◉ Κλείστε διακοπές στη Λευκάδα, το φιλόξενο νησί του Ιονίου με τα πολλά τουριστικά καταλύματα διαμονής και μερικές από τις παραλίες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του κόσμου.
Σύμφωνα με το τελευταίο ταξιδιωτικό άρθρο του cntraveller η Λευκάδα συγκαταλέγεται στα ελληνικά νησιά που προτείνονται να επισκεφτείτε το καλοκαίρι αλλά και το φθινόπωρο του 2020 καθώς εκτός της εύκολης πρόσβασής τους (μέσω γέφυρας) δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο για τον κορωνοϊό, καθώς δεν θα ταξιδέψετε με πλοίο για να φτάσετε στο νησί αλλά μπορείτε πολύ εύκολα και γρήγορα να το προσεγγίσετε οδικώς μέσω της Ιονίας οδού (από Αθήνα) και της Εγναντίας οδού (από Θεσσαλονίκη).
Μάλιστα ο τίτλος του επίμαχου άρθρου - όσον αφορά της Λευκάδα είναι:
Best for: Sailors, surfers, and superstar beaches.
(Σε ελεύθερη μετάφραση: Ιδανικός προορισμός για όσους διαθέτουν σκάφη, για τους σέρφερ και με παραλίες σούπερ σταρ.)
✍️ Σίγουρα θα έχετε ήδη ακούσει για την πανέμορφη Λευκάδα, το ξακουστό νησί του Ιονίου που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κέρκυρας και βορειοανατολικότερα της Ιθάκης και της Κεφαλονιάς.
Μερικοί από τους πιθανότερους λόγους που πιθανότατα θα γνωρίζετε ήδη για αυτό το νησί, ακόμα κι αν δεν το έχετε επισκεφτεί εσείς οι ίδιοι στο παρελθόν για διακοπές, είναι:
• Γιατί πήγαν ήδη φίλοι ή δικοί σου γνωστοί και έχουν γυρίσει πίσω γεμάτοι εμπειρίες από το νησί, και τις παραλίες του – εμπειρίες που σε βοηθούν να ξετρελαθείς.
Η αλήθεια είναι ότι πιθανότατα – όπως σε κάθε άλλη αντίστοιχη περίπτωση – όλο και κάποιος θα βρεθεί να βρει κάτι που δεν του έκατσε καλά στο νησί – λόγω συγκυριών – ή δεν ταίριαξε καλά στα γούστα του βρε αδερφέ (δεν χρειάζεται – ούτε και γίνεται να είμαστε όλοι ίδιοι) αλλά πες μου ειλικρινά, η πλειοψηφία όλων των περιπτώσεων που έχεις ακούσει – από όσους εμπιστεύεσαι και έχουν ήδη επισκεφτεί για διακοπές το νησί, δεν είναι μόνο θετική ή και πολύ – πολύ θετική;
Τι σημαίνει αυτό για το δικό σου ταξίδι;
Ότι εκτός από τις δικές μου συμβουλές, προτροπές και φυσικά όλα τα ταξιδιωτικά μου tips θα έχεις ακόμα περισσότερες ιδέες (τις οποίες αν θες συζητάς και μαζί μου πριν ξεκινήσεις) για το τι θα βρεις στη Λευκάδα, πώς πρέπει να κινηθείς, πού να πας και πότε, τι να φας και γιατί και φυσικά για τις παραλίες που θα πρέπει να επισκεφτείς (και γιατί όχι – να φωτογραφηθείς).
• Για την πολύ εύκολη πρόσβασή του από στεριά.
Για την ακρίβεια την Λευκάδα για να την προσεγγίσεις– αν και νησί – δεν χρειάζεται να μπεις σε καράβι – καθώς συνδέεται με ένα κομμάτι της Αμφιλοχίας με την βοήθεια μιας πλωτής γέφυρας.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Ότι το ταξίδι στη Λευκάδα θα σου βγει πολύ οικονομικότερο στον (ατομικό, συζυγικό ή οικογενειακό) προϋπολογισμό διακοπών σου καθώς δεν θα χρειαστεί να μπεις σε πλοίο καμίας γραμμής, συνεπώς θα γλυτώσεις τα επιπλέον έξοδα εισιτηρίων ταξιδιού πήγαινε – έλα (τα οποία θα επωμιζόσουν για να πας διακοπές σε κάποιο άλλο ελληνικό νησί – εκτός από την Εύβοια φυσικά και το Καρπενήσι – εντάξει, το τελευταίο ήταν ξεκάθαρα λίγο ξεπερασμένο ήδη χιούμορ – αλλά είναι η ζέστη πολύ - με νιώθεις νομίζω, μπορείς ;)
• Γιατί έχεις ήδη δει αφιερώματα για τη Λευκάδα και τις ομορφιές της, τις παραδόσεις και τις παραλίες της στον εγχώριο ή διεθνή τύπο/Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κι έχεις ενθουσιαστεί.
