Ψυχολογία: Νάρκισσος • Ναρκισσισμός

Travel destinations as seen in

English
Οι νάρκισσοι και πώς να τους εντοπίσετε στη ζωή σας
Είναι όντως νάρκισσος;
Αν δεν ξέρεις ήδη, διάβασε τα σημάδια.


✍ Φαντάζομαι ότι μπήκες σε αυτό το άρθρο για να δεις αν κάποιος από το κοντινό σου περιβάλλον που σε επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό είναι νάρκισσος ή έχει στοιχεία ναρκισσιστικής συμπεριφοράς.

Και δεν εννοώ με την αθώα εικόνα του όμορφου Νάρκισσου που ερωτεύτηκε το είδωλό του στην αντανάκλαση του νερού αλλά με την πολύ αρνητική έννοια της επίδρασης της ναρκισσιστικής συμπεριφοράς που διακατέχεται από την τοξικότητα στις πράξεις της, κάτι που διαβάζουμε και βλέπουμε τελευταία σχεδόν παντού.

◉ Αν θες να καταλάβεις απλά αν ο άνθρωπος για τον οποίο σε ενδιαφέρει να μάθεις, εμφανίζει διαταραχές ναρκισσιστικής συμπεριφοράς, διάβασε παρακάτω μόνο τις τέσσερεις τελευταίες παραγράφους.

Μεταξύ μας όμως πιστεύω πως για να είσαι ακόμα εδώ, ήδη το ξέρεις και ίσως ψάχνεις μόνο για μια επιπλέον επιβεβαίωση.

Αν ωστόσο θες για κάποιο λόγο να κατανοήσεις και να μάθεις περισσότερα γι’ αυτό το τέρας που σιγο-τρώει την καθημερινότητα μαζί με κάθε καλό και όμορφο συναίσθημα μέσα σου, διάβασε κι όλα τα παρακάτω.

Προς θεού όμως (όποιου Θεού και αν πιστεύεις) μην το χρησιμοποιήσεις για να δικαιολογήσεις (ακόμα μια φορά) συμπεριφορές εναντίον σου που σου στερούν την αυτοεκτίμηση και την καθημερινή χαρά της ζωής.

Κάθε ανθρώπινη συναναστροφή που δεν σε καλύπτει ή δεν σου είναι αρκετή, αν δεν μπορεί να βελτιωθεί όσο χρειάζεται, καλό θα είναι να κοπεί μαχαίρι, πριν σε αφήσει συναισθηματικό κουρέλι.Οι νάρκισσοι και πώς να τους αντιμετωπίσεις Οι νάρκισσοι και πώς να τους αντιμετωπίσειςLily's Tips:


Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε κάτι:

Το να εντοπίσουμε ναρκισσιστικές συμπεριφορές στους άλλους - αν όχι σε όλους σχεδόν τους ανθρώπους γύρω μας, τουλάχιστον σε κάποια φάση της ζωής τους – είναι πιο εύκολο από ότι νομίζουμε καθώς όπως εξήγησε και ο Sigmund Freud, στο βιβλίο του “On Narcissism: An Introduction (του 1914)”, ο ναρκισσισμός υπάρχει ως μια φυσιολογική, ίσως καθολική, ανθρώπινη εμπειρία σε όλους μας από την νηπιακής μας ηλικία ήδη.

Η αίσθηση του να είσαι «Η Αυτού Μεγαλειότητα το Μωρό» και να ζεις στο «κέντρο και πυρήνα της δημιουργίας» έδωσε στα βρέφη το υπέροχο (αν και απατηλό) αίσθημα ότι είναι παντοδύναμα και εντελώς ανεξάρτητα.

Ο Φρόιντ χρησιμοποίησε τον πρωτογενή ναρκισσισμό για να επεξεργαστεί ένα μοντέλο ανθρώπινης ανάπτυξης στο οποίο η προσπάθεια ελέγχου, οργάνωσης και άμεσης κατεύθυνσης της σεξουαλικής έλξης (λίμπιντο) έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο πρωταρχικός ναρκισσισμός των παιδιών που ο Sigmund Freud υποθέτει και που αποτελεί ένα από τα αξιώματα των θεωριών μας για τη λίμπιντο, είναι λιγότερο εύκολο να κατανοηθεί με άμεση παρατήρηση από το να επιβεβαιωθεί μέσω συμπερασμάτων από αλλού.
Αν κοιτάξουμε τη στάση των στοργικών γονέων απέναντι στα παιδιά τους, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι μια αναβίωση και αναπαραγωγή του δικού τους ναρκισσισμού, την οποία έχουν από καιρό εγκαταλείψει.

