Ταξίδι: Κίνα • Ήθη • Συνήθειες • Πολιτισμός

Travel destinations as seen in

GR | EN
Ταξίδι στην Κίνα

(Συνήθειες, ήθη και μύθοι για τους Κινέζους στην Κίνα)

Η ευγένεια ή αγένεια των Κινέζων


◉ Βλέπω τελευταία πολλά σχόλια στα social media και ακούω σε συζητήσεις «παράπονα» από ανθρώπους που έχουν ήδη ή θέλουν να ταξιδέψουν μελλοντικά στην Κίνα, ως προς τα ήθη, τις συνήθειες, τα έθιμα, τον σύγχρονο πολιτισμό και συγκεκριμένα την ευγένεια ή την αγένεια των Κινέζων.

Τι από όλα αυτά είναι αληθινά και ποιοι είναι οι μύθοι που διαιωνίζονται ανάμεσα στους πρώην και τους επίδοξους τουρίστες - ταξιδιώτες της Κίνας;

Δεν αμφισβητώ την πιθανή αρνητική προσωπική εμπειρία που μπορεί να είχε κάποιος στο ταξίδι στην Κίνα, όπως δεν θα αμφισβητούσα την πιθανή προσωπικά αρνητική εμπειρία που μπορεί να είχε ή να έχει κάποιος σε οποιοδήποτε άλλο τουριστικό προορισμό του κόσμου.

Είμαι όμως εδώ για να σου περιγράψω - όσο πιο αντικειμενικά μπορώ (και λογικά έτσι είναι - αφού δεν έχω κανένα προσωπικό συμφέρον ή κάτι να κερδίσω από το αν θα κάνεις ταξίδι στην Κίνα, ούτε είμαι Κινέζα ή έχω οποιαδήποτε μακρινή καταγωγή ή συγγενείς) ιδίοις όμμασι (φράση με επιρρηματική σημασία, που σημαίνει με τα ίδια μου τα μάτια) όσα βίωσα στο δικό μου ταξίδι στην Κίνα (επισκέφτηκα τις πόλεις Σαγκάη - Σιάν ή Ξιάν και Πεκίνο) και να σε προετοιμάσω για το τι θα βρεις εκεί και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις.Lily travels to China | 中国

Ταξίδι στην ΚίναΚινέζικα ήθη και συμπεριφορές
Chinese customs and behavior

Είναι οι Κινέζοι αγενείς;


✍️ Αρχικά και για να είμαστε δίκαιοι - πριν δικαιολογήσουμε ή απορρίψουμε οποιαδήποτε φήμη - θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κάποια βασικά facts-χαρακτηριστικά της Κίνας ως χώρας αλλά και ως προς την κοινωνικοπολιτική θέση των Κινέζων:

• Fact 1:
Η Κίνα είναι χώρα της ανατολικής Ασίας και όχι χώρα όπως η μικρή μας (σε έκταση) Ελλάδα αλλά μια χώρα εκτάσεως 9.596.961 τ.χλμ.

Τι σημαίνει αυτό σε συγκρίσιμα μεγέθη;
Σημαίνει ότι με βάση την έκταση της Ευρώπης, η οποία είναι 10.500.000 τετρ. χλμ. (μαζί με τα νησιά) και αποτελείται επισήμως από περισσότερα από 50 διαφορετικά κράτη η Κίνα είναι σχεδόν όσο ολόκληρη η Ευρώπη και αποτελεί ένα μόνο κράτος.

Όταν μιλάμε λοιπόν για Κινέζους, καλό θα είναι να μην γενικεύουμε και να διευκρινίζουμε για ποιους Κινέζους μιλάμε;
Μιλάμε π.χ. για τους Κινέζους που γεωγραφικά θα μπορούσαν να βρίσκονται στη θέση της Αλβανίας, για τους Κινέζους στην νοερή θέση της Σκανδιναβίας, τους Υπερκαυκάσιους, της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης (στο νοερό μας χάρτη αντιστοιχιών) ή για τους Κινέζους της αντίστοιχης (γεωγραφικά) μεσογείου;

Επίσης:
• Fact 2:
Η Κίνα εκτός από τεράστια έκταση δεν διαθέτει το ποσοστό κατοίκων π.χ. της Γροιλανδίας ή των νησιών Φερόες, που δεν ξεπερνούν το 0,0007%.
Ενδεικτικά και για να γίνω περισσότερο κατανοητή - με βάση το παραπάνω παράδειγμά μας - όταν ο πληθυσμός ολόκληρης της Ευρώπης εκτιμάται περίπου σε 747.183.000 κατοίκους, ο αντίστοιχος πληθυσμός της Κίνας υπολογίζεται σε πάνω από 1.500.000.000 κατοίκους, δηλαδή σχεδόν διπλάσιος(!).
Επισήμως και αδιαμφισβητήτως η Κίνα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό σε όλο τον κόσμο!