Αλήθεια είναι.
Όσα συναρπαστικά έχεις δει.
Σύμφωνα μάλιστα και με πολλές άλλες ταξιδιωτικές μαρτυρίες (εκτός της δικής μας) όσα πιθανότατα να έχεις ήδη δει σε καρτ-ποστάλ, βίντεο και φωτογραφίες για τη Λευκάδα – ακόμα και αν έχεις μέχρι τώρα εντυπωσιαστεί – η πραγματικότητα θα είναι πολύ καλύτερη.
Τα χρώματα, οι άνθρωποι, η αίσθηση και η ενέργεια που σου αφήνει το νησί.
Τι σημαίνει αυτό για εσένα σε σχέση με τη Λευκάδα;
Διάβασε ολόκληρο το άρθρο μου με όλες τις σχετικές παραπομπές και τα αντίστοιχα πληροφοριακά links, λάβε υπόψη σου όσα σου έχω - ήδη τώρα και κατά καιρούς πει - και κανόνισε άμεσα τις προσεχείς σου διακοπές στο νησί.
Η ΛΕΥΚΑΔΑ | στο τσεπάκι σου | • χρήσιμα τηλέφωνα •
Η καλύτερη εποχή για να πας στη Λευκάδα είναι ✔ ΜΕΤΑΞΥ ΜΕΣΑ ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ καθώς αν και πανέμορφη, η Λευκάδα δεν είναι πολύ μεγάλο νησί και αυτούς τους μήνες θα μπορείς να εξυπηρετηθείς καλύτερα στις παρεχόμενες τοπικές τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρουν τα περισσότερα τουριστικά μαγαζιά και καταλύματα του νησιού αλλά και να τα πάρεις σε ακόμα καλύτερη τιμή και σε καλύτερη αναλογία (σχέσης τιμής - ποιότητας) από ότι αν πας αν π.χ. Ιούλιο ή Αύγουστο.
Αυτό βέβαια - σαν συμβουλή - αφορά
τα περισσότερα ελληνικά νησιά αλλά το αναφέρω για να σου επιβεβαιώσω ότι ούτε η Λευκάδα αποτελεί εξαίρεση.
• ΠΩΣ ΠΑΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ;
✔
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η πρόσβαση στη Λευκάδα δεν χρειάζεται εισιτήριο πλοίου αφού το νησί συνδέει μικρή πλωτή γέφυρα με την Αμφιλοχία, συνεπώς δεν απαιτεί επιπλέον ακτοπλοϊκό κόστος.
Μάλιστα με την κατασκευή της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου και της Ιονίας οδού, η πρόσβαση από Αθήνα γίνεται σε περίπου 3,5 ώρες με το δικό σας αυτοκίνητο (και χωρίς στάση) και σε 5 ώρες (με μία μισάωρη στάση και πολλές μικρότερες για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού) με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ν. Λευκάδος.
Αντιστοίχως από Θεσσαλονίκη, η κατασκευή της Εγναντίας οδού, μείωσε το χρόνο πρόσβασης στη Λευκάδα στις 4 μόλις ώρες - κάτι που προσωπικά θεωρώ εκπληκτικό.
Αντιλαμβάνεσαι βέβαια αναντίρρητα ότι οι παραπάνω χρόνοι ενδέχεται να διαφέρουν σε μέρες αυξημένης τουριστικής κίνησης (high season) αλλά σημασία θεωρώ έχει να οδηγάτε πάντα προσεχτικά και να φτάσετε ασφαλείς κι ας είναι πιο αργά.
Η Λευκάδα δεν διαθέτει δικό της αεροδρόμιο.
