι.
Παραλίες με κρυστάλλινα νερά, λευκά βότσαλα, πετρόχτιστα χωριά, μπαλκόνια με θέα το Αιγαίο και φυσικά πεντανόστιμα τοπικά πιάτα και φαγητά.

Με μόλις 3 - 4 ώρες περίπου οδική απόσταση από την Αθήνα, 2 - 3 ώρες απόσταση από Θεσσαλονίκη και σχεδόν 1 ώρα απόσταση από τον Βόλο, το Πήλιο έχει να προσφέρει πολλά ΚΑΙ το καλοκαίρι, όχι μόνο σε όσους δεν το γνωρίζουν ταξιδιωτικά αλλά ακόμα και σε εκείνους που νιώθουν ότι το ξέρουν καλά.

Εμείς το εμπιστευτήκαμε ξανά και προκειμένου να το αγαπήσεις κι εσύ - ακόμα και τα καλοκαίρια - σου αποκαλύπτουμε ταξιδιωτικά tips και μυστικά.

Τι λες;
Έρχεσαι μαζί μας;



◉ Όπως θα έχεις διαπιστώσει και από τα υπόλοιπα άρθρα μου, δεν είμαι εγώ εκείνη που θα σου πει ψέματα για τα χωριά του Πηλίου – ότι εντάξει, δεν είναι και κάτι σπουδαίο, δεν θα ενθουσιαστείς κ.τ.λ., γιατί είναι πραγματικά πανέμορφα τον χειμώνα.
Και στο λέω εγώ που αντιπαθώ το κρύο και μισώ το χιόνι (ναι, τόσο βαριά και ανίατη η περίπτωσή μου).


Τι γίνεται όμως το καλοκαίρι;

Το Πήλιο έχει σχετικά εύκολη πρόσβαση (αν εξαιρέσεις τις πολλές οδικές στροφές) από το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, πράγμα που με κάνει να αναρωτιέμαι πώς θα είναι το καλοκαίρι (και εννοώ με τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων, γιατί μικρή πηγαίναμε με τους γονείς μου - τότε που υπήρχε το θρυλικό Ξενία στην Τσαγκαράδα – ναι εκεί μέναμε και ξέρω θα μου πεις πως χρονικά αναφέρομαι σε εποχές «Προϊστορίας»).

Τι λέει λοιπόν τελευταία η παραθαλάσσια πλευρά του Πηλίου;
Πως είναι οι παραλίες του;
Σε μαγεύουν εξίσου τα πετρόχτιστα ορεινά χωριά του το κατακαλόκαιρο;

Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα θα διαβάσεις παρακάτω.



Τα γραφικότερα χωριά του Πηλίου για καλοκαίρι:

1. Μακρινίτσα Πηλίου | 2. Πορταριά Πηλίου | 3. Μηλιές Πηλίου | 3. Καλαμάκι Πηλίου | 5. Τσαγκαράδα Πηλίου | 6. Ζαγορά Πηλίου | 7. Πουρί Πηλίου



Σε ποιες παραλίες μπορείς να κάνεις μπάνιο στο Πήλιο:

• Παραλία Λαμπινού | Παραλία Ποτιστικά | Παραλία Μυλοπόταμος | Παραλία Φακίστρα | Παραλία Νταμούχαρη | Παραλία Παπά Νερό | Παραλία Αγίου Ιωάννη | Παραλία Πλάκας | Παραλία Αγίοι Σαράντα | Παραλία Χορευτό | Παραλία Παρίσαινα | Παραλία Ανάληψης


Πού θα φας το καλοκαίρι στο Πήλιο και γιατί;

Ταβέρνα Ορτανσίες | Εστιατόριο Σαλκίμι | Ταβέρνα Μπαλκόνι | El Resto Bar | Restaurant • Aleka's House | Ψαροταβέρνα Αγγέλικα | Εστιατόριο Η Συνάντηση | Εστιατόριο Πλυμάρι | Ψαροταβέρνα Ο Χρήστος


Μυλοπόταμος, Πήλιο Παραλία Μυλοπόταμος, Ανατολικό Πήλιο






Lily's Tips:


Όταν αναφερόμαστε στις καλοκαιρινές διακοπές μας στο Πήλιο, είθισται οι περισσότεροι - πέραν των ήρεμων παραλιών του Παγασητικού κόλπου - να εννοούμε την ανατολική παραθαλάσσια πλευρά του, εκείνη δηλαδή που αντικρίζει Αιγαίο και διπλά σε ταξιδεύει.
Δεν είναι όμως μόνο αυτή που αξίζει.
Και θα ανακαλύψουμε μαζί το «Γιατί;»


Ποια είναι τα γραφικότερα χωριά του Πηλίου για καλοκαίρι;


1. Μακρινίτσα Πηλίου:
(δες την στο χάρτη πατώντας εδώ)

Η Μακρινίτσα ή Μακρυνίτσα είναι παραδοσιακός οικισμός του Δήμου Βόλου, χτισμένη στα βόρειά του, στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου.

Η Μακρινίτσα είναι από τα τουριστικότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας και φημίζεται για το παραδοσιακό της χρώμα, την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της και για την εξαιρετική θέα που διαθέτει προς τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο.
Για τον λόγο αυτό πολλοί την χαρακτηρίζουν «Μπαλκόνι του Πηλίου».

Στην κεντρική πλατεία της βρίσκεται το Βυζαντινό της Μουσείο με κειμήλια από τον 13ο έως τον 20ο αιώνα και το Καφενείο Θεόφιλος με την γνωστή ζωγραφιά του φημισμένου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.
Επίσης στην κεντρική πλατεία θα δείτε και τη μαρμάρινη κρήνη με το ''Αθάνατο Νερό'', η οποία αποτελείται από τέσσερα ορειχάλκινα κεφάλια λιονταριών με πολλά λιθανάγλυφα.

Κάτω από την κεντρική της πλατεία θα συναντήσεις το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου, το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό Τοπάλη (του 1844), με πολεμότρυπες και αμυντικό πυργίσκο στην στέγη του.

Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου κι αν την επισκεφτείς, η Μακρινίτσα θα σε μαγέψει με τα πετρόχτιστα σπίτια και καλντερίμια της, τους φιλόξενους ανθρώπους της, τη θέα της, την φιλοξενία και τα νόστιμα φαγητά της.

Τον Ιούλιο γιορτάζεται στην Μακρινίτσα «Η Γιορτή των Μάηδων», η οποία είναι συνυφασμένη με την ιστορία και την κοινωνική ζωή της Μακρινίτσας, έχει ρίζες στη δημοτική παράδοση και τη Διονυσιακή λατρεία και αναφέρεται στην αναγέννηση της φύσης και της ζωής.


Για τη διαμονή σου στην Μακρυνίτσα προτείνω:

• το 1822 Makrinitsa Suites πάνω από την κεντρική πλατεία της Μακρυνίτσας με πεντακάθαρα δωμάτια που προσφέρουν καταπληκτική θέα,

• τον εξαιρετικό ξενώνα Πηλιορίτικο Σπίτι με οικονομικότερες τιμές διαμονής, που βρίσκεται λίγα μόλις βήματα μακριά από το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου και όπου θα απολαύσεις πρωινό με παραδοσιακές γεύσεις από τοπικά προϊόντα και

• το Αρχοντικό της Ουρανίας με παραδοσιακά διακοσμημένα δωμάτια σε οικονομικές τιμές, πρωινό και κεντρική τοποθεσία, μόλις 200μ. από το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου.

Ψάχνεις περισσότερα ξενοδοχεία και ξενώνες για τη διαμονή σου στη Μακρινίτσα;
Βρες οικονομικές προσφορές διαμονής εδώ




2. Πορταριά Πηλίου:
(δες την στο χάρτη πατώντας εδώ)

Αν η Μακρινίτσα είναι το «Μπαλκόνι» τότε η Πορταριά είναι η «Πόρτα του Πηλίου».

