Ψυχολογία: Κακοποίηση • Γιατί δεν φταίει το θύμα παρά μόνο ο κακοποιητής

Travel destinations as seen in


Κακοποίηση: Η ψυχολογία του θύματος και του κακοποιητή
• Φταίει ΜΟΝΟ ο κακοποιητής
Τα ψυχολογικά κοινά χαρακτηριστικά της κακοποίησης


✍ Τι πρέπει να καταλάβετε πριν δοκιμάσετε να κρίνετε μια κακοποιημένη γυναίκα, εάν θέλετε να είσαστε σωστοί (παραβλέποντας προσωρινά το γεγονός ότι πάτε και να την κρίνετε από πάνω – λες και δεν τις έφταναν τα ήδη βάσανα της);

Η κακοποίηση είναι περίπλοκη κατάσταση και συχνά είναι δύσκολο το θύμα να την αναγνωρίσει εγκαίρως και να ξεφύγει από αυτή.
Αυτή η σημαντική υπενθύμιση μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά, τόσο για όσους θέλουν να βοηθήσουν το άτομο που έχει κακοποιηθεί - καθώς μαθαίνουν να εντοπίζουν και να αναγνωρίζουν τα βασικά σημάδια κακοποίησης - όσο και για τους επιζώντες κακοποίησης που προσπαθούν να αναρρώσουν σωματικά και κυρίως ψυχολογικά.

Ποια είναι λοιπόν η τακτική ψυχολογία του δράστη, ποια του θύματος, ποια του παρατηρητή λεκτικής ή βίαιης σωματικής κακοποίησης και ποιανού τελικά είναι η ευθύνη;Κακοποίηση - Ψυχολογία Ποτέ δεν φταίει το θύμα, μόνο ο κακοποιητής
Lily's Tips:


Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα μια και καλή:1. Όλοι οι κακοποιητές εκπαιδεύουν ψυχολογικά το θύμα τους προκειμένου να νιώθει ότι ευθύνεται – σχεδόν αποκλειστικά - για ό,τι του συμβαίνει.

Και αυτό που κάνουν για την ακρίβεια ονομάζεται χειρισμός. Ο κακοποιητής χειρίζεται λοιπόν το θύμα του ώστε να νιώθει υπεύθυνο για όσα δεινά ο ίδιος του έχει προκαλέσει.

Το θύμα αισθάνεται ότι «ευθύνεται» για το θυμό και τις βίαιες εξάρσεις του κακοποιητή του, για τις άσχημες κουβέντες που του λέει, για τις άδικες - απέναντι του - πράξεις, για το δικό του πόνο και – φυσικά - τον τρόπο που αυτός τον κάνει να ξεσπάει. Απέναντι στο θύμα κυρίως, ενίοτε και προς τον εαυτό του.2. Όλοι οι κακοποιητές απομονώνουν σταδιακά το θύμα τους από συγγενείς και φίλους, από ανθρώπους που το αγαπάνε ή που θα μπορούσαν να το απομακρύνουν από εκείνον, ανοίγοντας του τα μάτια.

Η όλη κατάσταση συνήθως ξεκινάει όταν εκείνοι ξεκινάνε να πετάνε τυχαία (δήθεν) προς το θύμα, ατάκες του στυλ «Καλή η τάδε φίλη σου αλλά μήπως σε ζηλεύει λίγο; Γιατί το έκανε αυτό π.χ. σε εσένα;» επιδιώκοντας έτσι να δημιουργήσει τα πρώτα σύννεφα στις διαπροσωπικές σας σχέσεις, σπέρνοντας σιγά – σιγά αλλά μακροχρόνια αποδοτικά τη μεταξύ σας διχόνοια και αμφιβολία, που τελικά – αναπόφευκτα – θα σας οδηγήσει όχι μόνο να απομακρυνθείτε προσωρινά αλλά και να μείνετε σε απόσταση.