Το πλησιέστερο αεροδρόμια στη Λευκάδα είναι εκείνα του Ακτίου, το οποίο απέχει περίπου 40 λεπτά (οδικώς) από την πόλης της Λευκάδας.
Παραλίες στη Λευκάδα
Παραλία Πευκούλια, Λευκάδα
• ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ:
Κάθε εποχή (το καλοκαίρι πρόσεξε μόνο λίγο τους δυτικούς ανέμους για τις δυτικές παραλίες της Λευκάδας) θα βρεις στο νησί, πολλές και πανέμορφες παραλίες για να κολυμπήσεις, τις περισσότερες και πιο γνωστές από αυτές - πλήρως οργανωμένες με ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες και ομπρέλες για τον ήλιο αλλά και με κάποια καντίνα, σνακ - μπαρ ή εστιατόριο αν θες να φας μετά το μπάνιο σου, να πιεις το καφέ ή το ποτό σου, το χυμό, το αναψυκτικό ή το νερό σου και να χαλαρώσεις ή (σε κάποια από αυτά να διασκεδάσεις επιπλέον, χορεύοντας) στους καλοκαιρινούς ρυθμούς της μουσικής του.
✔ Η δυτική πλευρά της Λευκάδας αποτελείται κυρίως από τις (πιο γνωστές και διακεκριμένες) παραλίες με τα από τιρκουάζ έως βαθύ σμαραγδί νερά - τα οποία όμως βαθαίνουν (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων) πολύ απότομα και γρήγορα, η αμμουδιά έχεις συνήθως πολύ ψιλό βότσαλο ή χοντρή άμμο και πάνω από αυτή θα βρεις απότομα βράχια.
Τέτοιες παραλίες είναι η παραλία Πόρτο Κατσίκι, η παραλία Εγκρεμνοί, η παραλία (Κόκκινος) Μύλος, η παραλία Κάθισμα, τα Πευκούλια, ο Άγιος Νικήτας, οι παραλίες στο Καλαμίτσι (τα Καβαλικευτά, η παραλία Μεγάλη Πέτρα και η παραλία Αβάλι) και η παραλία Γιαλός (θα την βρείτε λίγο πριν το χωριό Αθάνι).
Όλες οι παραπάνω παραλίες πρέπει να αποφεύγονται όταν έχει άνεμο που σηκώνει πολύ κύμα και ειδικά από ανθρώπους - οποιασδήποτε ηλικίας - που δεν ξέρουν άριστο μπάνιο.
Επίσης, καλό θα ήταν - αν θέλετε να κολυμπήσετε σε κάποια απόσταση (από ευχαρίστηση ή για εκγύμναση) να προτιμήσετε το κολύμπι κατά μήκος της παραλίας και ποτέ σε βάθος, καθώς υπάρχουν ισχυρά ρεύματα και είναι εύκολο κάποιος να παρασυρθεί.
✔
Οι πιο γνωστές
παραλίες κοντά στην πόλη της Λευκάδας είναι το Κάστρο, η παραλία της Αμμόγλωσσας και η παραλία του Άϊ Γιάννη.
✔
Στην ανατολική πλευρά της Λευκάδας οι πιο δημοφιλείς παραλίες είναι η παραλία του Επίσκοπου, της Νικιάνας, της Λυγιάς, η παραλία του Πασά (στο Περιγιάλι) και η παραλία που σχηματίζεται στον φυσικό κόλπο του Περιγιαλίου (πριν το Νυδρί) - απέναντι από τα Πριγκηπονήσια.
Αυτές οι παραλίες μπορεί να μην έχουν το χρώμα των νερών της δυτικής Λευκάδας αλλά είναι ήσυχες, προφυλαγμένες από τον άνεμο και θεωρούνται ιδανικές για οικογένειες και παιδιά αλλά και για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν άριστο κολύμπι, καθώς δεν βαθαίνουν ούτε γρήγορα ούτε απότομα.
✔
Τέλος στην νοτιοανατολική πλευρά της Λευκάδας οι δημοφιλέστερες και ομορφότερες παραλίες είναι η παραλία του Μικρού Γιαλού, η παραλία στο Δεσίμι (όπου θα δυσκολευτείς στο πάρκινγκ λόγω του κάμπινγκ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο), η μικρή παραλία Αμμούσα (κάτω από το χωριό Μαραντοχώρι, στο δρόμο για Βασιλική) η παραλία Πόντι στη Βασιλική (γνωστή στους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ) και η μικρή αλλά πανέμορφη παραλία (το)Αγιοφύλλι.