Από την άκρη της Πορταριάς, στο δρόμο για Μακρυνίτσα, ξεκινάει και μια πολύ όμορφη ορειβατική διαδρομή (διάρκειας 30 περίπου λεπτών), γνωστή ως «Το μονοπάτι των Κενταύρων» - όχι ιδιαίτερα δύσβατη (θα χρειαστείς ωστόσο αθλητικά παπούτσια για μεγαλύτερη άνεση).
Γραφικές ξύλινες γεφυρούλες και μεγάλη ποικιλία φυτών και δέντρων σε μια διαδρομή που μετά από 2 χιλιόμετρα οδηγεί στην πηγή «Μάνα» η οποία προσφέρει καθαρό και κρύο νερό στον περιπατητή.
Πολλοί θεωρούν ότι η ιδανικότερη περίοδος να το επισκεφτείς είναι ο καλοκαίρι, λόγω του ότι δεν θα κάνει τόσο κρύο και πιθανότατα δεν θα γλιστρούν οι πέτρες στη διαδρομή λόγω βροχής ή προηγούμενης χιονόπτωσης.

Η πανέμορφη Πορταριά με την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της, τα τρεχούμενα νερά της, την κεντρική πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, την υπέροχη θέα προς τον Παγασητικό κόλπο και τους εγκάρδιους ανθρώπους, παρουσιάζει μεγάλη τουριστική κίνηση - όλο τον χρόνο - καθώς προσφέρει αρκετά ξενοδοχεία ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, ψησταριές, εστιατόρια και παραδοσιακά καφενεία για κάθε επισκέπτη.

Αγαπημένα μου ξενοδοχεία - καταλύματα στην περιοχή είναι:

• το Ξενία Πορταριάς που προσφέρει επίσης εξωτερική πισίνα για καλοκαιρινές βουτιές (ανοιχτή και σε εξωτερικούς επισκέπτες με μικρό αντίτιμο), θέα στην πόλη του Βόλου, στον Παγασητικό Κόλπο και στο Πήλιο,

• το Gastronomy Hotel Kritsa πάνω στην κεντρική πλατεία με εξαιρετικό πρωινό και εστιατόριο,

• το ξενοδοχείο Δεσποτικό - ένα ανακαινισμένο αρχοντικό του 19ου αιώνα στο κέντρο της γραφικής Πορταριάς - με υπέροχα δωμάτια, άρτιο σέρβις, ζεστή υποδοχή και καταπληκτικό πρωινό

• το ξενοδοχείο Ερωφίλη που προσφέρει νόστιμο σπιτικό πρωινό και παραδοσιακά δωμάτια με πανοραμική θέα στα βουνά του Πηλίου από τα μπαλκόνια τους και

• το πλήρως ανακαινισμένο Αρχοντικό Κανταρτζή του 19ου αιώνα σε εκπληκτική κεντρική τοποθεσία που προσφέρει πεντανόστιμο πρωινό, παραδοσιακά και φινετσάτα δωμάτια αλλά και πλακόστρωτη αυλή με πανέμορφη θέα.


Καθόλου τυχαίο δεν είναι επίσης που στην Πορταριά βρίσκεται και μία από τις αγαπημένες μας ταβέρνες με εξαιρετικό φαγητό, άψογη εξυπηρέτηση, μεγάλες μερίδες και κυρίως πολύ καλές τιμές, η ξακουστή ταβέρνα Ορτανσίες, στην περιοχή Κάτω Κατηχώρι.


Πολιτιστικά, κάθε χρόνο στην Πορταριά και συγκεκριμένα στην πλατεία Αγίου Αθανασίου του Κατηχωρίου, διοργανώνεται την 1η Ιουνίου (ενίοτε και μέσα στον Ιούλιο) το «Φεστιβάλ Τσίπουρου» κατά την οποία ο Δήμος κατασκευάζει στην πλατεία του χωριού εγκαταστάσεις παραγωγής τσίπουρου με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.
Από παλιά η περιοχή φημιζόταν για το άριστης ποιότητας κρασί καθώς επίσης και για το τσίπουρο.
Την τοπική γιορτή ακολουθεί λαϊκό πανηγύρι.

Τον Ιούλιο φιλοξενείται το «Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Χορού» ενώ τον Αύγουστο διοργανώνεται το «Διεθνές Φεστιβάλ χορού» και την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την «Αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου», με παραδοσιακά έθιμα, μουσική και τραγούδια.

Σε ενδιαφέρει να επισκεφτείς την πανέμορφη Πορταριά;
Αναζητάς τοπικά αρχοντικά, ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες για τη διαμονή σου στην Πορταριά Πηλίου;
Βρες περισσότερες οικονομικές προσφορές διαμονής εδώ




3. Μηλιές Πηλίου:
(δες την στο χάρτη πατώντας εδώ)

Χτισμένες σε υψόμετρο 400 μέτρων και σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από το Βόλο, οι Μηλιές είναι ένα όμορφο, παραδοσιακό χωριό του Πηλίου με πολλά αρχοντικά σπίτια, πηγές με τρεχούμενο ωερό, πολλούς ελαιώνες και εντυπωσιακά, γέρικα πλατάνια.

Στην περίφημη «Βιβλιοθήκη των Μηλέων» αλλά και στο Λαογραφικό της μουσείο, θα βρείτε σπάνιο ιστορικό υλικό από τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι Μηλιές συνδέονται και με το υπόλοιπο Πήλιο και μέσω του «Μουντζούρη» το γνωστό πηλιορείτικο τραινάκι που μέσα από μια υπέροχη διαδρομή μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, με ένα καθημερινό δρομολόγιο από τα Άνω Λεχώνια, ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο.
Ο συνολικός χρόνος διαδρομής είναι μιάμιση ώρα (με 15 λεπτά στάση για ξεμούδιασμα, νερό, καφέ, τσίπουρο ή αναψυκτικά στο γραφικό σταθμό της Άνω Γατζέας).

Στις Μηλιές από τις 25 εώς τις 27 Ιουλίου διοργανώνεται το «Εορταστικό Πανηγύρι του Σωτήρα», με παραδοσιακή μουσική, φαγητό και τραγούδια ενώ στα τέλη Αυγούστου μπορεί να πετύχετε τη «Γιορτή του Αχλαδιού», η οποία συνοδεύεται με παραδοσιακή μουσική και χορούς.

Οι Μηλιές θεωρούνται εξαιρετική αφετηρία για όλες τις ανατολικές παραλίες του Πηλίου, λόγω γεωγραφικής θέσης.
Επίσης προσφέρουν πολλά παραδοσιακά πιάτα, γλυκίσματα και εδέσματα, μερικά από τα οποία θα βρείτε να αγοράσετε στα τοπικά τουριστικά μαγαζάκια ντόπιων παραγωγών αλλά και να γευτείτε απευθείας σε τοπικές ταβέρνες και εστιατόρια, όπως το Εστιατόριο Σαλκίμι που θα συναντήσετε στο κεντρικό δρόμο, πριν την πλατεία του χωριού.

Για τη διαμονή σου στις Μηλιές, πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές αποτελούν τα καταλύματα:

Ξενώνας Ηλιόβολο που προσφέρει παραδοσιακά δωμάτια με θέα στον Παγασητικό Κόλπο και το πρωί σερβίρει άριστο σπιτικό πρωινό και

• το Αρχοντικό Φιλιππίδη ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα μέσα στο καταπράσινο Πήλιο που απέχει 100μ. από την πλατεία του χωριού Μηλεών, προσφέρει όμορφα και καθαρά δωμάτια σε εξαιρετικές τιμές, πλούσιο πρωινό, ηλιόλουστη βεράντα και θέα στη θάλασσα.