Επίσης μπορεί να αρχίσει να σε ζηλεύει ως προς το τι φοράς όταν βγαίνεις έξω, να κρίνει το βάθος του ντεκολτέ σου, το ύψος της φούστας σου, το συνολικό ντύσιμο και την συμπεριφορά σου, συχνά να πιστεύει πως όλοι οι άλλοι έξω σε κοιτάνε προκειμένου να σε εκμεταλλευτούν – λόγω του ντυσίματός σου (αφήνοντας παράλληλα την υπόνοια ότι αυτό σε κάνει από λίγο αφελή έως ηλίθια), αναγκάζοντάς σε να σταματήσεις σιγά – σιγά να ντύνεσαι έτσι, προκειμένου να ησυχάσει το κεφάλι σου από τη μίρλα και τη γκρίνια και φυσικά γιατί – όταν του ικανοποιείς τα γούστα – ο κακοποιητής σου σου δείχνει ότι μπορεί να γίνει ο πιο γλυκός και καλός άνθρωπος στον κόσμο.

Σε εκπαιδεύει δηλαδή, όπως θα εκπαιδεύες εσύ το σκυλί σου.

Έκανε αυτό που θες; Τζακ πιάσε ένα κόκκαλο για επιβράβευση, πάρε χαδάκια και αγκαλιά να δεις πόσο σε αγαπάω που είσαι καλό σκυλί.

Έκανες σκανταλιά; Φωνές, ίσως ξυλιά στον ποπό, φοβέρα, νεύρα και θυμό, μπορεί και στέρηση βόλτας ή της αγαπημένης λιχουδιάς.

Και όλα αυτά «Προς γνώσιν και συμμόρφωσιν».

Με τη στάση του δηλαδή σε μαθαίνει ποια πρέπει να είσαι από εδώ και πέρα, προκειμένου να ικανοποιείς τα γούστα και τις τρέλες του. Οι οποίες όσο κι αν νομίζεις ότι κάποτε θα έχουν τέλος – αν τις ικανοποιήσεις όλες, είσαι γελασμένη.

Γιατί σκοπός τους είναι να σου δείξουν πω ό,τι κι αν κάνεις ποτέ δεν θα είσαι αρκετή για να τους ευχαριστήσεις, ποτέ δεν θα αξίζεις να στέκεσαι δίπλα τους ισάξια και σε καμία περίπτωση να τους αγνοείς, να τους υποτιμάς ή να τους αμφισβητείς για το οτιδήποτε.

Μόνο όταν σου ρίξουν την όποια εναπομείναντα αυτοπεποίθησή σου στα τάρταρα, τότε μόνο θα αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο πάνω σου, τότε θα μπορούν να σε εξουσιάσουν (και μετά να σε πετάξουν).3. Τα «έπρεπε να είσαι πιο προσεχτική» για να μη σου συμβεί ό,τι έπαθες, να τα βάλετε εκεί που ξέρετε. Δεν φτάνει που το θύμα έχει τον κακοποιητή να της επιρρίπτει την πλήρη ευθύνη για τις απάνθρωπες πράξεις του, έχει τώρα και εσάς, τους δικηγόρους του.

Ο μόνος που φταίει για ό,τι συμβαίνει είναι ο κακοποιητής ή και εσείς που συντηρείτε την κουλτούρα κακοποίησης δικαιολογώντας τον και ψάχνοντας να του βρείτε ελαφρυντικά, ποτέ το θύμα.

Η βίαιη συμπεριφορά είναι επιλογή, όχι η κακοποίηση του θύματος.4. Το θύμα συχνά εκπαιδεύεται επίσης να κάνει την κατάσταση να φαίνεται λιγότερο σπουδαία, τόσο στα μάτια των άλλων, όσο και στα δικά του.

Είναι συχνή η ανάγκη του να υποβιβάζει τη σπουδαιότητα των γεγονότων και τη σοβαρότητα όλων όσων του συμβαίνουν, ίσως γιατί νιώθει όλο και πιο αδύναμο να τα χειριστεί στην πλήρη έκτασή τους, ίσως γιατί το πονάει να σκέπτεται και θέλει μόνο να ξεχάσει.5. Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες οι επιζώντες κακοποίησης επιστρέφουν στον κακοποιητή σύντροφό τους κατά μέσο όρο επτά φορές πριν βρουν το κουράγιο ή αποφασίσουν να φύγουν οριστικά.