Το παιδί θα πρέπει να έχει καλύτερη ζωή από τους γονείς του και να μη χρειαστεί να περάσει τα δεινά που έχουν στιγματίσει τη ζωή των γονιών του.
Η ασθένεια, ο θάνατος, η παραίτηση από την απόλαυση των καθημερινών πραγμάτων, οι περιορισμοί σε όλα όσα θέλει να αποκτήσει και να καταφέρει, δεν θα πρέπει να αγγίξουν το παιδί.
Όλοι οι νόμοι της φύσης και της κοινωνίας καταργούνται υπέρ του.
Θα είναι για μια ακόμη φορά το κέντρο και ο πυρήνας της δημιουργίας - «Η Αυτού Μεγαλειότητα το Μωρό», όπως κάποτε φανταζόμασταν τον εαυτό μας.

Το παιδί θα εκπληρώσει αυτά τα ευχάριστα όνειρα των γονέων που δεν πραγματοποίησαν οι ίδιοι ποτέ - το αγόρι θα γίνει ένας σπουδαίος άντρας και ήρωας στη θέση του πατέρα του, και το κορίτσι θα παντρευτεί έναν πρίγκιπα και θα ζήσει μια παραμυθένια ζωή, ως καθυστερημένη αποζημίωση για τη μητέρα της.
Στο πιο ευαίσθητο σημείο του ναρκισσιστικού συστήματος, η αθανασία του εγώ, που πιέζεται τόσο πολύ από την πραγματικότητα, επιτυγχάνεται με καταφύγιο στο παιδί.

Η γονική αγάπη, η οποία επιφανειακά φαίνεται τόσο συγκινητική κι ας αποτελεί στην ουσία ένα βαθύ κατάλοιπο της παιδικής ηλικίας των γονιών του, δεν είναι παρά ο ναρκισσισμός των γονέων που ξαναγεννήθηκε, ο οποίος μετεμψυχώθηκε σε αγάπη προς τις νέες πιθανότητες αναβίωσης ενός ναρκισσιστικού Εγώ, μέσα από τη ζωή του νέου παιδιού, στα έμπειρα μάτια των ψυχολόγων, αποκαλύπτει πάντα την προηγούμενη φύση του.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας γονικής συμπεριφοράς από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής μας;
Έρευνες απέδειξαν ότι αν οι γονείς υπερεκτιμούν ή υποτιμούν τα παιδιά τους στην παιδική τους ηλικία και μετέπειτα, ενδέχεται αυτά να μεγαλώσουν λαχταρώντας συνεχώς επαίνους ή επικύρωση και προσοχή, ενίοτε με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο.

Μεγαλώνοντας ο ναρκισσισμός μπορεί να υποδιαιρεθεί σε δύο τύπους ανθρώπων στον κοινωνικό (νάρκισσο) και στον αντικοινωνικό (νάρκισσο).

Οι κοινωνικές ναρκισσιστικές προσωπικότητες ανήκουν συνήθως σε ανθρώπους που είναι πάντα και παντού η ψυχή της παρέας, τους αρέσει να μαζεύουν κόσμο γύρω τους, είναι διασκεδαστικοί και χρησιμοποιούν την ενσυναίσθησή τους για να γίνονται ακόμα πιο περιζήτητοι στο κοινωνικό τους περίγυρο και να τραβούν ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, επιτυγχάνοντας – όπως εκείνοι το αντιλαμβάνονται – την επικύρωση της αξίας τους.

Από την άλλη, υπάρχουν οι κακοήθεις αντικοινωνικοί νάρκισσοι οι οποίοι δεν διακρίνονται για την ενσυναίσθησή τους παρά μόνο για τις συχνές διαταραχές της, δεν ενδιαφέρονται να κάνουν κάτι προς άμεσο ή μόνο όφελός σας και προκειμένου οι ίδιοι να επιβιώνουν όπως νομίζουν καλύτερα είναι αποφασισμένοι να πιέσουν ανθρώπους και καταστάσεις, να πατήσουν επί πτωμάτων και να αναρριχηθούν όσο γίνεται ψηλότερα στο βάθρο ενός τρόπου ζωής που οι ίδιοι θα θεωρήσουν ως προσωπική τους επιτυχία.
Αυτοί οι άνθρωποι αν και είναι ικανοί να σχηματίσουν μακροχρόνιες σχέσεις, συχνά αντιλαμβάνονται καθημερινά μικρά γεγονότα ή λέξεις σαν προσωπικές επιθέσεις.