Θες να βρεις διαμονή σε κάποιο τοπικό αρχοντικό, ξενοδοχείο ή παραδοσιακό ξενώνα για τη διαμονή σου στις Μηλιές;
Βρες οικονομικές προσφορές ξενοδοχείων και καταλυμάτων εδώ




4. Καλαμάκι Πηλίου:
(δες την στο χάρτη πατώντας εδώ)

Σε απόσταση μόλις 34 χιλιομέτρων από το Βόλο και 15 λεπτών οδικώς από τις Μηλιές, βρίσκεται το χωριό Καλαμάκι ή «Πρόπαν», όπως συχνά το αποκαλούν οι ντόπιοι, στο Πήλιο.

Σε αυτό το χωριό εξορύσσεται η παραδοσιακή πέτρα Πηλίου - η γνωστή ως «πλάκα Πρόπαν» - από την οποία έχουν κατασκευαστεί τα μοναστήρια του Αγίου Όρους καθώς και τα καλντερίμια όλου του Πηλίου.

Το Καλαμάκι Πηλίου δεν είναι τόσο τουριστικό χωριό, ωστόσο έχει πολλά αρχοντικά, παραδοσιακά σπίτια και μια πανέμορφη - γραφική πλατεία με αιωνόβια πλατάνια, στην οποία μπορείς να χαλαρώσεις μαζί με ντόπιους, πίνοντας τον καφέ σου, το ποτό σου ή τρώγοντας ένα πολύ νόστιμο παραδοσιακό πιάτο της περιοχής, στη βεράντα με θέα στη θάλασσα της τοπικής ταβέρνας «Μπαλκόνι».

Στην ομώνυμη παραλία του Καλαμακίου, η οποία απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από τον οικισμό, αναβλύζει δροσερό νερό από το βουνό, από πηγή που βγαίνει μέσα από τα βράχια.
Επίσης αρκετά κοντά στο Καλαμάκι, βρίσκεται και η μικρή αλλά με κρυστάλλινα νερά παραλία «Λαμπινού», που αγαπούν ιδιαιτέρως οι ντόπιοι.

Το Καλαμάκι ήταν και το δικό μου χωριό διαμονής - αφετηρία εξερεύνησης της καλοκαιρινής ομορφιάς του Πηλίου.

Για τη διαμονή σου στο Καλαμάκι, ενδιαφέρουσες επιλογές αποτελούν τα καταλύματα:

• το Αρχοντικό Φιλύρα που προσφέρει διαμερίσματα μέσα σε έναν ανθισμένο - οργανικό κήπο, δωρεάν χώρο στάθμευσης, διαμερίσματα ή στούντιο με ιδιωτική είσοδο και εξοπλισμένη κουζίνα

και

• το Ξενοδοχείο Πετράδι σε ένα πέτρινο αρχοντικό, προσφέρει μοντέρνα καταλύματα με τζάκι, μία εξωτερική πισίνα με ξαπλώστρες και μια ευρύχωρη βεράντα με πανοραμική θέα στο Αιγαίο.

Θες να βρεις διαμονή σε κάποιο τοπικό αρχοντικό, ξενοδοχείο ή παραδοσιακό ξενώνα για τη διαμονή σου στο Καλαμάκι;
Βρες οικονομικές προσφορές ξενοδοχείων και καταλυμάτων εδώ




5. Τσαγκαράδα Πηλίου:
(δες την στο χάρτη πατώντας εδώ)

Η Τσαγκαράδα είναι πολύ γνωστό παραδοσιακό χωριό και τουριστικό θέρετρο του Πηλίου.
Φημολογείται ότι στο βουνό της Τσαγκαράδας κατοικούσαν οι Κένταυροι κατά την αρχαιότητα. Υπήρξε επίσης το πεδίο της «Γιγαντομαχίας» και το αγαπημένο θέρετρο των θεών του Ολύμπου.

Το χωριό αποτελείται από τέσσερεις μικρότερους οικισμούς, οι οποίοι παίρνουν το όνομά τους από τις εκκλησίες που βρίσκονται στις κεντρικές πλατείες: Τους Άγιους Ταξιάρχες που είναι και ο παλαιότερος οικισμός, την Αγία Παρασκευή, τον Άγιο Στέφανο και την Αγία Κυριακή.

Χαρακτηριστικό της Τσαγκαράδας αποτελεί και η ιδιαίτερη «Πηλιορείτικη» αρχιτεκτονική με εξαιρετικού κάλλους οικοδομήματα, χαρακτηριστικά παραδείγματα των οποίων αποτελούν η Εμπορική Σχολή, το Νανοπούλειο, το υδραγωγείο των Αγίων Ταξιαρχών, το παλιό μονότοξο γεφύρι 18 μέτρων του 1728 και η κατασκευή του δρόμου Τσαγκαράδας- Μηλεών.

Άλλα αξιοθέατα του χωριού είναι Κρυφό Σχολειό δίπλα από την παραλία της Φακίστρας και ο χιλιόχρονος πλάτανος στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής του οποίου ο κορμός έχει περίμετρο 15μ, ενώ το καλοκαίρι η σκιά του καλύπτει ολόκληρη την πλατεία.

Το Κρυφό Σχολειό βρίσκεται σε μια σπηλιά, στη μέση ενός θεόρατου και απόκρημνου βράχου που δέρνεται από τα άγρια κύματα του Αιγαίου πελάγους, όπου ασκήτευε ένας καλόγερος από το 1668, ο οποίος δίδασκε στα παιδιά, κρυφά από τον Τούρκους.
Η σπηλιά σώζεται και είναι επισκέψιμη στο κοινό.

Βόρεια της Τσαγκαράδας και συγκεκριμένα πάνω στην παραλία του Αγ. Γιάννη θα βρεις την προτεινόμενη Ψαροταβέρνα Ο Χρήστος για ψητά της ώρας και φυσικά νόστιμους ψαρομεζέδες και καλομαγειρεμένα φρέσκα ψάρια.
Επίσης αξίζει να δοκιμάσεις τις νοστιμιές που σερβίρονται στο εστιατόριο Συνάντηση, στη μαγευτική περιοχή του Κισσού.


Μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις διαμονής στην Τσαγκαράδα είναι:

• το παραδοσιακά χτισμένο Ξενοδοχείο Τσαγκαράδα που προσφέρει και πρωινό,

• η Φιλοξενία σε απόσταση 50 μέτρων από τοπικές ταβέρνες και μίνι μάρκετ το οποίο εκτός από όμορφα δωμάτια με θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, προσφέρει παραδοσιακό πρωινό για τους ενοίκους του με χειροποίητες πίτες και ντόπιο μέλι,

• το 4άστερο παραδοσιακά χτισμένο ξενοδοχείο Pilio Sea Horizon Hotel σε απόσταση 1,5χλμ. μακριά από την παραλία του Μυλοπόταμου, το οποίο προσφέρει από τα δωμάτιά του όμορφη θέα στο βουνό ή στο Αιγαίο Πέλαγος ενώ διαθέτει πισίνα και παραδοσιακό εστιατόριο και

• ο παραδοσιακός Ξενώνας Ίρις που βρίσκεται σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τις δύο κεντρικές πλατείες του χωριού.

Τέλος θα ήταν αδύνατο να παραλείψω τον μαγικό ξενοδοχείο - ξενώνα Ο Χαμένος Μονόκερως, ένα πανέμορφο ξενοδοχείο, που βρίσκεται σε ένα Νεοκλασικό κτίριο του 1890, ακριβώς δίπλα στην κεντρική πλατεία της Τσαγκαράδας με τον αιωνόβιο πλάτανο.

Θες να βρεις περισσότερες επιλογές διαμονής σε κάποιο τοπικό αρχοντικό, ξενοδοχείο ή παραδοσιακό ξενώνα για τη διαμονή σου στην Τσαγκαράδα;
Βρες τις πιο οικονομικές προσφορές εδώ





6. Ζαγορά Πηλίου:
(δες την στο χάρτη πατώντας εδώ)

Ο ευκολότερος δρόμος πρόσβασης στη Ζαγορά του Πηλίου είναι διανύοντας περίπου 45 χιλιόμετρα από Βόλο μέσω Πορταριάς και Χανίων, τα οποία από ένα σημείο και έπειτα θεωρούνται αρκετά δύσκολα, συχνά με ομίχλη φθινόπωρο, χειμώνα, άνοιξη και με μεγάλες κι απότομες στροφές όλο τον χρόνο.