Παραλίες στη Λευκάδα
Παραλία Πόρτο Κατσίκι Λευκάδα
• ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ, ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ:
Υπάρχουν πολλά πράγματα να δεις και αρκετά μέρη να επισκεφτείς στη Λευκάδα, καθώς η Λευκάδα καλύπτει το σχέδιο για ιδανικές διακοπές ανθρώπων με εντελώς διαφορετικά γούστα, λόγω της ποικιλομορφίας του εδάφους και των μεγάλων διαφορών που παρουσιάζει η ανατολική με τη δυτική της πλευρά, ο βορράς με τον νότο.
Για το λόγο αυτό μπορώ να σου προτείνω τι θεωρώ εγώ πολύ σημαντικό κι εσύ - αναλόγως με τα γούστα και τις προτιμήσεις σου - θα επιλέξεις σε τι από όλα αυτά θα με ακολουθήσεις.
Σίγουρα όταν βρεθείς στη Λευκάδα, επιβάλλεται μια επίσκεψη στο • Μοναστήρι της Φανερωμένης - της προστάτιδας της Λευκάδος.
Ανεξαρτήτως σε ποιο θεό πιστεύεις, η πανοραμική θέα της πόλης, στο πίσω μέρος της Φανερωμένης θα δικαιώσει γι' αυτή την επίσκεψη.
Το πανηγύρι της ιεράς μονής είναι κάθε χρόνο μια ημέρα νωρίτερα και ανήμερα της Πεντηκοστής
(της εορτής του Αγίου Πνεύματος).
Θα σου πρότεινα να περπατήσεις επίσης • στα στενά δρομάκια της πόλης της Λευκάδας τα οποία χτίστηκαν με αυτό τον τρόπο - για να μπερδεύουν παλιότερα του πειρατές.
Παλιά κτίσματα με ελενίτ(η), μαρτυρούν την υψηλή παρελθοντική σεισμικότητα του Ιονίου και τις προσπάθειες των κατοίκων τους να προστατευθούν από αυτό το φυσικό φαινόμενο.
Σίγουρα πρέπει να επισκεφτείς το γραφικότατο παραλιακό χωριό του • Άγιου Νικήτα με τη μικρή μεν αμμουδιά αλλά με τα καταγάλανα νερά.
Εκεί μπορεί να φας (αγαπώ ιδιαίτερα το παραλιακό εστιατόριο «Σαπφώ» μπροστά στη θάλασσα αλλά μπορεί να χρειαστείς κράτηση στη high season) να πιεις καφέ ή να αγοράσεις αναμνηστικά και σουβενίρ από τα μικρά παραδοσιακά του μαγαζιά, ενώ τα τελευταία χρόνια θα βρεις και πολλές επιλογές διαμονής.
Ωστόσο από την παραλία του Άγιου Νικήτα, προτείνω είτε από θαλάσσης με καϊκάκι, είτε με μια δεκάλεπτη - σχετικά εύκολη - ορειβατική διαδρομή, να επισκεφτείς μια από τις ομορφότερες παραλίες της Λευκάδος, την παραλία Μύλος.
Από τον δρόμο που σε οδηγεί από τη πόλη της Λευκάδας προς τον Άγιο Νικήτα, αξίζει μα κάνεις μια στάση (προς το τέλος της διαδρομής) στην πολύ όμορφη • παραλία Πευκούλια αλλά πριν κατέβεις εκεί, μη ξεχάσεις να φωτογραφηθείς στο ύψωμα που έχει μπροστά, ένα από τα πιο προσιτά και μαγικά σημεία της Λευκάδας με εκπληκτική θέα.
Φεύγοντας από τον Άγιο Νικήτα και συνεχίζοντας προς τη δυτική πλευρά της Λευκάδας, θα συναντήσεις την πολύ γνωστή και κοσμική • παραλία Κάθισμα την οποία φυσικά και πιστεύω ότι πρέπει να επισκευτείς, όσο κι αν έχει αλλάξει η θέα της ακτής με τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες, τα τελευταία χρόνια.
Το μπαρ Copla πάνω στην παραλία, είναι διάσημο για τα πάρτι του δίπλα στην πισίνα που διαθέτει τα οποία ξεκινούν από το μεσημέρι και κρατούν μέχρι και μετά το ηλιοβασίλεμα.