Αντιλαμβάνεσαι πόσο άδικο είναι να τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι όταν αναφερόμαστε σε αυτούς, με την πολύ γενική ετικέτα απ' έξω «Οι Κινέζοι»;

• Fact 3:
Το πολίτευμα της Κίνας αναφέρεται επισήμως σαν «Λαϊκή δημοκρατία» με κομμουνιστική βάση, στην πραγματικότητα όμως είναι ολοκληρωτικό καθεστώς.
(Ως ολοκληρωτικό καθεστώς ορίζεται η ανελεύθερη πολιτειακή κατάσταση σε ένα κράτος. Το καθεστώς αυτό ελέγχει και κατευθύνει άμεσα ή έμμεσα τις κοινωνικές δραστηριότητες των ατόμων ενώ ταυτόχρονα καταργείται το κοινοβούλιο, φιμώνεται ο τύπος και επιβάλλεται αυστηρή λογοκρισία.)
Μάλιστα - δεν είναι πολύς καιρός (από την άνοιξη του 2018) όπου ο έβδομος πρόεδρος της «Λαϊκής Δημοκρατίας» της Κίνας Σι Τσινπίνγκ, προκειμένου να μην κατέβει από την εξουσία με τη λήξη της θητείας του, πέρασε επισήμως την προεδρία του ως ισόβια.
Και «δεν άνοιξε μύτη»!

Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν υπό ποιο ακριβώς καθεστώς ζούνε οι Κινέζοι πολίτες, οι οποίοι όσο κι αν «ψαρώνουν» στην κινέζικη προπαγάνδα που τους κάνει το ίδιο το κράτος τους ή αν επιλέγουν να την αγνοούν, προκειμένου να βιώσουν καλύτερα την καθημερινότητά τους - είναι αδύνατον να μην επηρεάζονται ως προς την συμπεριφορά τους και τις αντιδράσεις τους.

Τι σημαίνει αυτό;

Όχι ότι τους δίνει το δικαίωμα να γίνονται αγενείς αλλά δεδομένου της τόσο διαφορετικής τους κουλτούρας, της γεωγραφικής τους διαφορετικότητας από πόλη σε πόλη, του διαφορετικού (και μεταξύ τους) επιπέδου μορφώσεως και πλούτου και της έντονης κρατικής προπαγάνδας πως οι ξένοι «θέλουν να καταστρέψουν τα ήθη, έθιμα και να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας» (Ναι αυτό ακριβώς το έχω δει με τα μάτια μου να προβάλλεται με ήχο και εικόνα, σε βίντεο τηλεοράσεων μέσα σε κινέζικα τρένα) σίγουρα φέρονται διαφορετικά από έναν Ευρωπαίο ή έναν Αμερικάνο γιατί έχουν μάθει διαφορετικά και (όσο αφελές κι αν ακούγεται αρχικά - αν δεν γνωρίζεις τα περί του China Firewall στο Ίντερνετ και τον γενικότερο έλεγχο και λογοκρισία στις πληροφορίες που έρχονται εκτός κινέζικου κράτους) δεν ξέρουν να φερθούν αλλιώς.

Οι Κινέζοι π.χ. θεωρούν το να φτύνουν κάτι πολύ φυσιολογικό και καθόλου αγενές. Και δεν εννοώ να κάνουν ένα διακριτικό «φτου» του δικού μας στυλ «να μη σε βασκάνω».
Εννοώ να βγάζουν ό,τι θαρρείς φυλούσαν χρόνια μέσα τους, με πολύ θόρυβο και πολλές φορές την ημέρα, σαν να είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο.
Και φυσικά και έξω στο δρόμο και φυσικά παντού (και μπροστά σου).

Δε λέω ότι κάτι τέτοιο πρέπει να το βρεις ωραίο, ευχάριστο ή διασκεδαστικό ούτε προσπαθώ να σε πείσω να σου αρέσει (προσωπικά το σιχαίνομαι) αλλά είσαι φάουλ φίλε μου αν κάνεις το λάθος και το πάρεις προσωπικά ή σαν ένδειξη αγένειας προς εσένα ή οποιονδήποτε άλλο.