Ωστόσο υπάρχει πρόσβαση στη Ζαγορά και από την Τσαγκαράδα, με περισσότερη συνολικά ώρα (καθώς είναι κατά 30 περίπου χιλιόμετρα μεγαλύτερη) αλλά σε όλα τα υπόλοιπα πολύ πιο άνετη και λιγότερο επικίνδυνη.

Το χωριό της Ζαγοράς, γνωστό και για τα εξαιρετικής ποιότητας μήλα του, χωρίζεται σε τέσσερις συνοικίες, τον Άγιο Γεώργιο, την Αγία Κυριακή, την Αγία Παρασκευή και τον Σωτήρα.
Προσωπικά μου αρέσει περισσότερο ο Άγιος Γεώργιος με την πανέμορφη πλατεία με πλατάνια, τα στενά σοκάκια και τα επιβλητικά πηλιορείτικα πετρόχτιστα σπίτια.

Τέλη Ιουνίου γίνεται αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του Κλήδονα (23 - 24 Ιουνίου) η οποία συνοδεύεται με κάψιμο στεφανιών, παραδοσιακούς χορούς και διοργάνωση θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων από το Δήμο Μουρεσίου, το Δήμο Αφετών και το Δήμο Ζαγοράς.

Τον Σεπτέμβριο διοργανώνεται στη Ζαγορά «Η Γιορτή Του Μήλου», από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Ζαγοράς η οποία εξελίσσεται σε πανηγύρι με φαγητό και παραδοσιακή μουσική και χορό.

Ψάχνεις ξενοδοχεία και ξενώνες για τη διαμονή σου στη Ζαγορά;
Βρες προσφορές εδώ



7. Πουρί Πηλίου:
(βρες το στο χάρτη εδώ)

• Το χωριό Πουρί  ή Πολύδροσο που αποτελεί «Μπαλκόνι του Αιγαίου», όπως το χαρακτηρίζουν πολλοί, βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του Πηλίου,  σε απόσταση 50χλμ από το Βόλο.

Αφού διασχίσετε ένα πανέμορφο δάσος καστανιών και περνώντας οδικώς από τη Ζαγορά, συνεχίζεις προς τα βόρεια και σε 6χλμ φτάνεις στο Πουρί.

Ένας χαρακτηριστικός λόγος που το χωριό Πουρί ονομάστηκε και «μπαλκόνι του Αιγαίου» είναι η πλατεία του με τον εντυπωσιακό πλάτανο, χτισμένη σε τρία υψομετρικά επίπεδα που προσφέρουν μοναδική θέα στο Αιγαίο και τη Χαλκιδική απέναντι.

Πριν φτάσετε στο Πουρί υπάρχει ένας πανέμορφος καταρράκτης στη θέση Μεγαλοβράχος.
Κάτω από το γραφικό αυτό χωριό βρίσκεται η ήσυχη παραλία Ελίτσα με βότσαλο, ιδανική για ψαροντούφεκο και ελεύθερο κάμπινγκ και η παραλία Οβριός κοντά στην οποία υπάρχει ένα μικρό φαράγγι, ωστόσο η πρόσβαση σε αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη - έως και αδύνατη - για συμβατικά αυτοκίνητα.

Κάτω από το Πουρί, στην παραλία της Αναλήψεως, μη ξεχάσεις να δοκιμάσεις τοπικές παραδοσιακές γεύσεις αλλά και φρέσκο ψάρι σε πολύ καλές τιμές, στο ξακουστό εστιατόριο Πλυμάρι.

Ψάχνεις παραδοσιακά ξενοδοχεία, ξενώνες και αρχοντικά για τη διαμονή σου στο Πουρί;
Βρες προσφορές εδώ



Παραλίες που μπορείς να κάνεις μπάνιο στο Πήλιο:




Παραλία «Λαμπινού»:
(βρες τη στο χάρτη εδώ)

• Από τις λιγότερο γνωστές παραλίες του ανατολικού Πηλίου, η παραλία Λαμπινού, απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό και - αν και σχετικά μικρή - προσφέρει στους επισκέπτες της λεπτό βοτσαλάκι σε συνδυασμό με κρυστάλλινα νερά.

Από πάνω της βρίσκεται ένα μόνο ταβερνάκι - το οποίο ανοίγει μόνο στη high season - αν πας σε άλλη εποχή φρόντισε να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα, δεν έχει φυσική σκιά παρά μόνο αργά το απόγευμα από τα βράχια (καθώς ο ήλιος δύει πίσω από αυτά) και δεν είναι οργανωμένη με ενοικιαζόμενες ομπρέλες ή ξαπλώστρες.

Αποτελεί ωστόσο μία από τις αγαπημένες παραλίες των κατοίκων της περιοχής, γι' αυτό και συχνά θα συναντήσεις περισσότερους ντόπιους, παρά τουρίστες που θα την έχουν επισκεφτεί.


Παραλία Λαμπινού, Ανατολικό Πήλιο Παραλία Λαμπινού, Πήλιο



Παραλία «Ποτιστικά»:

(βρες τη στο χάρτη εδώ)

• Η παραλία «Ποτιστικά» είναι όμορφη παραλία με πεντακάθαρα νερά που και εδώ βαθαίνουν απότομα.
Υπάρχει χώρος για να βάλεις τη δική σου ομπρέλα και πετσέτα κάτω στην αμμουδιά, ωστόσο ένα κομμάτι της παραλίας είναι οργανωμένο με ενοικιαζόμενες ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Παράπονα που έχουν γίνει από προηγούμενους επισκέπτες ότι κρατάνε τις ξαπλώστρες ρεζερβέ, τα αναφέρω γιατί είναι αρκετά, ωστόσο δεν μπόρεσα να το επιβεβαιώσω η ίδια.

Η θάλασσα θέλει και εδώ προσοχή όταν έχει αέρα και κύμα καθώς το - κατά τ΄ άλλα - πανέμορφο μας Αιγαίο, σε κάτι τέτοια δεν αστειεύεται.

Λόγω των βράχων από πάνω έχει από νωρίς το μεσημέρι φυσική σκιά στην παραλία ενώ θα βρεις «τύπου κοσμοπολίτικο» καφέ - μπαρ - εστιατόριο για να γευθείς νοστιμιές δίπλα (και πάνω) στη θάλασσα.




Παραλία «Μυλοπόταμος»:
(βρες τη στο χάρτη εδώ)

• Από τις διασημότερες παραλίες του ανατολικού Πηλίου, η παραλία Μυλοπόταμος, προσφέρει στους επισκέπτες της χρυσή άμμο και λεπτό βοτσαλάκι.
Τα νερά είναι κρυστάλλινα, βαθαίνουν σχετικά γρήγορα, μέσα στη θάλασσα θα βρεις βότσαλα με αρκετά βράχια και η παραλία χωρίζεται στα δύο από έναν πελώριο βράχο που έχει πέσει στη μέση της, ο οποίος συχνά προσφέρει στους λουόμενους ικανοποιητική σκιά.

Ο Μυλοπόταμος δεν είναι συνολικά μεγάλη παραλία και σε συνδυασμό με το ότι είναι αρκετά διάσημη παρ' αυτά, γεμίζει αρκετά γρήγορα δηλαδή - αν δεν σου αρέσει αυτό - δεν προτείνεται Σαββατοκύριακα, high season, ώρες αιχμής και με πανδημία. Δεν προτείνεται επίσης για οικογένειες ή για ανθρώπους με προβλήματα κινητικά, έχει πολλά σκαλιά, κατάβαση και ανάβαση πηγαίνοντας και επιστρέφοντας με το αυτοκίνητο ενώ όταν έχει κύμα είναι σχετικά επικίνδυνα και το το κολύμπι γίνεται απαγορευτικό.
Στην παραλία θα βρεις επίσης ένα beach-bar που διαθέτει μετρημένες ξαπλώστρες και ομπρέλες στους λουόμενους αλλά γενικά λόγω μονοπωλίου οι τιμές είναι ακριβότερες από ό,τι θα βρεις εκτός παραλίας.
Έτσι αν δυσκολεύεσαι ή δεν θέλεις να πληρώσεις κάτι ακριβότερα, σκέψου από πριν τι θα χρειαστείς και προμηθεύσου το για να το πάρεις μαζί.