Ακόμα και αν δεν το κάνουν όλα τ' άλλαν στοιχεία της παραλίας, το λευκό ψιλό βότσαλο της αμμουδιάς και τα γαλάζο - τιρκουάζ νερά (που όμως βαθαίνουν απότομα - κι εδώ - όπως και σε όλες τις παραλίες της δυτικής πλευράς της Λευκάδας) θα σε αποζημιώσουν α ν α μ φ ι σ β ή τ η τ α.
Από • το χωριό Εξάνθεια θα απολαύσεις ηλιοβασίλεμα, πίνοντας ποτό ή τρώγοντας στο φημισμένο εστιατόριο «Ράχη» με την πανοραμική θέα του Ιονίου αλλά και στο «Fly Me Sun & Stars Bar», όπως μπορείς να κάνεις και από • το χωριό Δρυμώνας στο εστιατόριο «Δρυμωνάκι» και το πλέον γνωστό μαγαζί «Amente Restaurant & Cocktail Bar».
• Στο χωριό Αθάνι της δυτικής Λευκάδας, θα θαυμάσεις μοναδικά μπλε θαλάσσια τοπία, τη μαγευτική θέα και άλλο ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα από αρκετά σημεία αλλά αν θέλεις να το κάνεις δοκιμάζοντας παραδοσιακά πιάτα της Λευκαδίτικης κουζίνας και πίνοντας τοπικό κρασί ή ρετσίνα, μπορείς να επισκεφτείς την οικογενειακή ταβέρνα «Ιόνιο».
Το καλοκαίρι του 2020 η πανέμορφη • παραλία Εγκρεμνοί της Λευκάδας ήταν κλειστή λόγω συντήρησης αλλά μπορούσες να την επισκεφτείς με καραβάκι από το Νυδρί ή (ακόμα καλύτερα) από το λιμανάκι της Βασιλικής.
Αν παρ' αυτά την προσέγγιζες οδικώς - θα μπόρεσες να θαυμάσεις τη θέα της παραλίας από ψηλά ή να τραβήξεις εκπληκτικά πλάνα με drone (αν διαθέτεις), πλάνα πραγματικά μαγικά - και να συνεχίσεις προς το άλλο MUST της Λευκάδας, την • παραλία Πόρτο Κατσίκι.
Όμως περισσότερα και πιο αναλυτικά για τις παραλίες της Λευκάδας μπορείς να διαβάσεις και στο πιο πάνω αφιέρωμα.
Μοναδική θέα που κόβει την ανάσα από τα απόκρημνα βράχια, υα σου χαρίσει και η επίσκεψή σου στο • Ακρωτήρι Λευκάτα απ' όπου ο μύθος θέλει να αυτοκτόνησε η Λέσβια ποιήτρια Σαπφώ όταν αρνήθηκε τον έρωτά της ένας άντρας.
Στη νότια πλευρά της Λευκάδας, • το παραθαλάσσιο χωριουδάκι της Βασιλικής με τα καφέ και τα εστιατόρια, δίπλα από την πιο φημισμένη παραλίας του νησιού για σέρφινγκ και με το γραφικό λιμανάκι της απ' όπου μπορείς να επισκεφτείς • την παραλία Αγιοφύλλι αλλά και να πάρεις φέρυ μποτ για τα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, δίνει έναν πολύ ενδιαφέροντα τόνο στην κατανόηση της πολυπλοκότητας αυτού του Ιόνιου νησιού.
Στα • Σύβοτα Λευκάδος στην ανατολική πλευρά του νησιού, θα δοκιμάσεις εκλεκτούς θαλασσινούς μεζέδες - και όχι μόνο - σε πολύ καλές τιμές, στην ταβέρνα «Σπυριδούλα», που βρίσκεται στην αρχή του γραφικού λιμανιού αυτού του παραθαλάσσιου Λευκαδίτικου χωριού, μετά το δημόσιο χώρο στάθμευσης.
Στον καταπράσινο κόλπο μπροστά από • το χωριό Δεσίμι, θα θαυμάσεις τα χρώματα της θάλασσας και την ηρεμίας της
μπροστά από το καταπράσινο τοπίο, αν και το κάμπινγκ που βρίσκεται εκεί πιθανόν στην υψηλή τουριστική περίοδο και στις ώρες αιχμής, να σου δυσκολέψει λίγο το πάρκινγκ.