Πριν εκδηλωθεί η ναρκισσιστική συμπεριφορά σε έναν ανήλικα, ενδέχεται να προϋπάρχει σε κρυφή ή λανθάνουσα μορφή μέσα του.
Αυτοί οι άνθρωποι αν και δεν εκφράζονται συχνά με αισθήματα μεγαλοπρέπειας για τον εαυτό τους, νιώθουν συνήθως αδικημένοι από τη ζωή και την πραγματικότητα γιατί πιστεύουν ότι αξίζουν κάτι πολύ καλύτερο από όλους τους άλλους και αισθανόμενοι για χρόνια αδικημένοι, ενδέχεται να πέσουν σε χρόνια κατάθλιψη.

Ο έκδηλος ναρκισσιστής ωστόσο είναι άνθρωπος που αναγνωρίζετε εύκολα μέσα από τις επαναλαμβανόμενες πράξεις του οι οποίες θα σας απογοητεύουν συχνά καθώς ο ίδιος θα δίνει προτεραιότητα στις δικές τους ανάγκες, έναντι των δικών σας και δεν θα απολογείται για τη συμπεριφορά του παρά μόνο αν αυτό τον βοηθήσει να κερδίσει από εσάς κάτι περισσότερο βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.
Μπορεί να αισθάνεστε ότι αγωνίζεστε να κερδίσετε την προσοχή του, προσπαθώντας υπερβολικά για να μην τον προσβάλλεις ή προσπαθώντας συνεχώς να μην κατηγορηθείτε για τις αρνητικές εμπειρίες στη ζωή τους.

Και πάντα όλα αυτά θα τα καταφέρνουν για όσο διάστημα θα σας έχουν πείσει ότι δεν αξίζετε κάτι περισσότερο από αυτό κι αν αξίζετε κάτι, μόνο οι ίδιοι μπορούν να σας το προσφέρουν γι’ αυτό και πρέπει να κάνετε υπομονή και να τους ανέχεστε, αν όχι να τους ευχαριστείτε κιόλας για αυτή την συμπεριφορά τους απέναντί σας.

Αν στα παραπάνω αναγνωρίζεις τις συμπεριφορές κοντινού σου ανθρώπου (σχέσης, φίλου, εργοδότη ακόμα και γονιού) και δεν ξέρεις τι να κάνεις, πώς να το χειριστείς ή να το αντιμετωπίσεις, διάβασε προσεχτικότερα αυτό το άρθρο από την αρχή και σίγουρα θα βρεις τη δική μου συμβουλή - λύση.Πού μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τον ναρκισσισμό και τους νάρκισσους:


• “On Narcissism”
— ένα δοκίμιο του 1914 από τον Σίγκμουντ Φρόυντ

“Whoever loves becomes humble.
Those who love have, so to speak, pawned a part of their narcissism.”

― Sigmund Freud• “The Culture of Narcissism”— ένα βιβλίο του 1979 από τον πολιτιστικό ιστορικό Christopher Lasch, στο οποίο ο συγγραφέας διερευνά τις ρίζες και τις συνέπειες της ομαλοποίησης του παθολογικού ναρκισσισμού τον 20ο αιώνα.

“The parents' failure to serve as models of disciplined self-restraint or to restrain the child does not mean that the child grows up without a superego.
On the contrary, it encourages the development of a harsh and punitive superego based largely on archaic images of the parents, fused with grandiose self-images.
Under these conditions, the superego consists of parental introjects instead of identifications.
It holds up to the ego an exalted standard of fame and success and condemns it with savage ferocity when it falls short of that standard.
Hence the oscillations of self-esteem so often associated with pathological narcissism.”

― Christopher Lasch• “Emotional Vampires”— Dealing with People Who Drain You Dry, ένα βιβλίο του Albert Bernstein για όλους τους ανθρώπους που σε “στεγνώνουν” συναισθηματικά.

“Narcissistic vampires are absolutely shameless in their fantasies about how great they are and how much everybody admires them, or should.”