Πεζοπορώντας από την παραλία του Μυλοπόταμου φτάνεις σε δύο άλλες κοντινές παραλίες, την παραλία «Λαμπινού» και την παραλία «Λημνιώνας» με εξίσου όμορφα και καθαρά νερά με βοτσαλάκι.
Πάνω από την παραλία «Λαμπινού» βρίσκεται ο ομώνυμος οικισμός με την πλατεία και τα γραφικά του σοκάκια, ενώ κοντά στην παραλία βρίσκεται και το μοναστήρι της Παναγιάς της Λαμπηδόνας.

Πάνω στην παραλία του Μυλοπόταμου βρίσκεται η ψαροταβέρνα Αγγέλικα, το φημισμένο El Resto Bar για ποτά, κοκτέιλ αλλά και πολύ νόστιμα πιάτα, ενώ πολύ κοντά θα βρεις και το Aleka's House Restaurant που σερβίρει νόστιμα τοπικά παραδοσιακά φαγητά και όχι μόνο.


Παραλία Μυλοπόταμος Πηλίου Μυλοπόταμος, Πήλιο
Παραλία Μυλοπόταμος Πηλίου Μυλοπόταμος, Πήλιο







Παραλία «Φακίστρα»:
(βρες τη στο χάρτη εδώ)


• Η παραλία «Φακίστρα» είναι μια απομακρυσμένη βοτσαλωτή παραλία ανάμεσα σε βραχώδη ακρωτήρια, προσβάσιμη από ένα δύσβατο μονοπάτι από την κορυφή του βράχου.
Βρίσκεται ανάμεσα στις παραλίες Μυλοπόταμος και Νταμούχαρη και κοντά στο χωριό Τσαγκαράδα του Πηλίου.

Διαθέτει δύσκολη πρόσβαση (θέλει αθλητικό παπούτσι καθώς θα πρέπει να διασχίσεις ένα αρκετά απότομο, γλιστερό και κατηφορικό μονοπάτι για 10 περίπου λεπτά προκειμένου να φτάσεις) αλλά προσφέρει στον επισκέπτη ηρεμία (εκτός high season καθώς είναι πολύ μικρή) καταγάλανα νερά με βότσαλα κι ένα τοπίο σπάνιας και άγριας ομορφιάς με θέα στο βόρειο Αιγαίο.

Δεν είναι οργανωμένη, συνεπώς δεν θα βρεις ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες ή ομπρέλες, ούτε κάποιο καφέ ή έστω καντίνα, για να προμηθευτείς τα απαραίτητα σε τροφή και νερό.
Φρόντισε να φέρεις μαζί ό,τι πιθανόν θα χρειαστείς εκεί.

Γύρω στις 5 το απόγευμα, ο ήλιος πέφτει πίσω από το βουνό και η παραλία έχει παντού σκιά από τα βράχια.

Πάρκινγκ βρίσκεις μόνο αν πας πολύ νωρίς το πρωί.

Δεν συστήνεται όταν φυσάει.

Μη ξεχάσετε, κατεβαίνοντας κοντά στην παραλία να ανακαλύψετε ένα απίστευτο ξωκλήσι - αφιερωμένο στην Παναγία που οι ντόπιοι το ονομάζουν «κρυφό σχολειό» και το οποίο βρίσκεται μέσα στον βράχο.

Τέλος πίσω από την παραλία της Φακίστρας βρίσκεται ένας φυσικός μικρός καταρράκτης που προσφέρει εξαίσιες εικόνες (και φωτογραφίες) όλες τις εποχές του χρόνου.




Παραλία «Νταμούχαρη»:
(βρες τη στο χάρτη εδώ)

• Λευκό βότσαλο και άγρια, ανεκμετάλλευτη ομορφιά από ξαπλώστρες και ομπρέλες παραλίας θα συναντήσεις στην παραλία Νταμούχαρη, του ομώνυμου οικισμού.

Φέρε τη δική σου ομπρέλα αν θέλεις σκιά, την ψάθα και την πετσέτα σου γιατί το βότσαλο είναι ελαφρώς σκληρό και ετοιμάσου για βουτιά.

Μπορείς να πας σε αυτή την παραλία (αν έχεις αντοχές ή είσαι αθληταράς, ναι δεν είναι για όσους πάμε «χαλαρά») πεζοπορώντας μέσα από τα μονοπάτια που ξεκινούν από το χωριό του Άι-Γιάννη αλλιώς προτίμησε να την προσεγγίσεις οδικώς, όπως προτιμάει ο περισσότερος κόσμος. 

Ξαπλώστρες και ομπρέλες, όπως είπαμε μπορεί να μη βρεις αλλά δεν θα σου λείψει ο καφές, το νερό, το αναψυκτικό και το φαγητό καθώς στην παραλία πάνω λειτουργούν καφέ, τίμια ταβερνάκια και εστιατόριο.

Μέσα στη θάλασσα τα νερά είναι καθαρά, όπως και σε όλο το Πήλιο, ωστόσο εκτός από τα χοντρά λευκά βότσαλα θα χορτάσεις και βράχο.

Υπάρχει γραφικός οικισμός με όμορφα κτίσματα σε παραδοσιακό στυλ από πάνω, που αξίζει να επισκεφτείς όταν βρεθείς εκεί.

Γενικά αυτή η παραλία προσφέρει (πολύ) απομόνωση (πέραν του κατακαλόκαιρου) και άγρια φύση (την αισθάνεσαι και τη ζεις όσο είσαι εκεί).

Αυτό που - για κάποιους αξίζει περισσότερο - από την ίδια την παραλία Νταμουχάρης, είναι αυτό που μπορεί να βρεις στο χάρτη σαν Πισίνα Νταμουχάρη και πας εκεί από μικρό και λίγο δύσκολο μονοπάτι (αν επιβιώσεις του εμφράγματος ή της καρδιακής ανακοπής μέχρι να το διασχίσεις).

Τα νερά είναι ακόμα πιο όμορφα εκεί, πολύ πιο ήσυχα, η παραλία πολύ περιποιημένη και καθαρή, δεν έχει παρά να δοκιμάσεις αν το επιθυμείς.

Η παραλία της Νατμούχαρης έχει διαφημιστεί από την ταινία «Mama Mia» καθώς γυρίστηκαν εκεί μερικές σκηνές της, ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι πλέον η φήμη της δεν την αντιπροσωπεύει.

Προσωπικά, ακόμα και αν δεν είναι του γούστου σου, θα πρότεινα την επίσκεψη τουλάχιστον για την ομορφιά της περιοχής, να την περπατήσεις, να φας και να πιεις καφέ εκεί.




Παραλία «Παπά Νερό»:
(βρες τη στο χάρτη εδώ)

• Πεντακάθαρη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, μικρά βοτσαλάκια και μερικά σημεία με άμμο.

Αποτελεί συνέχεια της παραλίας του Άι - Γιάννη, με πολλά καφέ και εστιατόρια δίπλα της αλλά κι ένα κάμπινγκ.

Στο ένα μέρος της έχει φυσική σκιά από βράχια και δένδρα με αρκετό χώρο να απλώσεις τη πετσέτα σου και να στήσεις τη δική σου ομπρέλα, ενώ στο άλλο μέρος της είναι οργανωμένη με ενοικιαζόμενες θαλάσσιες ομπρέλες και ξαπλώστρες (που προσφέρονται σε σχετικά οικονομική τιμή ενοικίασης).