Στο χωριό Σύβρος και πηγαίνοντας από Βασιλική προς Νυδρί και στην πόλη της Λευκάδας, θα συναντήσεις στο δρόμο σου το • επισκέψιμο πέτρινο οινοποιείο της «Λευκαδίτικης Γης» (αγαπώ ιδιαιτέρως το ροζέ τους κρασί).
Στο τηλέφωνο (+30) 26450 95200 μπορείς να ενημερωθείς από πριν για τις μέρες και τις ώρες δωρεάν ξενάγησης.
Στο τουριστικό • Νυδρί - το παραθαλάσσιο χωριουδάκι με το λιμάνι στο οποίο έβγαινε παλιότερα ο Ωνάσης για να κάνει τα ψώνια του - θα βρεις πολλά εστιατόρια, αρκετά μικρά καφέ και εξίσου αρκετά τουριστικά μαγαζιά για να αγοράσεις τοπικές παραδοσιακές δημιουργίες και λευκαδίτικα αναμνηστικά.
Από εκεί μπορείς να πάρεις τα μεγάλα και πολυτελή τουριστικά καραβάκια για ημερήσιες εκδρομές σε πολλές παραλίες της Λευκάδας ή των γειτονικών νησιών, καθώς και το φέρι μποτ για το Μεγανήσι, την Ιθάκη και το Φισκάρδο Κεφαλονιάς.
Το βράδυ θα θαυμάσεις απέναντι το φωτισμένο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής (που γιορτάζει και έχει πανηγύρι στο Νυδρί στις 7 Ιουλίου) και ολημερίς θα αντικρίζεις απέναντι τη βίλλα όπου έζησε και έγραψε αριστουργήματα ο εθνικός μας ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης (πάνω στο ιδιωτικό του νησί, τη «Μαδουρή»).
Για ιταλικό φαγητό στο Νυδρί προτιμώ το «Sapore di Piperi» και το «Pomodoro».
Για παραδοσιακές ελληνικές συνταγές τα εστιατόρια «Μαργαρίτα» και «The Barel» ενώ για δημιουργική ελληνική κουζίνα το εστιατόριο «Basilico Restaurant» αλλά και το «Πεύκο» (ή «The Pinewood»), δίπλα από το θρυλικό beach bar «Sail Inn» για πάρτι, ποτά και κοκτέιλ, όλα μπροστά στη θάλασσα και με πολύ ενδιαφέρουσες τιμές και γευστικές προτάσεις.
Για την καλύτερη κρέπα του νησιού, θα εμπιστευτείς νυχθημερόν (καθώς το μαγαζί είναι 24ωρο) το «Peter's Place Creperie» που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του Νυδριού.
Από το Νυδρί επίσης μπορείς να κατευθυνθείς στους • καταρράκτες της Ράχης (το καλοκαίρι ωστόσο δεν έχουν αρκετό νερό) περνώντας από ένα πολύ όμορφο φαράγγι στη διαδρομή.
Θα χρειαστείς σίγουρα παπούτσια που να μην γλιστράνε, δεν πας οδικώς μέχρι το τέλος και μην ξεχάσεις να μην μείνεις μόνο στο πρώτο μέρος του καταρράκτη αλλά να πας σίγουρα και στο δεύτερο (γλιστράει όμως και θέλει προσοχή) όπου αρκετοί άνθρωποι κάνουν και μπάνιο στην μικρή λιμνούλα που σχηματίζεται εκεί.
Την καλύτερη θέα της ανατολική πλευράς της Λευκάδας θα τη δεις από • το χωριό Περιγιάλι και δεν είναι άλλη από τη θέα στα γνωστά Πριγκιποννήσια, την οποία θα απολαύσεις στην παραλία που εκτείνεται από το εστιατόριο Πεύκο έως και τα «Studios Achilleas» ενώ για την πανοραμική της εκδοχή και με θέα που φτάνει ως και το Βλυχό, αρκεί με καλό καιρό να ανέβεις όσο γίνεται ψηλότερα - όπως π.χ. αν κατευθυνθείς από εκεί στο ορεινό διατηρητέο χωριό Πλατύστομα.