Είναι απλά διαφορετική κουλτούρα και αντίληψη - όχι προσφιλή προς το εγώ σου (ένας από τους καλύτερους - για εμένα - λόγους που ταξιδεύουμε άλλωστε είναι για να επιβεβαιώσουμε ότι η γη δεν γυρίζει γύρω από εμάς - σε περίπτωση που κάποιος επιλέγει να το ξεχνάει ή να το αγνοεί).
Κατανοητό;


Λένε επίσης π.χ. για τους Κινέζους του Πεκίνου ότι είναι σκυθρωποί και αγενείς.
Βασικά (και εκτός όλων των παραπάνω) μην ξεχνάμε ότι με την ατμοσφαιρική μόλυνση που διαθέτει η πόλη και σπάνια πλέον βλέπεις ήλιο φωτεινό ή έστω ένα ωραίο γαλάζιο στον ουρανό, ποιος θα είχε συνεχώς την καλύτερη διάθεση στον κόσμο;
Εσύ θα την είχες;

Επιπλέον σε ποια μεγάλη τουριστική πρωτεύουσα (το Πεκίνο μόνο του έχει πληθυσμό 22 εκατομμυρίων κατοίκων - δηλαδή όσο διαθέτει δύο φορές ολόκληρη η Ελλάδα) δεν έχεις αντιμετωπίσει κορεσμό και ελαφρύ ρατσισμό ως προς τους ξένους - τους οποίους (κάποιοι) τους βλέπουν μόνο σαν «χρήμα»;

Μια πολύ όμορφη πόλη με κατά τ' αλλά εξαιρετικά συμπαθείς κατοίκους που μπορώ έτσι πολύ γρήγορα να φέρω στο μυαλό μου, στης οποίας το κέντρο νιώθεις αφιλόξενα και σου φέρονται επιεικώς με αγένεια - στα τουριστικότερα μέρη - είναι η Πράγα (στη Τσεχία).

Το έχεις συναντήσει κι εσύ;

Έχω πολλές ακόμα πόλεις που ακολουθούν την αρχική μου σκέψη αλλά σίγουρα - αν έχεις βγει λίγο παραέξω της όμορφης Ελλάδας μας - θα έχεις κι εσύ.

Και οι πρωτεύουσες - πόλεις που μπορούμε τόσο εύκολα να σκεφτούμε και δεν έχουν ούτε τον πληθυσμό του Πεκίνου, ούτε τον συνωστισμό του σε Μετρό και την κίνηση στους δρόμους, ούτε το νέφος και την έλλειψη καθαρού ουρανού και νερού, ούτε το απολυταρχικό καθεστώς της χώρας με την προπαγάνδα του, το οποίο ελέγχει (επίσημα και με κάμερες παντού) την κάθε κίνηση των πολιτών του.

Συνεπώς - αφού με ρωτάς και ξέρω ότι σε ενδιαφέρει η γνώμη μου - ούτε προσωπικά αντιμετώπισα πρόβλημα με ιδιαιτέρως αγενή συμπεριφορά απέναντί μου (και με τον επίθετο «αγενή» εννοώ όποια εχθρική συμπεριφορά με σκοπό να με προσβάλλει ή να με απαξιώσει ως άτομο - όχι διαφορετικές συνήθειες και δεδομένα που κάποιοι άνθρωποι έχουν στην άλλη άκρη του κόσμου και μπορεί να μην μου αρέσουν γιατί εγώ έχω μάθει ή συνηθίσει αλλιώς).

Μάλιστα βρήκα πολλούς νεότερους κινέζους και κινέζες εξαιρετικά ευγενικούς και πρόθυμους να σε βοηθήσουν στο δρόμο - με τα σπαστά ή μηδαμινά αγγλικά τους - αλλά και κάποιου μεγάλήτερους σε ηλικία - όλο γλύκα.
ΚΑΙ στη Σαγκάη - ΚΑΙ στη Σιάν ή Ξιάν - ΚΑΙ στο χαοτικό και αγχωμένο Πεκίνο.

Τέλος βρήκα από γλυκό έως και ανησυχητικό (από άποψη ψυχολογίας) το θέμα που έχουν πολλοί Κινέζοι και Κινέζες (κάθε ηλικίας) και θέλουν να φωτογραφίζονται παντού μαζί σου και με κάθε άλλο ξένο τουρίστα που τους κάνει εντύπωση - σαν να κάνουν κάτι σημαντικό.

Αλλά αυτό είναι - όπως προανέφερα - θέμα που απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση και ψυχολογική ανάλυση και καλό θα ήταν να το αποφύγουμε για την ώρα.


Τέλος από διαφορετική σκοπιά, το πόσο οι Κινέζοι τουρίστες μπορούν να αφουγκραστούν τους διαφορετικούς πολιτισμούς - τους οποίους επισκέπτονται και να ενεργήσουν, δίχως να προσβάλουν (άθελα τους αλλά αισθητά) πολλές φορές τα ήθη και τα έθιμα των λαών που τους φιλοξενούν - έστω και για λίγο - είναι ένα διαφορετικό θέμα.