Η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια και συνιστάται η αποφυγή κολύμβησης όταν έχει αέρα γιατί βαθαίνει απότομα και σηκώνει πολύ μεγάλα κύματα, στοιχεία που την καθιστούν επικίνδυνη για κολύμβηση, τόσο για μικρά παιδιά όσο και για ενήλικες.

Στην παραλία αυτή θα βρεις ναυαγοσώστη, ντους, καμπίνα για αλλαγή ρούχων, γήπεδο βόλεϊ και αρκετό χώρο για όσους θέλουν να παίξουν ρακέτες.





Παραλία «Άγιος Ιωάννης»:
(βρες τη στο χάρτη εδώ)

• Πολύ μεγάλη παραλία σε μήκος, που βαθαίνει απότομα, με λευκό βότσαλο στη μεριά της παραλίας - ακτής (και πέτρες μέσα στη θάλασσα).
Βρίσκεται κάτω από το γραφικό χωριό της Ζαγοράς Πηλίου και σε απόσταση 1,5 ώρας από το Βόλο.

Έχει καθαρά νερά, θεωρείται κοσμική παραλία, είναι οργανωμένη - όχι στο σύνολό της αλλά σε μεγάλο μέρος της - με ενοικιαζόμενες ομπρέλες και ξαπλώστρες (5€ το σετ), στη γύρω περιοχή θα βρεις ΑΤΜ, τουριστικά καταστήματα με αναμνηστικά - σουβενίρ, ταβέρνες και καφετέριες για όλα τα βαλάντια ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση λειτουργεί κάμπινγκ.

Στην άκρη της παραλίας του Αγ. Ιωάννη θα βρείτε και την (προτεινόμενη) ψαροταβέρνα Ο Χρήστος για φρέσκο ψάρι, ψαρομεζέδες ή ψητά της ώρας, σε καλές μερίδες και καλές τιμές.

Προσοχή θέλει όταν φυσάει βοριάς γιατί σηκώνει πολύ υψηλό κύμα και το κολύμπι γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο ενώ τον Αύγουστο ή τις καλοκαιρινές ημέρες αιχμής θα πρέπει να φτάσεις πολύ νωρίς αν θέλεις να βρεις πάρκινγκ και να μην παιδευτείς.

Η παραλία του Άι Γιάννη βρίσκεται ανάμεσα στην παραλία «Παπά Νερό» και στην παραλία «Πλάκα».





Παραλία «Πλάκα» Πηλίου:
δίπλα στην παραλία Άι - Γιάννη
(βρες τη στο χάρτη εδώ)

• Η οικονομικότερη πρόσβαση προς την παραλία της Πλάκας είναι μέσω της παραλίας του Άι - Γιάννη, με περπάτημα από το πάρκινγκ της και μέσω ενός μονοπατιού στο οποίο έχουν πέσει κάποια βράχια από παλαιότερη κατολίσθηση.
Συνεπώς όμως και για εδώ θα πρέπει να προσέξεις το θέμα εύρεσης πάρκινγκ (όπως έχω ήδη αναφέρει) σε ημέρες και περιόδους μεγάλης τουριστικής κίνησης.

Η παραλία της Πλάκας είναι πολύ πιο ήσυχη από του Αγ. Ιωάννη, με λιγότερη βαβούρα, έχει πεντακάθαρα νερά, ψιλό λευκό βότσαλο, βαθαίνει απότομα και στην ακτή ένα μέρος της είναι οργανωμένο με ενοικιαζόμενες ομπρέλες και ξαπλώστρες ενώ το υπόλοιπο είναι ελεύθερο.

Αν επιχειρήσετε πρόσβαση με το αυτοκίνητό σας μέσω του ξενοδοχείου Eden υπάρχει χρέωση 6€ για το πάρκινγκ, η οποία περιλαμβάνει δωρεάν σετ ομπρέλας με δύο ξαπλώστρες, εφόσον υπάρχουν ελεύθερες.




Παραλία «Άγιοι Σαράντα»:
(βρες τη στο χάρτη εδώ)

• Μεγάλη και οργανωμένη παραλία, συχνά με κύματα και πολύ στενό οδικό δρόμο κατάβασης / ανάβασης με το αυτοκίνητό σου που θέλει προσοχή (και αν πας σε ώρες αιχμής ή με πολυκοσμία πιθανότατα δεν αξίζει καν την ταλαιπωρία να τον κατέβεις καθώς κάτω στην ακτή δεν θα βρεις πάρκινγκ και θα χρειαστεί να επιστρέψεις, γεγονός που οδηγικά τουλάχιστον, θα σε ταλαιπωρήσει πολύ).

Προσφέρει νερά πεντακάθαρα, κρυστάλλινα και γαλαζοπράσινα, τεράστια αμμουδιά με παχιά άμμο που δεν τη σηκώνει ο αέρας και αρκετά μαγαζιά για καφέ ή beach-bar, ενοικιαζόμενες ομπρέλες και ξαπλώστρες, ντους, beach bar και ταβέρνες.

Να ξέρεις ότι πολύ δύσκολα θα βρεις κάτω στην παραλία σήμα εκεί από οποιαδήποτε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.



Παραλία «Χορευτό»:
(βρες τη στο χάρτη εδώ)

• Μεγάλη παραλία με αμμουδιά από ψιλό χαλικάκι και βότσαλα πλησιάζοντας προς τη θάλασσα που βρίσκεται κοντά στο ξακουστό χωριό της Ζαγοράς.

Το ένα μέρος της παραλίας είναι ελεύθερο και το άλλο μέρος για να απλώσεις την ψάθα ή την πετσέτα σου και να βάλεις τη δικής σου ομπρέλα και το άλλο μέρος της παραλίας είναι οργανωμένο με ενοικιαζόμενες ομπρέλες και ξαπλώστρες, δημοτικές ντουζιέρες, beach bar και ταβέρνες. 

Προτείνεται για οικογένειες με μικρά παιδιά - αν και βαθαίνει πολύ γρήγορα - και διαθέτει ναυαγοσώστη, ωστόσο ούτε εδώ ενδεικνύεται το μπάνιο σε οποιαδήποτε ηλικία, όταν φυσάει και σηκώνει μεγάλα κύματα καθώς μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνο.

Στο τέλος της παραλίας του Χορευτού, βρίσκεται η παραλία της Ανάληψης, όπου και θα βρεις μια πολύ καλή, ρομαντική ταβέρνα για σπιτικό φαγητό - και όχι μόνο, την ταβέρνα Πλυμάρι.

Υπάρχει δωρεάν χώρος στάθμευσης για το αυτοκίνητο και αν έχεις όρεξη για λίγο περπάτημα, περνάς κάποια βραχάκια πάνω από τη δημοφιλή παραλία του Χορευτού και ανακαλύπτεις βορειότερα μια δεύτερη πολύ όμορφη ακτή (την παραλία Παρίσαινα).




Παραλία «Παρίσαινα»:
Βόρεια της παραλίας Χορευτού
(βρες τη στο χάρτη εδώ)

• Όμορφη παράλια για αυτούς που θέλουν να κάνουν πολύ ήρεμο μπάνιο ή ακόμα και γυμνισμό. Πας από το Χορευτό από ένα μονοπατάκι 50 μέτρων.
Προσφέρει αμμώδη παραλία, δεν είναι οργανωμένη και θα συναντήσεις φυσική σκιά από βράχια και δέντρα.