Στο Περιγιάλι θα φας παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα και μαγειρευτά στην παραλιακή ταβέρνα «Καλυψώ» καθώς και σε όλες τις επιλογές που προσφέρει το Νυδρί, το οποίο βρίσκεται αρκετά κοντά.
Άλλο ορεινό χωριό που πρέπει να επισκεφτείς από εκεί είναι το χωριό • Καρυά που διατηρεί έντονα το παραδοσιακό του Λευκαδίτικο χαρακτήρα, να κάτσεις στην κεντρική πλατεία κάτω από τα υπεραιωνόβια πλατάνια
για καφέ ή φαγητό (το «Παρδαλό Κατσίκι» φημίζεται για το δεύτερο).
Από την Καρυά θα αγοράσεις τα παραδοσιακά λευκαδίτικα κεντήματα, γνωστά και ως «Καρσάνικα κεντήματα», φτιαγμένα με την ιδιαιτερότητα της «καρσάνικης βελονιάς», μια τεχνική που ανακάλυψε μια γυναίκα του χωριού με ένα μόνο χέρι.
Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, στην περιοχή του • Αγίου Δονάτου της Εγκλουβής στην Λευκάδα, πραγματοποιείται η Γιορτή της φακής.
Αν βρίσκεσαι τότε στο νησί καλό θα είναι να το δεις καθώς - σύμφωνα με την παράδοση - αναβιώνει το παλιό έθιμο του κεράσματος άρτου, σαρδέλας και φακής Εγκλουβής, μαγειρεμένης με τον παραδοσιακό λευκαδίτικο τρόπο, το οποίο ακολουθείται από λαϊκό παραδοσιακό Λευκαδίτικο γλέντι.
Η φακή της Εγκλουβής είναι αρκετά φημισμένη σε ολόκληρη της Ελλάδα και θεωρείται άριστης ποιότητας.
Σε όλα τα ορεινά χωριά της Λευκάδας, ακόμα και το κατακαλόκαιρο, θα χρειαστείς τα βράδια ένα ελαφρύ πανωφόρι ή ζακέτα.
Η Νικιάνα και η Λυγιά είναι δύο άλλα παραθαλάσσια χωριά μετά το Περιγιάλι και στο δρόμο για την πόλη της Λευκάδας, με αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχειακά καταλύματα.
Στη • Νικιάνα για ψάρι και εξαιρετικό φαγητό (όχι πολύ οικονομικό, ωστόσο αρκετά ποιοτικό) θα πας στην ταβέρνα «Ο Μηνάς» ενώ μπροστά στο γραφικό λιμανάκι της Νικιάνας θα βρεις το «Porto Nikiana Restaurant» με πολύ καλές κριτικές και νόστιμα πιάτα αλλά και το εστιατόριο / ταβέρνα «Ανάσα του Ζορμπά» με εξαιρετική τοποθεσία, γεύση κι εξυπηρέτηση.
Στη • Λυγιά η πρόταση για φαγητό σε μεγάλες μερίδες αφορά το μικρό εστιατόριο / ταβέρνα «Κουτούκι».
Όπου
κι αν επιλέξεις να πας στις καλοκαιρινές σου διακοπές στο νησί της Λευκάδας, σίγουρα θα σε ανταμείψει και θα σου μείνει αξέχαστη.
Αν σου άρεσε αυτό το ταξιδιωτικό άρθρο και θες να βλέπεις συχνότερα νέα κι ενημερώσεις μας γύρω από τη μόδα και το στυλ, το φαγητό, τη διατροφή, την ομορφιά και φυσικά τα ταξίδια (σε Ελλάδα και εξωτερικό) - μη ξεχάσεις να κάνεις εγγραφή στις ενημερώσεις μας και να ακολουθήσεις τη Λίλη (Lily) στα social media.
♡ Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σας!
Το Περιγιάλι και μέρος του Νυδρίου Λευκάδος (από ψηλά)
• Συνοψίζοντας για τις διακοπές σου στη Λευκάδα:
Αν επιλέξεις αυτό το καλοκαίρι τη Λευκάδα για διακοπές (και αφού έχεις λάβει υπόψη σου τις ταξιδιωτικές μας συμβουλές και προτάσεις) να είσαι σίγουρος ότι όχι μόνο δεν θα απογοητευτείς αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα ενθουσιαστείς από αυτό το μαγικό Ιόνιο νησί.