Πώς να ξεχάσουμε άλλωστε ότι το 2015 η εθνική διοίκηση τουρισμού της Κίνας κατάρτισε μια «μαύρη λίστα», φακελώνοντας ουσιαστικά τους τουρίστες που συμπεριφερόντουσαν με αγένεια στο εξωτερικό - έπειτα από πολυάριθμα περιστατικά - Κινέζων που προκάλεσαν αμηχανία και ενόχληση καθώς είχαν υιοθετήσει κατά τη διάρκεια των διακοπών τους «απολίτιστες» συμπεριφορές.

Ή που κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2016 η βασίλισσα Ελισάβετ, σε σχόλια που διέρρευσαν στα Μ.Μ.Ε. από προσωπικές συνομιλίες της, χαρακτήρισε τους κινέζους αξιωματούχους που αποχώρησαν από συνάντηση με την Μπάρμπαρα Γούντογουορντ (πρεσβευτή της Βρετανίας στην Κίνα) λέγοντας ότι η επίσκεψή τους τελείωσε ως «Πολύ αγενείς».

Ανεξαρτήτως πάντως από το αν συμφωνείς με τις συνήθειές τους ή διαφωνείς, σπανίως θα συναντήσεις κάποιον Κινέζο ή Κινέζα που θα φανεί αγενής (σύμφωνα με τα δικά σου πολιτισμικά κριτήρια) και θα το αντιληφθεί, πόσο μάλλον (κι από πάνω) να το ευχαριστηθεί.

Στείλε μου ΕΔΩ τη γνώμη σου για όλα αυτά, για τη συμπεριφορά των Κινέζων ή τις προσδοκίες σου - αν ετοιμάζεις ταξίδι στην Κίνα.

Θα χαρώ να μάθω και τις δικές σου απόψεις!
• Εξίσου ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

Αν σου άρεσε αυτό το ταξιδιωτικό άρθρο και θες να βλέπεις συχνότερα νέα κι ενημερώσεις μας γύρω από τη μόδα και το στυλ, το φαγητό, τη διατροφή, την ομορφιά και φυσικά τα ταξίδια (σε Ελλάδα και εξωτερικό) - μη ξεχάσεις να κάνεις εγγραφή στις ενημερώσεις μας και να ακολουθήσεις τη Λίλη (Lily) στα social media.


♡ Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σας!

💋 Φιλιά!


and Love Always
Lily (WasHere)Χάρτης ΚίναςΒλέποντας τον παραπάνω χάρτη της Κίνας, δεν μπορεί παρά να μου έρθει στο μυαλό το ταξιδιωτικό απόφθεγμα του Gustave Flaubert —

'Travel makes one modest.
You see what a tiny place you occupy in the world.'
Advertising
Έχεις άποψη;
Θες να συμμετέχεις
Στείλε τη δική σου κριτική:Στείλε μας τη γνώμη σου

wE-mail


more lifestyle and beauty

• Διακοπές Ελλάδα •Λευκάδα

Πληροφορίες για διακοπές στη ΛευκάδαΠληροφορίες για διακοπές στην πανέμορφη Λευκάδα more


Μήλος

Πληροφορίες για διακοπές στη ΜήλοΠληροφορίες για διακοπές στη Μήλο more


Κίμωλος

Καλοκαιρινές διακοπές στην ΚίμωλοΔιακοπές στην Κίμωλο more

Πάρος

Καλοκαιρινές διακοπές στο κοσμοπολίτικο νησί της ΠάρουΚαλοκαιρινές διακοπές στο κοσμοπολίτικο νησί της Πάρου more


Νάξος

Καλοκαιρινές διακοπές στη ΝάξοΔιακοπές στην όμορφη Νάξο more


Κουφονήσια

Καλοκαιρινές διακοπές στα ΚουφονήσιαΓνώρισε τα Κουφονήσια more

Φολέγανδρος

Η Φολέγανδρος και οι παραλίες τηςΗ Φολέγανδρος και οι παραλίες της more


Αμοργός

Πληροφορίες για ταξίδιστα ΖαγοροχώριαΤαξίδι στο νησί που γυρίστηκε το «Απέραντο Γαλάζιο» more


Ζαγοροχώρια

Πληροφορίες για ταξίδιστα ΖαγοροχώριαΤαξίδι στα Ζαγοροχώρια more
more popular

• Δημοφιλή Θέματα •

Tags: Λευκάδα Διακοπές

Eνδιαφέροντα θέματα:Ταξίδια στην Ελλάδα 「• Ταξίδια Ελλάδας •」

Ταξίδια εξωτερικού - Ταξίδι εκτός Ελλάδας 「• Γύρισε τον κόσμο •」
Beauty, Life and Style ❘「• Life✢Style •」❘
e-Shop Ψώνισε έξυπνα ❘「• SHOP •」❘

Ακολούθησέ με στα social media:Facebook LilyWasHere.gr

Instagram LilyWasHere.gr

YouTube LilyWasHere.gr

Twitter LilyWasHere.gr