Παραλία «Ανάληψη»:
Βορειότερα των παραλιών Χορευτού και Παρίσαινας
(βρες τη στο χάρτη εδώ)

• Η παραλία που βρίσκεται νοτιότερα της παραλίας «Ελίτσα» και στη βόρεια συνέχεια της παραλίας Παρίσαινας, η οποία με τη σειρά της βρίσκεται στη συνέχεια (και βόρεια) της γνωστής παραλίας του Χορευτού.
Δεν είναι οργανωμένη παραλία και σε ένα μέρος στην άκρη της θα βρεις ακόμα και άμμο.
Σε αυτή την παραλία βρίσκεται η (προτεινόμενη) ταβέρνα Πλυμάρι ενώ κάθε χρόνο της Αναλήψεως, οι ντόπιοι μαζεύονται και γιορτάζουν την Ανάληψη χορεύοντας και ψήνοντας νόστιμα κρέατα και τοπικά φαγητά.




Παραλία Αγίοι Σαράντα Πήλιο Η παραλία Άγιοι Σαράντα στο Πήλιο



Πού θα φας το καλοκαίρι στο Πήλιο και γιατί;


Κοντά στην Πορταριά Πηλίου:
(δες την περιοχή στο χάρτη πατώντας εδώ)



ΤΑΒΕΡΝΑ «ΟΡΤΑΝΣΙΕΣ»:

Εξαιρετική ταβέρνα - εστιατόριο στο όμορφο Κατηχώρι με μεγάλες ορτανσίες στην αυλή, καλές τιμές, πεντανόστιμο φαγητό με βάση το κρέας σε μαμαδίστικες γεύσεις και άριστη εξυπηρέτηση.
Κλασική αξία για ντόπιους αλλά και επισκέπτες της περιοχής που έρχονται είτε από τον Βόλο για να φάνε είτε από πιο μακρινούς προορισμούς.

Συστήνεται ανεπιφύλακτα για οποιονδήποτε λόγο κι αν βρεθείτε στην περιοχή.

Διάβασε αναλυτικότερες πληροφορίες για τις Ορτανσίες και την επίσκεψή μας εκεί, δες φαγητά από το μενού και φωτογραφίες από τον χώρο της ταβέρνας εδώ

(βρες την ταβέρνα Ορτανσίες στο χάρτη)
Τηλέφωνο για κρατήσεις: 24280 99424 και 693 690 8555 (Νικόλας Θειακός)

Επίσημος ιστότοπος: facebook.com/taverna.ortansies
Κριτικές εστιατορίου στο TripAdvisor: tripadvisor.com.gr/REVIEWS
Κριτικές εστιατορίου στο Google Maps: Ταβέρνα Ορτανσίες

Ταβέρνα Ορτανσίες Κατηχώρι Πηλίου Ταβέρνα Ορτανσίες Κατηχώρι
Ταβέρνα Ορτανσίες Κατηχώρι Πηλίου Ταβέρνα Ορτανσίες Κατηχώρ
Ταβέρνα Ορτανσίες Κατηχώρι Πορταριάς Ταβέρνα Ορτανσίες Κατηχώρι
Ταβέρνα Ορτανσίες Κατηχώρι Πορταριάς Ταβέρνα Ορτανσίες Κατηχώρι



Στις Μηλιές Πηλίου:
(δες την περιοχή στο χάρτη πατώντας εδώ)



Εστιατόριο - Ταβέρνα «Το Σαλκίμι»:

Πάνω στον κεντρικό δρόμο και λίγο πριν την κεντρική πλατεία του χωριού, απέναντι από μικρά τουριστικά μαγαζάκια και μικρά μαγαζιά με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, θα βρεις τη μικρή βεράντα του «Σαλκίμι» όπου προσφέρονται νόστιμα παραδοσιακά πιάτα σε λογικές τιμές και κανονικές μερίδες (εκτός από ό,τι σερβίρεται σε πήλινο χωρίς συνοδευτική γαρνιτούρα π.χ. πατάτες ή ρύζι - όπως είναι το ομώνυμο πιάτο «Σαλκίμι», το οποίο προσωπικά μου φάνηκε μικρό).

Ανάμεσα στα υπόλοιπα, δοκιμάσαμε πεντανόστιμο «Αγριογούρουνο κυνήγι», «Κουπάκι με μανιτάρια, τυριά και κρέμα γάλακτος σε πήλινο», «Χουνκιάρ μπεγιεντί» (μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας), τη «Χασάπα» (ρολό μοσχαράκι γεμισμένο με τυριά ψημένο σε λαδόκολλα) και το ομώνυμο πιάτο «Σαλκίμι» σερβιρισμένο σε πήλινο.

Το προσωπικό ήταν εξαιρετικά ευγενικό, γρήγορο και φιλικό.

Στο τέλος προσφέρεται κέρασμα φρούτα εποχής (σε εμάς κεράσια λόγω καλοκαιριού) και γλυκό (μωσαϊκό σοκολάτας γνωστό και σαν κορμός).

(δες τη ταβέρνα Σαλκίμι στο χάρτη εδώ)
Τηλέφωνο για κρατήσεις: (+30) 24230 86010

Επίσημος ιστότοπος: Σαλκίμι Μηλιές Πηλίου
Κριτικές εστιατορίου στο TripAdvisor: tripadvisor.com.gr/REVIEWS
Κριτικές εστιατορίου στο Google Maps: Εστιατόριο Πήλιο

Εστιατόριο Σαλκίμι Μηλιές Πηλίου Σαλκίμι Μηλιές Πηλίου
Εστιατόριο Σαλκίμι Μηλιές Πηλίου Σαλκίμι Μηλιές Πηλίου




Στο Καλαμάκι Πηλίου:
(δες την περιοχή στο χάρτη πατώντας εδώ)



Εστιατόριο - Ταβέρνα «Το Μπαλκόνι»:

Με τραπεζάκια τόσο μπροστά στην πλακόστρωτη πλατεία με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, όσο και πίσω στην πανέμορφη βεράντα με την πανοραμική θέα του χωριού και της θάλασσας, θα απολαύσεις το μεσημεριανό ή το δείπνο σου δίχως άλλο, τόσο για τα νόστιμα πιάτα και το εύγεστο κρασί όσο και για τη φιλόξενη εξυπηρέτηση η οποία τα συνοδεύει.
Η λέξη αυθεντικότητα είναι αντιπροσωπευτική και η ταβέρνα Μπαλκόνι, ένας προορισμός που - ακόμα και αν δεν μένεις στο Καλαμάκι Πηλίου - θα πρέπει κατά τη διάρκεια των διακοπών σου, να επισκεφτείς.

(δες τη ταβέρνα Μπαλκόνι στο χάρτη εδώ)
Τηλέφωνο για κρατήσεις: (+30)

Επίσημος ιστότοπος:Ταβέρνα Μπαλκόνι
Κριτικές εστιατορίου στο TripAdvisor: tripadvisor.com.gr/REVIEWS
Κριτικές εστιατορίου στο Google Maps: Ταβέρνα Πηλίου

Ταβέρνα - εστιατόριο Μπαλκόνι, Καλαμάκι Πηλίου Μπαλκόνι, Καλαμάκι Πηλίου
Ταβέρνα - εστιατόριο Μπαλκόνι, Καλαμάκι Πηλίου Μπαλκόνι, Καλαμάκι Πηλίου
Ταβέρνα - εστιατόριο Μπαλκόνι, Καλαμάκι Πηλίου Μπαλκόνι, Καλαμάκι Πηλίου



Κοντά στο Μυλοπόταμο και την Τσαγκαράδα Πηλίου:
(δες τη περιοχή στο χάρτη πατώντας εδώ)



«El Resto» Bar:

Εστιατόριο - καφέ - μπαρ με γευστικά, πιο γκουρμέ πιάτα στην περιοχή Παπά-Νερό με αναμφισβήτητα πανέμορφη θέα προς την ακτογραμμή του Αη Γιάννη.
Προτείνω να δοκιμάσεις αρνάκι στον ξυλόφουρνο, το κοτόπουλό του, το τραχανώτο, τα μοσχαρίσια μάγουλα, λαβράκι και κιουνεφέ με παγωτό.
Επίσης πολύ όμορφη επιλογή μέρους για καφέ και γλυκό ή ποτό και κοκτέιλ.
Ίσως η ωραιότερη στιγμή για να επισκεφτείς αυτό το εστιατόριο να είναι λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα.