Κάτι τέτοιο μπορεί να ακούγεται απίστευτο ή τελείως παράλογο σε ένα άτομο που δεν έχει βιώσει ποτέ κακοποίηση αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το θύμα κακοποίησης μπορεί να μένει ή να επιστρέφει στον βίαιο σύντροφό του για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μετά το πρώτο περιστατικό κακοποίησης, πολλές φορές και μετά τα επόμενα (που να είσαστε σίγουροι πως αργά η γρήγορα ΠΑΝΤΑ ακολουθούν), η ένταση τόσο του κακοποιητή όσο και του ίδιου του γεγονότος φαινομενικά αρχίζει σταδιακά να εξασθενεί.

Στην προσπάθεια του να ξεπεράσει το περιστατικό κακοποίησης που ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ο ίδιος ο θύτης προκάλεσε στο θύμα και προκειμένου να υποβιβάσει τη σημασία του γεγονότος ώστε να μπορέσει βραχυπρόθεσμα να ξαναχειριστεί το θύμα με τον τρόπο που επιθυμεί, εκδηλώνει συχνά υπέρμετρη καλοσύνη προς το άτομο που πριν λίγο κακοποιούσε ψυχολογικά ή σωματικά (ή και με τους δύο τρόπους).

Αυτή την θεατρική καλοσύνη πολλές φορές την εκφράζει είτε με δώρα είτε με άλλες πράξεις αγάπης, επιδιώκοντας να δημιουργήσει μία ουτοπική ψευδαίσθηση, που θα κάνει την αρρωστημένη σχέση του με το θύμα, να μοιάζει λες να βρίσκεται σε «μήνα του μέλιτος».
Προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη και η αρμονία και τα δύο μέρη (θύτης και θύμα) πρέπει συνήθως να βρουν κάποιου είδους εξήγηση ή να αιτιολογήσουν με κάποιο τρόπο το περιστατικό κακοποίησης που έχει προηγηθεί.

Μερικές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούν πολλοί κακοποιητές για να το πετύχουν αυτό είναι:

α) Να ζητήσουν συγγνώμη για τη βίαιη και άδικη συμπεριφορά τους κατηγορώντας όμως παράλληλα κάποιον άλλο για αυτή,
β) Να επισημάνουν τους εξωτερικούς παράγοντες που πιστεύουν πως θα τους βοηθήσουν για να δικαιολογήσουν τη συμπεριφορά τους,
γ) Να κατηγορήσουν άμεσα το θύμα ότι προκάλεσε την κακοποίηση του με τη συμπεριφορά του ή με κάτι που τους είπε και τους θύμωσε, τους προκάλεσε ή τους εκνεύρισε.

Μπορεί επίσης να δείξουν μετανιωμένοι κι ότι τους βασανίζουν οι τύψεις, να σας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα ξανασυμβεί και να φαίνονται πιο εναρμονισμένοι με τις ανάγκες σας από ό,τι έχουν υπάρξει ποτέ.
Μπορεί και το θύμα να αρχίσει να δέχεται τις δικαιολογίες του θύτη, ακόμη και να αμφιβάλλει για τη μνήμη του ως προς το περιστατικό κακοποίησης.
Αυτή η ψευδαίσθηση που δημιουργεί το θύμα για την κατάστασή του, προσφέρει στο ίδιο προσωρινή ανακούφιση από τη σωματική και συναισθηματική ένταση που βιώνει αλλά και τον πόνο.
Προς στιγμήν μάλιστα το θύμα μπορεί να αισθανθεί πως ό,τι προκάλεσε το περιστατικό κακοποίησης έχει πλέον περάσει και κάπως έτσι πέφτει στην τεράστια παγίδα του να πιστέψει ότι ίσως και να μη επαναληφθεί ποτέ ξανά.
Θα συμβεί όμως ξανά.
Και ξανά.
και ξανά.

Είναι σύνηθες το θύμα (με την μπερδεμένη ψυχολογία του) να θέλει να πιστεύει σε κάποιον που αγαπά - όταν αυτός του ζητάει μια ακόμα ευκαιρία, υποσχόμενος ότι θα αλλάξει - ακόμα και αν είναι το ίδιο άτομο που κατ' εξακολούθηση του προκαλεί κακό.

Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις που μπορεί να μην τον πιστεύει πλήρως, ίσως να μην έχει τους απαραίτητους - βασικούς - οικονομικούς πόρους για να απομακρυνθεί ή να ανησυχεί ότι μια αποτυχημένη προσπάθεια να φύγει από τη κακοποιητική σχέση, ίσως να προκαλέσει σοβαρότερη κακοποίηση, ακόμα και φόνο.