“Entitlement Narcissistic vampires believe they are so special that the rules don’t apply to them.
They expect the red carpet to be rolled out for them wherever they go, and if it isn’t, they get quite surly.
They don’t wait, they don’t recycle, they don’t pay retail, they don’t stand in line, they don’t clean up after themselves, they don’t let other people get in front of them in traffic, and their income taxes rival great works of fiction.
Illness or even death is no excuse for other people not immediately jumping up to meet their needs.
They aren’t the least bit ashamed of using other people and systems for their own personal gain. They boast about how they take advantage of just about everybody.”

“Don't let a Narcissist, or any other kind of vampire, get away with nonverbal disapproval. Unspoken communication has much more power than mere words because it is ambiguous.
If a Narcissist says you did something wrong, you can at least disagree.
If he only hints at it, you are left wondering if what you're seeing really means what you think it does, or if the whole thing is somehow your fault, or whatever else you might be imagining.”

“To be psychologically healthy, we have to believe that what we do has some effect on what happens to us.”

― Albert Bernstein quote• “Will I Ever Be Good Enough?”— Healing the Daughters of Narcissistic Mothers, ένα βιβλίο της Karyl McBride.
Όπως υπονοεί κι ο τίτλος του, αυτό το βιβλίο εξετάζει τη μοναδική σχέση ανάμεσα στις κόρες και τις ναρκισσιστικές μητέρες τους.
Ιστορικά, μερικές γυναίκες αγωνίστηκαν προκειμένου να επικυρώσουν τις ανάγκες τους πριν από τις ανάγκες των άλλων κι αυτή η τάση συχνά επιδεινώνεται εάν έχουν ανατραφεί από κάποιον γονέα που επιδείκνυε έντονη ναρκισσιστική συμπεριφορά.

“The daughter doesn’t realize that the behaviors that will please her mother are entirely arbitrary, determined only by her mother’s self-seeking concern.
Most damaging is that a narcissistic mother never approves of her daughter simply for being herself, which the daughter desperately needs in order to grow into a confident woman.
A daughter who doesn’t receive validation from her earliest relationship with her mother learns that she has no significance in the world and her efforts have no effect.
She tries her hardest to make a genuine connection with Mom, but fails, and thinks that the problem of rarely being able to please her mother lies within herself.
This teaches the daughter that she is unworthy of love.
The daughter’s notion of mother-daughter love is warped; she feels she must “earn” a close connection by seeing to Mom’s needs and constantly doing what it takes to please her. Clearly, this isn’t the same as feeling loved. ”

― Karyl McBride
Σχετικά άρθρα
Ποια η ψυχολογία του δράστη, ποια του θύματος, ποια του παρατηρητή λεκτικής, ψυχολογικής ή βίαιης σωματικής κακοποίησης και ποιανού είναι τελικά η ευθύνη.

Στείλε μου τα σχόλιά σου ή τι άλλο πιστεύεις εσύ για του νάρκισσους και τις ναρκισσιστικές συμπεριφορές εδώ.


Σημαντικό:

Αν σου άρεσε αυτό το ψυχολογικό άρθρο και θες να βλέπεις συχνότερα νέα κι ενημερώσεις μας γύρω από το lifestyle, τη μόδα και το στυλ, το φαγητό, τη διατροφή, την ομορφιά και φυσικά τα ταξίδια (σε Ελλάδα και εξωτερικό) - μη ξεχάσεις να κάνεις εγγραφή στις ενημερώσεις μας και να ακολουθήσεις τη Λίλη (Lily) στα social media.


Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σας!

💋 Φιλιά!Love Always
Lily (WasHere)

more lifestyle and beauty

• related stories •Οι νάρκισσοι και πώς να τους αντιμετωπίσεις Κακοποίηση: Ποιoς φταίει τελικά;
Γίνε Ανάδοχος γονιός ή υιοθέτησε Γίνε Ανάδοχος γονιός ή υιοθέτησε
C. Brinkley: Μυστικά ομορφιάς και νεότητας Tips νεότητας με βάση τη διατροφή
Πούλησε online χωρίς να έχεις e-shop Πούλησε online χωρίς e-shopΈχεις άποψη;
Θες να συμμετέχεις;
Στείλε τη γνώμη σου, κριτικές και προτάσεις:Στείλε μας τη γνώμη σου

wE-mail

more style and beauty

• INteresting STORIES •more popular

• δημοφιλή άρθρα •
Tags: Τεχνολογία | Αυτοκίνητο

•moreMOREmore•Follow Lily on social media:


Facebook LilyWasHere.gr

Instagram LilyWasHere.gr

YouTube LilyWasHere.gr

Twitter LilyWasHere.gr