(δες το στο χάρτη εδώ)
Τηλέφωνο για κρατήσεις: +30 24260 31005

Επίσημος ιστότοπος: elresto.gr



Aleka's House Restaurant:

Εστιατόριο με πολύ νόστιμα, τοπικά πιάτα και καλές μερίδες.
Η τιμή είναι πολύ καλή για την ποιότητα και η εξυπηρέτηση άριστη.
Από όσο μπορεί κάποιος να ελέγξει, τηρούνται και τα μέτρα ασφαλείας για τον κορωνοϊό.

(δες το στο χάρτη εδώ)
Τηλέφωνο για κρατήσεις: +30 24260 49380

Επίσημος ιστότοπος: alekas-house.gr/en/restaurant
Κριτικές εστιατορίου στο TripAdvisor: tripadvisor.com.gr/REVIEWS
Κριτικές εστιατορίου στο Google Maps: Aleka's+House



Ψαροταβέρνα «Αγγέλικα»:

Η θέα στο Αιγαίο σίγουρα θα σε ανταμείψει καθώς αυτό το εστιατόριο βρίσκεται ακριβώς πάνω από την παραλία του Μυλοπόταμου.
Επειδή υπάρχουν διφορούμενες απόψεις και δεν προτείνεται πάντα ανεπιφύλαχτα, δες περισσότερες κριτικές ως προς το φαγητό εδώ από το Trip Advisor και πάρε τις δικές σου αποφάσεις.

Τηλέφωνα επικοινωνίας / κρατήσεων: +30 24260 49888 και 24260 49588




Κοντά στη Ζαγορά Πηλίου:
(δες τη στο χάρτη πατώντας εδώ)



Εστιατόριο «H Συνάντηση»:

Στην πανέμορφη περιοχή του Κισσού (και πιο συγκεκριμένα στην κεντρική πλατεία του) αυτό το εστιατόριο προσφέρει στον επισκέπτη του γευστικό και ποιοτικό φαγητό.
Οι τιμές θεωρούνται φυσιολογικές και οι μερίδες αρκετά καλές.
Δοκιμάστε στριφτή τυρόπιτα, φέτα με μαρμελάδα ντομάτα, κατσικομακαρονάδα, πρόβειο κοντοσούβλι, κριθαρότο με μοσχαρίσια μάγουλα, κεφτεδάκια με τζίντζερ, σουτζουκάκια τυλιχτά με μελιτζάνα.
Παίρνουν σίγουρα προφυλάξεις και μέτρα προστασίας κατά του Covid-19.

(δες το εστιατόριο στο χάρτη εδώ)
Τηλέφωνο για κρατήσεις: +30 24260 31620

Επίσημος ιστότοπος: -
Κριτικές εστιατορίου στο TripAdvisor: tripadvisor.com.gr/REVIEWS
Κριτικές εστιατορίου στο Google Maps: Εστιατόριο Πήλιο



Ταβέρνα - Εστιατόριο «Πλυμάρι»:

Ρομαντικό εστιατόριο που βρίσκεται πάνω στην παραλία Ανάληψης (στο τέρμα της παραλίας Χορευτό), στη Ζαγορά Πηλίου, με θέα φυσικά θάλασσα, καλή ποιότητα φαγητού σε σπιτική κουζίνα, φρέσκο ψάρι και αρκετά καλές τιμές.

Ευκολότερη πρόσβαση έχει από το χωριό Πουρί (άσφαλτος μέχρι τα τελευταία 150 μέτρα από το μαγαζί) και είναι και η διαδρομή που προτείνεται για ευκολότερη πρόσβαση, αντί εκείνης του Χορευτού που θα σας ταλαιπωρήσει με κακοφτιαγμένο, μη - ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

(δες αυτό το εστιατόριο στο χάρτη εδώ)
Τηλέφωνο για κρατήσεις / επικοινωνία: +30 6977706151

Επίσημος ιστότοπος: -
Κριτικές εστιατορίου στο TripAdvisor: tripadvisor.com.gr/REVIEWS
Κριτικές εστιατορίου στο Google Maps: Πλυμάρι Ταβέρνα



Ψαροταβέρνα «Ο Χρήστος»:

Λιτή (εμφανισιακά) ψαροταβέρνα μπροστά από τη θάλασσα, πάνω στην παραλία του Άι-Γιάννη με φρέσκο ψάρι και ψαρομεζέδες, καλές μερίδες και εξίσου καλές τιμές.

Δοκιμάστε κοπανιστή, φρέσκο θράψαλο, σαρδέλες, χταπόδι στη σχάρα.

Όλα τα ψάρια ψήνονται στη σχάρα σχεδόν μπροστά σου (αν καθίσετε στον εσωτερικό χώρο του μαγαζιού).

Προσφέρει επίσης και επιλογές για κρέας στη σχάρα για όσους δεν είναι λάτρεις του ψαριού και των θαλασσινών.

Σε κάθε τραπέζι υπάρχει αντισηπτικό και το προσωπικό φαίνεται να τηρεί τους κανόνες υγιεινής.

(δες αυτή τη ψαροταβέρνα στο χάρτη εδώ)
Τηλέφωνο για κρατήσεις / επικοινωνία: +30 24260 31227

Επίσημος ιστότοπος: -
Κριτικές εστιατορίου στο TripAdvisor: tripadvisor.com.gr/REVIEWS
Κριτικές εστιατορίου στο Google Maps: Χρήστος Ψαροταβέρνα




Τα γραφικότερα χωριά του Πηλίου για καλοκαίρι:

1. Μακρινίτσα Πηλίου | 2. Πορταριά Πηλίου | 3. Μηλιές Πηλίου | 3. Καλαμάκι Πηλίου | 5. Τσαγκαράδα Πηλίου | 6. Ζαγορά Πηλίου | 7. Πουρί Πηλίου



Σε ποιες παραλίες μπορείς να κάνεις μπάνιο στο Πήλιο:

• Παραλία Λαμπινού | Παραλία Ποτιστικά | Παραλία Μυλοπόταμος | Παραλία Φακίστρα | Παραλία Νταμούχαρη | Παραλία Παπά Νερό | Παραλία Αγίου Ιωάννη | Παραλία Πλάκας | Παραλία Αγίοι Σαράντα | Παραλία Χορευτό | Παραλία Παρίσαινα | Παραλία Ανάληψης


Πού θα φας το καλοκαίρι στο Πήλιο και γιατί;

Ταβέρνα Ορτανσίες | Εστιατόριο Σαλκίμι | Ταβέρνα Μπαλκόνι | El Resto Bar | Restaurant • Aleka's House | Ψαροταβέρνα Αγγέλικα | Εστιατόριο Η Συνάντηση | Εστιατόριο Πλυμάρι | Ψαροταβέρνα Ο Χρήστος




Σημαντικό:


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο και θες να βλέπεις συχνότερα νέα κι ενημερώσεις μας γύρω από το lifestyle, τη μόδα και το στυλ, το φαγητό, τη διατροφή, την ομορφιά και φυσικά τα ταξίδια (σε Ελλάδα και εξωτερικό) - μη ξεχάσεις να κάνεις εγγραφή στις ενημερώσεις μας και να ακολουθήσεις τη Λίλη (Lily) στα social media.


Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σας!

💋 Φιλιά από το πανέμορφο Πήλιο!



Love Always
Lily (WasHere)










Έχεις άποψη;
Θες να συμμετέχεις;
Στείλε τη γνώμη σου, κριτικές και προτάσεις:



Στείλε μας τη γνώμη σου

wE-mail
















more style and beauty

• INteresting STORIES •



more popular

• δημοφιλή άρθρα •




Tags: Τεχνολογία | Αυτοκίνητο

•moreMOREmore•



Follow Lily on social media:


Facebook LilyWasHere.gr

Instagram LilyWasHere.gr

YouTube LilyWasHere.gr

Twitter LilyWasHere.gr