Όλα τα παραπάνω είναι πράγματα που πρέπει να εντοπίσουν αλλά και να αντιμετωπίσουν στη ψυχολογία τους τόσο το θύμα όσο και όλοι οι απέξω καλοθελητές που συχνά το περιμένουν στη γωνία περισσότερο για να του επιρρίψουν ευθύνες και να το κατηγορήσουν, παρά για να το βοηθήσουν πραγματικά.


6. Ακόμα και αν το θύμα έχει πιει πριν κακοποιηθεί ή αν έχει μεθύσει, δεν δικαιολογείται να λέτε ότι έφταιγε που έπαθε ό,τι έπαθε. Είναι συνηθισμένη τεχνική πολλών βιαστών να μεθάνε πρώτα το υποψήφιο θύμα τους είτε με ποτό είτε ρίχνοντας του κάτι μέσα σε αυτό, προκειμένου να κάμψουν τις αντιστάσεις του στην επερχόμενη επίθεσή τους.
Ούτε εδώ φταίει το θύμα που δεν είχε τις αντιστάσεις που πιθανόν θα απαιτούνταν.

Φταίει ο βιαστής που δημιούργησε ή βρήκε μια κατάσταση και με το άρρωστο μυαλό του αντί να βοηθήσει επεδίωξε να την εκμεταλλευτεί προς το συμφέρον του.

Μη ρίχνετε τις ευθύνες στο ποτό.
Το ποτό δεν σε βιάζει.
Ο βιαστής το κάνει.7. Όταν το θύμα κακοποιείται πρώτη φορά μπροστά σε μάρτυρα και ο μάρτυρας δεν αντιδράει, μειώνονται οι πιθανότητες στο μέλλον να υπερασπιστεί τον εαυτό του καθώς οι μάρτυρες που δεν αντιδρούν, υποσυνείδητα του περνάνε το μήνυμα ότι αξίζει αυτό που παθαίνει.

Αν γίνετε μάρτυρες βίας ή λεκτικής κακοποίησης προς κάποιον άλλο, αντιδράστε μη δείξετε ανοχή.

Έχετε πλέον ευθύνη σημαντική.
Η αποποίηση της ευθύνης σας, δεν σας απαλλάσσει από αυτή.
Αν επιλέξετε τη σιωπή, είστε πλέον εξίσου υπεύθυνοι.

Κι αν κάποιος άλλος θα φταίει ανάμεσα σε εσάς τους τρεις για όσα πρόκειται ή έχουν ήδη συμβεί, εκτός από τον κακοποιητή, δεν θα είναι το θύμα, θα είστε εσείς.


Στείλε μου τα σχόλιά σου ή τη δική σου προσωπική ιστορία κακοποίησης που θέλεις ίσως να μοιραστείς εδώ.
Ζήτησε Βοήθεια & Υποστήριξη:15900 – Τηλεφωνική γραμμή SOS - Βία Κατά Των Γυναικών
Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο.
Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των κακοποιημένων ή φοβισμένων γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: sos15900@isotita.gr.


100 – SOS - Κατά της βίας και της κακοποίησης
Καλέστε το 100.
Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με:
1) Ακριβή διεύθυνση
2) Ονοματεπώνυμο
3) Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»)
Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας).
Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.
Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.


Kakopoiisi.gr – Κατά της γυναικείας κακοποίησης (Ηράκλειο Κρήτης)
Αν θέλετενα ενημερωθείτε για τους τρόπους αντιμετώπισης της οικογενειακής βίας ή αν αντιμετωπίζετε παρόμοιο πρόβλημα και θέλετε να απευθυνθείτε σε ειδικούς.
Τηλεφωνική γραμμή 801-11-16000 επίσης καλέστε στα τηλέφωνα 2810-242121, 6974301011.
Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των κακοποιημένων ή φοβισμένων γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: info@kakopoiisi.gr.


Γραμμή SOS 1065
Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1065 έχει δοθεί στη διάθεσή της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και συμβάλει θετικά σε περιστατικά αναγγελίας εξαφάνισης ηλικιωμένων αλλά και σε περιστατικά καταγγελίας κακομεταχείρισης, κακοποίησης ή παραμέλησης ηλικιωμένων.
Όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι απόρρητες και ΔΕΝ καταγράφονται.


Εθνική Γραμμή SOS 1056 - Το Χαμόγελο του Παιδιού ®
Οι κλήσεις προς τη Γραμμή SOS 1056 είναι δωρεάν από σταθερό και κινητό τηλέφωνο, για κλήση από καρτοτηλέφωνο ΔΕΝ απαιτείται τηλεκάρτα, ενώ η κλήση από καρτοκινητά δεν απαιτεί διαθέσιμες μονάδες.
Η Γραμμή SOS 1056 είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.
Η Γραμμή SOS 1056 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων Βίας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά (Σωματική, Σεξουαλική & Ψυχολογική Κακοποίηση, Παραμέληση, Bullying, Παράνομη διακίνηση & εμπορία).


Γραμμή SOS 1065
Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1065 έχει δοθεί στη διάθεσή της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και συμβάλει θετικά σε περιστατικά αναγγελίας εξαφάνισης ηλικιωμένων αλλά και σε περιστατικά καταγγελίας κακομεταχείρισης, κακοποίησης ή παραμέλησης ηλικιωμένων.
Όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι απόρρητες και ΔΕΝ καταγράφονται.


Γραμμή SOS 800 11 88881- Κατά της οικογενειακής βίας
Η τηλεφωνική γραμμή SOS 800 11 88881 - Κατά της οικογενειακής βίας είναι δωρεάν τηλεφωνική γραμμή που παρέχει ψυχολογική, νομική και άλλη υποστήριξη λειτουργεί από το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης με την οικονομική υποστήριξη της Philip Morris Hellas. Το SOS τηλέφωνο, που είναι μία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για κακοποιημένες γυναίκες, χωρίς χρέωση αλλά και χωρίς να αφήνει τα ίχνη του στο λογαριασμό του τηλεφώνου, στις 12 ώρες λειτουργίας του κάθε μέρα (από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ).


ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΑΘΗΝΑΣ - Τηλεφωνική επικοινωνία: 210 3613340.
ΠΕΙΡΑΙΑ - Τηλεφωνική επικοινωνία: 210 4177876.


ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (ΚΕΘΙ) ΑΘΗΝΑ
Τηλεφωνική επικοινωνία: 210 3212690.


ΚΚΥΓ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Τηλεφωνική επικοινωνία: 2310- 272725 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ψυχολογική στήριξη.
Σημαντικό:

Αν σου φάνηκε ενδιαφέρον το παραπάνω ψυχολογικό άρθρο και θες να βλέπεις συχνότερα νέα κι ενημερώσεις μας γύρω από το lifestyle, τη μόδα και το στυλ, το φαγητό, τη διατροφή, την ομορφιά και φυσικά τα ταξίδια (σε Ελλάδα και εξωτερικό) - μη ξεχάσεις να κάνεις εγγραφή στις ενημερώσεις μας και να ακολουθήσεις τη Λίλη (Lily) στα social media.


Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την στήριξή σου!

💋 Φιλιά!Love Always
Lily (WasHere)

more lifestyle and beauty

• related stories •Οι νάρκισσοι και πώς να τους αντιμετωπίσεις Νάρκισσος; Πώς θα το καταλάβεις
Τα καλύτερα Podcasts για να αλλάξεις ζωή Podcasts αυτοβελτίωσης
Γίνε Ανάδοχος γονιός ή υιοθέτησε Γίνε Ανάδοχος γονιός ή υιοθέτησε
C. Brinkley: Μυστικά ομορφιάς και νεότητας Tips νεότητας με βάση τη διατροφή
Πούλησε online χωρίς να έχεις e-shop Πούλησε online χωρίς e-shopΈχεις άποψη;
Θες να συμμετέχεις;
Στείλε τη γνώμη σου, κριτικές και προτάσεις:Στείλε μας τη γνώμη σου

wE-mail
more style and beauty

• INteresting STORIES •more popular

• δημοφιλή άρθρα •
Tags: Τεχνολογία | Αυτοκίνητο

•moreMOREmore•Follow Lily on social media:


Facebook LilyWasHere.gr

Instagram LilyWasHere.gr

Pinterest LilyWasHere.gr

YouTube LilyWasHere.gr

Twitter LilyWasHere.gr